Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ochutnejte Srí Lanku: Kulinářské poklady z ostrova úsměvů

Tradiční kuchyně na Srí Lance

Tradiční kuchyně na Srí Lance Shutterstock

Ostrovní stát Srí Lanka, který omývají vody Indického oceánu, je bezbřehou studnicí přírodního bohatství. Najdete tu zdánlivě nekonečná čajová políčka, ohromné burácející vodopády, zlatavé pláže, divoké i klidné vody oceánu, národní parky plné slonů a krokodýlů, chrámy zasvěcené Buddhovi a domorodce, kteří vám svou vřelostí a optimismem zaručeně zlepší náladu. Na ostrově ve tvaru kapky vás rádi zasvětí do tajů ájurvédy, vědy o fungování lidského těla, která má svou kolébku v Indii. Obyvatelé Srí Lanky ji během staletí vypilovali k dokonalosti a stala se samozřejmou součástí každodenního života. A vězte, že užít si takovou slastnou ájurvédskou masáž, je zážitek vskutku královský.

Národ milující chilli

Panorama čajových plantáží, Srí Lanka

Panorama čajových plantáží, Srí Lanka Shutterstock

Cejlonskou gastronomii ovlivnila nejen sousední Indie, ale i národy, které si v minulých staletích území nárokovaly. Můžete tu tak postřehnout prvky arabské, portugalské, holandské či anglické kuchyně. Všechny tradiční jídla jsou velmi ostrá a díky tomu mohou být pro průměrného Středoevropana takřka nepoživatelná. V restauracích i pouličních bistrech, se však zpravidla setkáte s mnohem méně pikantní turistickou verzí pokrmů. Díky příznivému klima, se zdejší plantáže prohýbají pod keříky s legendárním cejlonským čajem, ale svuj domov tu našlo i mnoho druhů koření, sladkého exotického ovoce a voňavé zeleniny. Na jakých dobrotách si lidé v zemi plné úsměvů pochutnávají nejraději?

Dovolená na Srí Lance

Chutney

Mangové chutney

Mangové chutney Shutterstock

Univerzální ovocná, nebo zeleninová omáčka, kterou s oblibou servírují kuchaři z celého světa, má na jídelníčku domorodců své nezastupitelné místo. Na Srí Lance se největší popularitě těší hlavně mangové chutney (česky čatní), jehož základem je zmíněné ovoce, chilli, zázvor, česnek a další koření. Potom, co se v hrnci vše společně provaří, vznikne vysoce návyková a chuťově dokonalá žlutá omáčka. Můžete si ji dát jako dip ke grilovanému masu, nebo si v ní namáčet kousky místního chleba Rótí.

Appam

Appam s vejci a kari

Appam s vejci a kari Shutterstock

Máte rádi palačinky? Pak vaše srdce při ochutnávce této speciality zaplesá radostí. K přípravě appam se používá rýžová mouka, která se smíchá s vařenou rýží, droždím a solí. Díky její variabilitě si ji obyvatelé ostrova rádi dopřejí jak k snídani, tak na sklonku dne. Těsto se smaží v hluboké wok pánvi, proto je výsledkem kulinářského snažení vyklenutá miska, kterou díky neutrální chuti můžete naplnit prakticky čímkoliv. Výtečná je třeba slaná varianta s mořskými plody a restovanou zeleninou, ale parádu na talíři a na jazyku vykouzlí i jednoduchá kombinace s čerstvým ovocem. Vsaďte se, že šťavnatější a sladší ananas, mango, papáju nebo banány, jste dost možná nikdy nejedli.

Srí Lanka: Dokonalá terapie přírodou

Čtěte také:

Srí Lanka: Dokonalá terapie přírodou

Rýže a kari

Rýže a kari

Rýže a kari Shutterstock

Všudypřítomné základní jídlo místní kuchyně, se kterým domorodci vstávají i usínají. Pokud si pod pojmem kari představujete sáček se žlutým kořením, který znáte z tuzemských supermarketů, musíme vás vyvést z omylu. V indické a asijské kuchyni se pod tímto označením neskrývá koření, ale spíše způsob přípravy jídla. Jedná se o pokrmy z masa, ryb, zeleniny, ostré omáčky a koření, ve formě pasty nebo prášku. Někdy se přidává i kokosové mléko, ale co ve směsích na Srí Lance rozhodně nikdy nechybí, je notná dávka chilli. To ve zdejších luzích a hájích působí jako střevní dezinfekce a pálivá jídla, ze kterých by se mnohým našincům nahrnuly slzy do očí, v zemi cejlonského čaje konzumují i malé děti. Jak už název dobroty napovídá, k miskám s kari už stačí přidat jen pořádnou porci rýže a hodování může začít!

Zájezdy na Srí Lanku

Kiribath

Kiribath

Kiribath Shutterstock

Není těžké si všimnout, že obyvatelé ostrova nedají bez rýže ani ránu. A právě Kiribath, tedy lahodnou krémovou rýži, tu zbožňují malí i velcí po mnoho generací. Příprava je triviální, rýže se zalije kokosovým mlékem, osladí a vaří tak dlouho, dokud uvolněný škrob nepropůjčí celé směsi pudinkovou konzistenci. Podává se k snídani, ke svačině, jako cukroví na svatbách, na oslavách a jeho chuť milují hlavně děti. Pokud někdy budete mít tu čest a navštívíte exotické království jménem Srí Lanka, ochutnat Kiribath je přímo povinnost.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

01.09.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín