Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

13 důvodů, proč si vás Vietnam omotá okolo prstu

Trang An, Vietnam

Trang An, Vietnam Shutterstock

Existuje nespočet důvodů, proč si jako cíl dovolené vybrat právě Vietnam, jisté je však jedno: ze své dovolené se vrátíte s dokonale čistou hlavou a kupou nezapomenutelných zážitků navrch. Ať už se ráno probudíte ve stínu majestátných hor, s výhledem na bělostnou pláž, nebo uprostřed pulzující metropole, buďte si jistí, že tato přátelská země vám nabídne nekonečnou škálu krásy a dobrodružství.

1. Poklady matky přírody

Vodopád Ban Gioc, Cao Bang, Vietnam

Vodopád Ban Gioc, Cao Bang, Vietnam Shutterstock

Vietnam je plný nekonečného přírodního bohatství, při jehož dobývání na vás číhá nejedno dobrodružství. Zažijte netradiční kempování v jednom z nejpůsobivějších národních parků Cuc Phuong, kde se ke spánku uložíte přímo uprostřed džungle ze zvuku ptačího švitoření a šumění tisíciletých stromů. Pokud si pronajmete džíp, vaše cesta za dobrodružstvím nabere na obrátkách. Vydejte se vstříc největšímu národnímu parku Cat Tien. Až se vymotáte ze spleti lián, zamiřte k hřmícím vodopádům v provincii Cao Bằng, kde můžete obdivovat hned několik vysokých kaskád, ze kterých se valí burácející masa vody. Nezapomeňte si tuto vodní nádheru zdokumentovat, jedná se totiž o jedny z nejkrásnějších vodopádů jihovýchodní Asie. I když tu cestovní ruch do lůna přírody přinesl řadu komerčních aktivit, stále zůstává mnoho míst, kde můžeme obdivovat krásu matky přírody v celém jejím přirozeném půvabu.

Zájezdy do Vietnamu

2. Kalendář plný festivalového veselí

Oslavy Nového roku v Saigon, Vietnam

Oslavy Nového roku v Saigon, Vietnam Shutterstock

Vietnamská festivalová scéna je tak bohatá a bujará, že tu rádi protančíte celý den i noc. Nejvýznamnějším svátkem je oslava Nového lunárního roku Tết, která připadá na leden, nebo únor. Podoba oslav se může měnit kraj od kraje, obecně na venkově je zvykem zůstat celou noc vzhůru, připravit speciální dort Banh Chung a poté si u ohně vyprávět příběhy a zážitky z uplynulého roku. V celé zemi se v tomto období téměř zastaví pracovní život, všichni odcestují za svými nejbližšími a v rodinném kruhu stráví celý týden. Nazdobí větve broskvoní nebo meruněk, připraví slavnostní jídla, noční oblohu rozzáří ohňostroji, ale hlavně si všichni vychutnávají vzájemnou blízkost. Svátek si užijete i vy, ve vesnicích můžete navštívit lákavé květinové výstavy a připojit se k večerním oslavám.

Příchod jara se slaví na Lim festivalu pestrým programem přímo na hladině jezera. Těšit se můžete na lidové písně a přehlídku tradičně oděných mužů i žen, kteří společně notují písně v barevných dračích lodích.

Nekonečné krásy cestování aneb Družičkou na svatbě ve Vietnamu

Čtěte také:

Nekonečné krásy cestování aneb Družičkou na svatbě ve Vietnamu

Svátek dětí Trong Thu se nese ve znamení soutěží, pojídaní sladkostí, lvího tance a dalších taškařic. Vše končí lampionovým průvodem a setkání celé rodiny u šálku čaje. Ideálním místem, kde strávit tento den plný dětského švitoření, je starobylé město Hội An. Hladina tamní řeky se rozsvítí stovkou lucerniček a oči zazáří nejen dětem, ale i dospělým.

3. Pouliční pochoutky

Tradiční vietnamské jídlo

Tradiční vietnamské jídlo Shutterstock

Skromnost stranou, pokud jde o vietnamskou kuchyni, můžeme směle hovořit o jedněch z nejchutnějších pokrmů na planetě. Právě tady totiž jídla oplývají čerstvostí surovin, jemnou chutí a navíc jsou i zdravá, což je kombinace k pohledání. Rozhodně ochutnejte závitky Nem plné čerstvé zeleniny, bylinek a křupavých krevet, nudlovou polévkou Pho nebo křupavou bagetu Bahn mi. Pouliční nabídkou vietnamského street foodu nepohrdne sebevětší gurmán. Obecně hraje ve Vietnamu hlavní roli rýže, v různých obměnách ji tu místní konzumují minimálně jednou denně. Lepkavá, vařená v páře, restovaná, ve formě nudlí, kaše, krekrů i sladkostí, to je jen malý výčet podob této základní suroviny. Skvěle doplňuje pokrmy z čerstvých mořských plodů nebo různé druhy masa, které se tu zpracovává skutečně od ocasu po čumáček, a to včetně vnitřností. Žádný vietnamský kuchař nedá dopustit na královské přísady, jako je rybí omáčka, bez jejíž výrazné chuti by se většina jídel neobešla. Pověstnou svěžest dodávají pokrmům čerstvé bylinky, citronová tráva, perila křovitá, vietnamský koriandr nebo thajská bazalka. Ať už si vyberete jakoukoli místní specialitu, vychutnejte si ji přímo na ulici, ty jsou totiž vždy plné hladových strávníků na plastových židličkách. Kolem nich se line jen spokojené pomlaskávání, které tady neznamená nevychovanost, nýbrž nejvyšší poklonu mistru kuchaři.

4. Konfuciem políbená metropole

Typická ulice v Hanoi, Vietnam

Typická ulice v Hanoi, Vietnam Shutterstock

Byť je Hanoj hlavním městem země, od zbytku vietnamských měst se liší. Jeho počátky sahají až do 3. století před naším letopočtem. Nejvýznamnější vliv tu bezesporu zanechalo koloniální období, kdy pod taktovkou Francouzů vzniklo mnoho staveb, které utvářejí současnou tvář města. I přes neustálý vývoj a modernizaci si Hanoj snaží udržet historickou hodnotu a pečovat o zachovalé pamětihodnosti. Sami se o tom přesvědčíte, pokud navštívíte jednu z nejstarších památek, Chrám literatury Van Mieu. Byl zasvěcen čínskému filozofovi Konfuciovi a po staletí se tu dostávalo univerzitního vzdělání královské rodině i vybraným aristokratům. Dnes tu můžete obdivovat rozsáhlý chrámový komplex, kde panuje klid a vy si odpočinete od okolního ruchu. Pokud toužíte pocítit tepající atmosféru současnosti, vydejte se do staré čtvrti v srdci města. Část jménem Bia Hoi Corner je tím pravým místem, kam se vydat za bujarým nočním životem, kulturními akcemi či jen tak posedět u piva a dobrého jídla. Pokud se ocitnete v centru uprostřed dne, rozhodně si nenechte ujít jezero Hoàn Kiếm, kde si po vzoru místních můžete posílit tělo i ducha prostřednictvím Tai chi.

Dovolená ve Vietnamu

5. Magické dílo matky přírody

Letecký pohled na zátoku Halong

Letecký pohled na zátoku Halong Shutterstock

Navštívit Vietnam a vynechat zátoku Halong, by byl jeden z největších cestovatelských hříchů. Nasměřujte své kroky do zálivu Tonkin a objevte krásu tisíců smaragdových ostrůvků, které vykukují z hladiny moře. Vrcholky vyčnívající pevniny jsou ve skutečnosti mnoho milionu let staré vápencové formace, domov bezpočtu zástupců z rostlinné i živočišné říše. Není divu, že se tato oblast vepsala na seznam světového dědictví UNESCO a také mezi nových sedm divů světa. Součástí zdejší idylické scenérie jsou vápencové jeskyně plné obřích krápníků. K těm nejoblíbenějším patří jeskyně Hang Sung Sot (jeskyně překvapení). Až k jejímu vchodu vystoupáte po kamenných schodech, rozprostře se před vámi magická krása stalagmitů a stalaktitů vytvořených před miliony let. Všechny zákoutí zátoky se nejlépe prozkoumáte při projížďce loďkou, z jejíž paluby budete mít veškerou přírodní krásu doslova na dosah ruky.

6. Návyková kávová kultura

Vietnamská káva

Vietnamská káva Shutterstock

Až dorazíte do Vietnamu, vězte, že jste se právě ocitli v říši druhého největšího producenta kávových zrnek na světě. Káva tu představuje rituál, tradici i součást kultury. Místní se tu scházejí u šálku na ulici, klidně posedí na chodníku a vyprávějí si klidně i celé hodiny. Nechte se také unést a nad voňavou kávou jen tak pozorovat, jak tu život plyne. Napříč zemí natrefíte na bezpočet kaváren, kde není nouze o různé kávové kreace. Vyzkoušejte tradiční černou překapávanou kávu nebo její ledovou variantu s kondenzovaným mlékem. Pokud rádi experimentujete, dopřejte si kokosovou kávu s ledem nebo krémovou doplněnou o vaječný žloutek.

Srí Lanka: 13 lákadel ostrova slonů a cejlonského čaje

Čtěte také:

Srí Lanka: 13 lákadel ostrova slonů a cejlonského čaje

7. Liduprázdné pláže plné pohody

Pláž na ostrově Phú Quốc

Pláž na ostrově Phú Quốc Shutterstock

Byť Vietnam možná na první pohled nepůsobí jako místo, kam míří plážoví povaleči, opak je pravdou. Těšit se můžete na malebné pláže jako vystřižené z pohlednice. Pobřeží Vietnamu je jako stvořené pro odpočinek, sportování nebo pozorování nezapomenutelných západů slunce. Za nejkrásnějšími plážemi oplývající čistotou, průzračným mořem a bělostným pískem zamiřte na ostrov Phú Quốc. Až se uvelebíte ve stínu palmových listů, bude vaší starostí jen to, který drink si v přilehlém baru objednáte. 

Jako stvořená pro milovníky vodních sportů je pláž u městečka Mũi Né. Příhodné povětrnostní podmínky jsou ideální pro windsurfing i surfing. Tato oblast je navíc bohatá na luxusní hotelové komplexy, takže zajásají všichni ti, kteří si rádi dopřejí prvotřídní střechu nad hlavou, ověnčenou pěti hvězdami.

Slavný Zlatý Most, Vietnam

Slavný Zlatý Most, Vietnam Shutterstock

Svůj útěk za odpočinkem na pobřeží Jihočínského moře si můžete naplánovat do Da Nang ve středním Vietnamu. Toto místo získalo na popularitě nejen kvůli odpočinku na vyhřátém písku nebo sjíždění vysokých vln na prkně. Turisté sem míří také obdivovat Zlatý most, který svírají dvě obří mramorové ruce. Tato extravagantní stavba byla zasazena vysoko na kopci, jako součást zábavního parku Bana Hills. Netradiční most nabízí výhled na celé přístavní město a možnost svézt se sem nejdelší lanovou dráhou světa.

8. Tradiční obyčeje i horské scenérie

Rýžové terasy v Sa Pa, Vietnam

Rýžové terasy v Sa Pa, Vietnam Shutterstock

Za idylickými horskými scenériemi vyrazte do oblasti Sa Pa na severu země. Čeká vás tu malebná krajina pohoří Hoang Lien Son, i mnoho tradičních vesnic plných kulturní rozmanitosti. Každé etnikum má svůj vlastní jazyk, obyčeje a také tradiční vyšívané oblečení, což dohromady vytváří jedinečný barevný kolorit celé oblasti. Pro Sa Pu je typický výhled na rýžové terasy, které shora lemuje linie horských vrcholků a zdola se údolím převalující mlhavý oblak. Nad celým idylickým pohledem do kraje plného svěží zeleně se tyčí nejvyšší hora Fan Si Pan. Pokud se rozhodnete ji zdolat, vydejte se na trek z údolí Muong Hoa, kde budete míjet zapadlé domorodé vesničky. V jedné z nich, jménem Bac Ha, se koná tradiční řemeslný jarmark, kam se sjíždí místní ze širokého okolí prodat výdobytky své poctivé práce.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

9. Energický Saigon

Saigon, Vietnam

Saigon, Vietnam Shutterstock

Pokud máte v oblibě místa, kde se snoubí závan historie s širokým spektrem zábavy, pak jste tady na správné adrese. Ho Či Minovo město, které možná znáte pod dřívějším názvem Saigon, je nejen největší metropolí země, ale i důležitým ekonomickým a kulturním srdcem Vietnamu. Jeho ulice zdobí řada pagod, chrámů, prvky francouzské architektury, ale i moderní budovy, který dodávají městu kosmopolitní ráz. Nejen centrální čtvrti, Saigon nebo Hnam Ngu Lao, nabízí mnoho možností jak poznat život místních obyvatel a příjemně strávit volný čas. Nákupní centra, aquaparky, botanická zahrada, dostihy nebo zoo, to je jen začátek ze seznamu atrakcí, které vás tu mohou zlákat. V městské části Cholon si budete připadat jako na obrovském tržišti, takže by ji neměl minout žádný milovník nákupů. Kromě toho ve městě narazíte na místa připomínající vietnamskou válku, která je bohužel nedílnou součástí místních dějin. Její děsivý odkaz si můžete připomenout při návštěvě Válečného muzea.

10. Cenová dostupnost a zážitky k nezaplacení

Jezero s výhledem na pohoří Sa Pa

Jezero s výhledem na pohoří Sa Pa Shutterstock

I když vlivem inflace místní ceny narůstají, stále zůstávají nižší než v ostatních koutech planety. I proto sem s oblibou míří nejen batůžkáři. Stačí si půjčit skútr a vydat se na průzkum. A tady platí dvojnásob pořekadlo, že i cesta může být cíl. Až vám budou zpod helmy vlát vlasy ve větru, pocítíte nezaměnitelnou příchuť svobody a volnosti. Přibližte se životu místních a vydejte se časně z rána k rýžovým políčkům a po setmění na romantickou projížďku okolo řek a jezer. Pohled na měsíc zrcadlící se ve vodní hladině nestojí ani cent, ale přinese vám zážitek, který je k nezaplacení.

Země zaslíbené vegetariánům a veganům

Čtěte také:

Země zaslíbené vegetariánům a veganům

11. Tržiště i občerstvení na hladině řeky

Plovoucí trh na Cai Rang

Plovoucí trh na Cai Rang Shutterstock

Delta řeky Mekong nabízí podívanou, kterou by neměl vynechat žádný návštěvník jižního Vietnamu. Prodejci tu totiž aktivně nabízí své zboží přímo z loděk, jeden přes druhého se překřikují a snaží zaujmout třeba vyvěšováním lákavého exotického ovoce na vysoké tyče. Vodní tržiště není ochuzeno ani o plovoucí kavárny a mobilní hospůdky, takže si přímo na vodní hladině můžete vychutnat ledovou kávu nebo nudlovou polévku. Největší a nejzajímavější směnný obchod probíhá hned po ranním rozbřesku v místě zvaném Cai Rang. Jedna loď přirazí k druhé, prodejci mrštně zboží hází z paluby na palubu, opačným směrem letí okamžitě peníze, každé plavidlo je jiné, čile tu nakupují trhovci s malými vratkými loďkami až po ty větší robustní. Ať už si sami usmlouváte co nejvýhodnější cenu rozmanitého zboží či jen přihlížíte této netradiční podívané, svůj den strávený v deltě můžete zakončit noclehem přímo v jednom z domků stojících na kůlech v řece. Místní tu nabízí k pronájmu pokoje přímo ve svých domech na vodě. Skvěle tak poznáte nejen styl bydlení, ale i místní zvyky a autentickou kuchyni. Pokud budete mít štěstí, možná váš hostitel vytáhne mandolínu a zpříjemní vám večer tradičními lidovými písněmi.

Zájezdy do Vietnamu

12. Vřelé úsměvy a přátelské přivítání

Vietnam

Vietnam Shutterstock

Cestovatelé, kteří už měli tu čest poznat kouzlo tohoto asijského státu, se shodují na tom, že místní lidé je většinou přivítali s otevřenou náručí, úsměvem od ucha k uchu a nekonečnou pohostinností. S největší pravděpodobností se vám budou snažit pomoci, i když zrovna nevládnete. Do vínku jim byla dána pracovitost a houževnatost. Na prvním místě v žebříčku hodnot je pro ně rodina, mají v lásce obrovské sešlosti a slavnosti rodinného kruhu, stoly se pod dobrým jídlem jenom ohýbají a nešetří se ani smíchem. Říká se, že v našich končinách jsou lidé více ustaraní a často mívají obavy z budoucnosti, kdežto Vietnamci se snaží ze všech sil užít přítomnost a problémy řešit až v momentě, kdy nastanou. I díky tomu jsou jejich tváře usměvavější.

13. Masáž pro znavené cestovatele

Vietnamská masáž lávovými kameny

Vietnamská masáž lávovými kameny Shutterstock

Představte si ten slastný pocit, kdy si po celodenním objevování všech krás a zdolávání dobrodružství dopřejete zasloužený odpočinek na masérském stole. Ve většině větších měst je nabídka procedur široká, cenové rozpětí více než příznivé, takže svému unavenému tělu můžete dopřát příjemnou odměnu klidně každý večer. Až budou nahřáté kameny pomalu odplavovat bolest ztuhlých svalů, pocítíte nejen uklidňující uvolnění, ale i větší náklonost k této čarokrásné zemi.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín