Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srí Lanka: 13 lákadel ostrova slonů a cejlonského čaje

Dovolená na Srí Lance

Dovolená na Srí Lance Shutterstock

Touží vaše srdce po přívalu nové energie získané cestou za dobrodružstvím, poznáním i odpočinkem? Pak sbalte kufry a vyrazte na magický ostrov Srí Lanka. Idylické pláže, zelené čajové plantáže, divoká džungle, hučící vodopády, uctívaní sloní velikáni i velkolepé buddhistické chrámy jsou jen malou ochutnávkou toho, co můžete na ostrově usměvavých domorodců a pohody zažít.

Tajemno na Lví skále Sigiriya

Sigiria, Srí Lanka

Sigiria, Srí Lanka Shutterstock

Osmým divem světa a nejpozoruhodnějším místem na Srí Lance je označován skalní masiv Sigiriya nebo také Lví skála. Z rovinaté krajiny se nad lesy tyčí do výšky 200 metrů jako velkolepá upomínka na časy před mnoha a mnoha staletími, kdy vznikla jako obří magmatická zátka dávno vyhaslé sopky. Její pozůstatky tu čelí zubu času, který neúprosně pojídá kousky její oslnivé krásy. Stále však můžete na skalnatém vrcholu obdivovat opuštěné paláce, upravené zahrady, řadu rybníků, vodních cest i fontán. Dědictví jednoho z nejvýznamnějších urbanistických počinů 1. tisíciletí sklízí dennodenně velkou dávku obdivu. Vydejte se za kouzlem pevnosti v oblacích, přezdívaného také palác neřesti, nejlépe časně z rána před přílivem turistů. K večeru tu na vás naopak dýchne duchovní atmosféra v kulisách zapadajícího slunce.

Dovolená na Srí Lance

Za klidem a mírem do Anuradhapura

 Anuradhapura, Srí Lanka

Anuradhapura, Srí Lanka Shutterstock

Starobylé město Anuradhapura vzniklo v dobách dávno minulých za časů královských panovníků. Během jejich vlády bylo město obohaceno o mnoho paláců, parků a významných soch, jejichž precizní vyhotovení můžete obdivovat dodnes. Přijeďte sem načerpat magické kouzlo stúp, budhistických staveb, které se staly symbolem klidu a míru. Ať už se rozhodnete prozkoumat svaté město pěšky, na kole nebo tuk-tukem, snadno propadnete pocitu, že jste se ocitli v jiném století. Místo, o kterém se tradují legendy, vám pomůže poodhalit taje buddhistické víry. Většina monumentů jsou zároveń památným místem, a proto je nutné k nim tak přistupovat. Chovejte se dle předepsaných pravidel, zahalte ramena i kolena, odložte pokrývky hlavy. Odměnou vám bude poznání kusu dávné historie i vzdálené kultury.

Rozjímání uprostřed čajové velmoci     

Sběr čajových lístků, Srí Lanka

Sběr čajových lístků, Srí Lanka Shutterstock

Většina domácností napříč celým světem má v útrobách své spíže krabičku s nápisem Lipton; sáčky s lahodným čajem jsou součástí ranního rituálu mnoha rodin. Pokud se vydáte na Srí Lanku, nesmíte si nechat ujít návštěvu továrny v Dambatenne, odkud čajový sáček putoval až do vašeho oblíbeného šálku. Až se po prohlídce s poutavým výkladem vydáte k nekonečným stráním plných svěže zelených čajovníků do Lipton's Seats, uvidíte na vlastní oči, co tu před 150 lety vybudoval Sir Thomas Lipton. Jeho jméno se stalo synonymem cejlonského čaje. Právě on se významně přičinil o to, že se čaj stal nápojem všech, nejen luxusní komoditou dostupnou nejvyšším společenským vrstvám. Dříve než do údolí sestoupí mračna, si nad úhledně terasovitými plantážemi vychutnejte nejen uklidňující pohled do kraje, náhled do práce sběračů nových lístků, ale hlavně šálek lahodného čerstvého čaje.

Srí Lanka: Dokonalá terapie přírodou

Čtěte také:

Srí Lanka: Dokonalá terapie přírodou

Přátelská tvář města Jaffna

Hinduistický chrám v Jaffna, Srí Lanka

Hinduistický chrám v Jaffna, Srí Lanka Shutterstock

Vydáte-li se na poloostrov na severu, dostanete se do míst, která byla dlouhou dobu pro turisty nedostupná. Občanské válce je naštěstí už dávno konec, takže se můžete pustit do objevování krás města Jaffna a možná si všimnete, že tato část se od zbytku Srí Lanky v mnohém liší. Díky dlouhé izolaci od zbytku světa si zdejší obyvatelé uchovali svou hrdost, ale také vstřícnost a touhu po přátelství a životě v míru. V těchto historicky významných končinách, vás zaručeně přivítají s otevřenou náručí a úsměvem na rtech. Až se vymotáte z barevných a pitoreskních uliček v centru města, které v posledních letech vstává z popela, modernizuje a rozvíjí se, zamiřte k pobřeží a nenechte si ujít pohled na okolní laguny. Snadno dohlédnete i na přilehlé ostrovy Delft a Kurikadduwan. Na druhý zmíněný můžete trajektem doplout přímo k chrámu Nagadeepa, významnému poutnímu místu hinduistů i buddhistů, hýřícímu všemi barvami. Všech neduhů a bolístek vás zbaví výlet k horkým pramenům v nedaleké vesničce Keerimalai, jejichž mocná léčivá síla je známá už stovky let.

Nekonečné pláže pro romantické duše

Pláž Dalawella, Srí Lanka

Pláž Dalawella, Srí Lanka Shutterstock

Kilometry a kilometry světlého písku a lány kokosových palem sklánějící své listy nad průzračnou hladinou lemují břehy Srí Lanky. I když se tu potulujete celé hodiny, většinou potkáte jen pár místních nebo turistů. Takové mohou být vaše plážové radovánky na jižním pobřeží ostrova. Vyberete si pláž Unawatuna, která je díky své poloze v zálivu chráněna před divokými vlnami Indického oceánu? Nebo dáte přednost romantickým zákoutím pláže Mirissa na nejjižnějším cípu ostrova? Tam můžete v krásné půlkruhové zátoce objevovat stále nová opuštěná místa, jako vystřižená z románu Robinsona Crusoe. Zavítáte-li na pláž Dalawella, poznáte místo, které na sociálních sítích obletělo celý svět. Parta kamarádů tu pro svou potěchu zavěsila na palmu lanovou houpačku, až se z pouhé zábavy stalo turisty oblíbené místo a jeden z nejznámějších koutů Srí Lanky. To nic nemění na tom, že si při houpání nad mořskou hladinou užijete legraci a nekonečné chvíle pohody. Až se obzor zbarví do ruda a objeví se první červánky, připravte se jedinečnou podívanou, jakou umí připravit jen znavené žhavé slunce zapadající za obzor oceánu.

Zájezdy na Srí Lanku

Tajuplné chrámy a suvenýry v Colombu

Colombo, Srí Lanka

Colombo, Srí Lanka Shutterstock

Za těmi nejkrásnějšími a nejvýznamnějšími chrámy se vypravte do Colomba. I když je metropole rušná a místy možná až chaotická, barevné a výstřední monumenty za pár chvil strávených nad mapou rozhodně stojí. Až dorazíte k chrámu Gangaramaya na břehu jezera Beira, zaplaví vás pocit klidu a blaženosti. V chrámu Sri Kailawasanathan naopak najdete ten nejzdobnější palác v celém širém okolí. Mimo putování po náboženských stáncích je Colombo oblíbené jako poslední zastávka před odletem, kdy je nejvyšší čas na nákup suvenýrů. Za velmi výhodné ceny tu pořídíte hlavně voňavé koření a čaje. Místem jako stvořeným pro tyto účely je rušný bazar Pettah, nakupování zde je jedinečným zážitkem. Potkáte tu nepřeberné množství prodejců rýže, klenotů, zlata i textilu, stačí si jen vybrat, jaký artefakt si pořídíte jako vzpomínku na dny strávené na ostrově úsměvů.

Bohatství deštného pralesa Sinharaja

Sinharaja, Srí Lanka

Sinharaja, Srí Lanka Shutterstock

Toužíte objevit kouzlo nedotčené přírody a poznat půvab místa na hony vzdáleného od našeho moderního světa? Vydejte se na trek do deštného pralesa Sinharaja, jednoho z přírodních divů ostrova. Mezi hustými stromy se přes drsná skaliska klikatí potoky plné vláhy, díky kterým je prales skvělé místo k osvěžení a nerušenému odpočinku ve stínu. Od rozjímání uprostřed exotiky vás může vytrhnout makak houpající se na větvi, jako jeden ze zástupců stovek živočišných druhů, kteří se džunglí prohánějí. Mnoho průvodců nabízí v těchto končinách své služby, nejčastěji vás provedou pěti nebo deseti kilometrovým okruhem fascinující zelenou džunglí, plnou rozmanitých vůní i zvuků. Je až k neuvěření kolik života kolem sebe v deštném lese pocítíte. Zastavte se, pozvedněte hlavu vysoko ke korunám stromů a zaposlouchejte se do libé symfonie ptáků, hmyzu a šumění vody. Takhle nějak totiž vypadá dokonalá terapie přírodou.

Pověstná jízda vlakem do Elly

Trasa do Elly, Srí Lanka

Trasa do Elly, Srí Lanka Shutterstock

O tom, jak se i zdánlivě obyčejná jízda vlakem může stát epickým zážitkem, se přesvědčte na trase Hill Country z Kandy do města Ella. Z okénka vlaku se vám naskytne pohled, kterému nemůže konkurovat žádný cestopisný dokument. Vyberete si jízdu v proskleném vagonu první třídy, nebo dáte přednost nízkonákladové jízdence v obyčejném kupé, kde můžete zaujmout strategické místo s bezkonkurenčním výhledem přímo ze dveří vlaku? Až si budete volně pohupovat nohama z ochozu vlaku, co se líně šine krajinou plnou čajových plantáží, vysokých mostů a čarokrásných výhledů na úpatí srílanského pohoří, pocítíte nezaměnitelnou chuť svobody. Vychutnejte si ji plnými doušky, vlak dorazí do cíle po necelých pěti hodinách. Vesničku Ella by byla škoda ihned opustit, vydejte se odsud na procházku k tzv. Ella rock, vyhlídku ze skály tyčící se vysoko nad vesnicí. Část cesty k výšinám vede po trati, takže si koleje užijete ještě pěšmo. Střetu s vlakem se bát nemusíte, soupravy tu jezdí zřídkakdy a dávají o sobě hlasitě vědět už z dálky.

Ochutnejte Srí Lanku: Kulinářské poklady z ostrova úsměvů

Čtěte také:

Ochutnejte Srí Lanku: Kulinářské poklady z ostrova úsměvů

Devět oblouků železničního fenoménu

Most v průsmyku Demodara

Most v průsmyku Demodara Shutterstock

Nad malebným údolím v průsmyku Demodara se uprostřed husté džungle klene ikonický železniční most, který si zaslouží zvláštní pozornost. Pokochejte se výhledem na miliony čajových lístků při pěší procházce po 91 metrovém viaduktu. Vydejte se i do samotného údolí, jehož stráně jsou poseté kavárnami a vyhlídkovými místy, stačí si vybrat, pohodlně se usadit a užít si odpočinek v malebném prostředí. Nejlepší záběry pořídíte u čajových políček ve spodní části mostu, kde se před vámi rozprostře dokonalý pohled na unikátní dílo postavené pouze z kamenů a cihel, bez jakékoli kovové konstrukce.

Pikantní ochutnávka exotických dobrot            

Kari s rýží

Kari s rýží Shutterstock

Nejen sousední Indie, ale všechny mocnosti z Arabského poloostrova a Evropy, které se podepsaly na koloniální minulosti Srí Lanky, se podílely na formování zdejší kuchyně. A že to byl vliv více než příznivý, poznáte už po pár soustech. Můžete se těšit na pokrmy, ve kterých hrají prim rýže, kokos, spousta druhů koření a všudypřítomné čerstvé mořské plody. Připravte se i na ostřejší tóny, většina domorodých jídel je dost pálivá, zároveň ale nemusíte mít strach ze vzplanutí vašich chuťových buněk, pro turisty se tu vaří v daleko mírnějších variantách. Za menšími chody se vyplatí vyrazit k autentickým pouličním stánkům zvaných kadé, kde budete moci ochutnat masové i zeleninové taštičky, rolky či netradiční pečivo z čočkové mouky. V restauraci si v rámci objevování místní gastronomie určitě objednejte kari, v lahodné omáčce vás kromě masa potěší chutě různé zeleniny i exotického ovoce. O chutnou snídani nebo večeři se přičiní hopper, neboli tenká palačinka z rýže a kokosového mléka, s náplní z vejce a pikantní zeleniny, nebo ve sladké variantě s jogurtem a medem. Základem každé rodinné hostiny je dhal, směs čočky vařené v kokosovém mléce, které nechybí ani pořádná špetka voňavého koření. Pokrmy plné darů moře vám nabídnou hlavně v pobřežních oblastech. Až na jídelním lístku spatříte jaffna kool, tradiční rybářskou pochoutku z krabů, krevet, ryb a zeleniny, objednejte si ji a vychutnejte si výraznou kořeněnou chuť v kontrastu s jemným rybím masem.

Za slony do národního parku Udawalawe

Sloni v Uda Walawe

Sloni v Uda Walawe Shutterstock

Dá se říct, že na Srí Lance se to slony jenom hemží, a tak potkat tohoto nekorunovaného krále buše nebude vzácností. Sloní populace tu platí za velevážené a zbožňované členy společnosti. Pokud toužíte spatřit jejích mocnou krásu, nasměřujte vaše kroky do Národního parku Udawalawe, kde jejich stáda čítají na 500 kusů. Až nasednete do pronajatého džípu a průvodce spustí svůj výklad, brzy zjistíte, že tento panenský kus přírody je domovem i mnoha dalších druhů zvířat. Budete míjet stáda buvolů, skvrnité leopardy, medvědy pyskaté, výjimkou nejsou ani varani, krokodýli nebo sambary. Ty i mnohé další máte největší šanci spatřit u rozsáhlého jezera, které zůstává i v období sucha, a tak se tu zejména sloní výsost houfuje v úctyhodných počtech. Ať už na ně zamíříte své fotoaparáty nebo si kolosální scenérii vtisknete do paměti, z národního parku si kromě všudypřítomných sloních suvenýrů a sošek dovezete i neopakovatelné zážitky.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Centrum kultury v Kandy

Chrám Buddhova zubu v Kandy, Srí Lanka

Chrám Buddhova zubu v Kandy, Srí Lanka Shutterstock

Druhé největší město Cejlonu, Kandy, strategicky umístěné v centru ostrova a harmonicky zasazené mezi zelení a lesnatými svahy hor, láká návštěvníky jako centrum bohatého kulturního života. Úzké uličky se vinou kolem starobylých staveb až k jezeru v samém srdci města, nad jehož hladinou se rozpíná známý Chrám Buddhova zubu. Do jeho útrob se můžete vydat na prohlídku bohatě zdobených síní, oltářů i svatyně všech významných božstev, kde vám ze třpytícího se zlata, barevných fresek a čerstvých květin bude přecházet zrak. Na dosah tu budete mít jednu z nejcennějších buddhistických relikvií – Buddhův zlatý zub. Kromě poznání posvátné historie míří cestovatelé do Kandy v letních měsících také za festivalem Esala Perahera, nejvýznamnějšímu náboženskému svátku celé Asie. Celé výpravné a bujaré slavení je zasvěceno onomu vzácnému zubu Budhy, jehož replika se nese v čele průvodu plném tanečníků, bubeníků a slonů v kulisách města osvíceném tisícem žárovek a loučí. Desetidenní barevné slavení plné teatrálních vystoupení vygraduje posledním dnem, kdy budete svědkem posvátného ceremoniálu roztínání vody mečem, v zájmu zachování hojnosti vláhy. Budete-li na Srí Lance na přelomu července a srpna, určitě si tenhle zážitek nenechte ujít.

Vyrazte na Srí Lanku

Surfování za zvuků džungle

Surfování na Srí Lance

Surfování na Srí Lance Shutterstock

Mnoho přímořských států se může pochlubit příhodnými podmínkami pro surfování na divokých vlnách. Na jižním cípu Srí Lanky najdete také mnoho míst, kde se snoubí spalující slunce, příjemná teplota vody a nekonečný příboj Indického oceánu. Učiněný ráj všech surfařů! Bez ohledu, kam po pobřeží cestujete, jste tu v těsném kontaktu s panenskou přírodou. Divokost džungle plné opic, pávů a nedotčených přírodních krás se tu snoubí s pohodovým životem na pláži. Navštivte klidnější lokality jako Ahangama, Weligama nebo Mirissa a vychutnejte si adrenalinové sjíždění vln za zvuku šumění tropického lesa.

 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín