Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Projděte se v oblacích: Zažijte stezky v korunách stromů

Stezky v korunách stromů

Stezky v korunách stromů Shutterstock

Vychutnejte si přírodní krásy z výšky! Nevšední procházku mnohdy i nad korunami stromů zažijete v České republice hned na čtyřech místech. Čekají na vás nejen kouzelné výhledy do krajiny, ale i různé zajímavosti v okolí. 

Stezka korunami stromů v Janských Lázních

Stezka korunami stromů, Janské Lázně

Stezka korunami stromů, Janské Lázně Shutterstock

Prohlédněte si Krkonoše z jiné perspektivy díky stezce, která vám umožní poznat zdejší druhově pestré lesy od kořenů až po koruny. Stromy staré i přes 150 let budete mít z vyhlídkové věže na dosah ruky. Stezka je v celé délce bezbariérová, a tedy přizpůsobená invalidním vozíkům či kočárkům. Na své cestě projdete kolem tří zastávek, kde se dozvíte řadu zajímavostí a vyzkoušíte si kvízy. Součástí stezky jsou také tři dobrodružné úseky, mezi nejoblíběnější patří jízda na tobogánu. Součástí prohlídky je dále podzemní expozice seznamující s místní půdou a jejím významem. Ke stezce se dostanete z Janských Lázní po lesní pěšině nebo po silnici. Pokud se rozhodnete jet autem, můžete ho nechat na nedalekém placeném parkovišti. Součástí stezky je i příjemná restaurace s obchodem se suvenýry a hřištěm pro děti.

Vyberte si dovolenou v Česku 

Stezka v oblacích na Dolní Moravě

Stezka v oblacích, Dolní Morava

Stezka v oblacích, Dolní Morava Shutterstock

Stezka ze dřeva a oceli na Dolní Moravě, poblíž hranic s Polskem, sahá vysoko nad stromy, téměř až do mraků. Cestou po ní minete 12 informačních tabulí s nejrůznějšími postřehy o Kralickém Sněžníku a celé oblasti. Děti si užijí tobogán, síťovaný rukáv a takzvanou kapku. Rukáv je označení pro hustou síť k přelezení z jednoho patra lávky do druhého. Velká síť kapka čeká na samém vrcholu a umožňuje vzrušující pohled dolů. Stezka je bezbariérová, ale stejně jako pro všechny ostatní na ní platí zákaz vstupu se psy. Dostanete se k ní po vyznačených turistických trasách nebo pohodlněji lanovkou. Přímo na stezce není možné koupit občerstvení, kousek pod ní se můžete posilnit u stánků.

Vydejte se na cestu kolem světa po České republice

Čtěte také:

Vydejte se na cestu kolem světa po České republice

 

Stezka korunami stromů na Lipně

Stezka korunami stromů, Lipno

Stezka korunami stromů, Lipno Shutterstock

Na Lipně mají svou rozhlednu od roku 2012, jedná se tak o první stezku svého druhu v Česku. Stojí na kopci Kramolín, citlivě začleněná do krajiny kolem Lipenského jezera, a bývá přístupná po celý rok. Díky mírnému stoupání ji zdoláte bez obtíží i s kočárkem. I tady doplňují cestu k vrcholu didaktické prvky, které zábavnou formou pomáhají rozšířit znalosti o přírodě a její ochraně. Nejen malým návštěvníkům jsou určené tři zážitkové zastávky. K dispozici jsou lavičky lákající k odpočinku, stánky s občerstvením a hotelová restaurace Kramolín. Ke stezce jezdí z Lipna nad Vltavou v pravidelných intervalech Stezkabus, dostat se k ní dá také lanovkou, po turistické trase nebo cyklostezce. Nahoře si můžete půjčit terénní koloběžku a zpestřit si cestu dolů.

Objevujte s námi krásy naší vlasti 

Stezka Valaška na Pustevnách

Stezka Valašska, Pustevny

Stezka Valašska, Pustevny Shutterstock

Úchvatné výhledy na hřebeny Beskyd přináší stezka Valaška u horní stanice lanové dráhy na Pustevnách. Při jasném počasí dohlédnete z nejvyššího patra věže až k Jeseníkům nebo Velké Fatře. Stezka možná není tak majestátní jako její kolegyně, ale chlubí se dlouhým lanovým chodníkem a zcela unikátní skleněnou vyhlídkou, která vám zajistí neopakovatelný zážitek. Tento skleněný „skywalk“ je největší v Evropě. Do budoucna připravuje tato mladá stezka další lákavé atrakce, např. trampolíny nebo hvězdnou oblohu. Navíc je to odsud, jen co by kamenem dohodil na vrchol Radhošť, v jehož okolí se skrývá spousta dalších působivých míst, např. dřevěné městečko v Rožnově pod Radhoštěm či Jurkovičova rozhledna.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín