Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ratatouille: Barevná pohlednice ze sladké Francie

Ratatouille

Ratatouille Shutterstock

Máte pocit, že jste v pomyslné škole vaření úspěšně dokončili první třídu a propracovali se přes polévky, domácí chléb a poctivou svíčkovou na druhý stupeň, kde na vás čekají další výzvy v podobě záludných bešamelů, nadívaných holoubátek či mistrovských odpalovaných profiterolek? Dříve než se pustíte do vysoké kuchařiny, zkuste si dát prázdniny a užít si čirou radost z vaření. Poskládejte si ratatouille – symbolu francouzské kuchyně, vonící létem, který skvěle chutná i na zasněžené alpské sjezdovce.  

Světoznámá pochoutka z Provence

Provence, Francie

Provence, Francie Shutterstock

Zajímalo by vás, čím zabodovalo zdánlivě obyčejné zeleninové jídlo v zemi labužníků a elegantních restaurací, kde vládne haute cuisine? Odpověď můžete najít ve stejnojmenné animované pohádce, kde krysí mládenec svým ratatouille, připraveným v kuchyni luxusní pětihvězdičkové restaurace, obměkčí přísného food kritika a přesvědčí ho o tom, že vařit může každý. Dobré jídlo totiž nemusí být složité, stačí jen špetka lásky, chloupek snahy, nos na čerstvé suroviny a vaše francouzská hostina může začít.

Tajnou přísadou, která si v oblíbené pohádce získala srdce zamračeného inspektora, byly vzpomínky na dětství. Světoznámá laskomina, pocházející z prosluněné Provence, byla totiž původně jídlem chudých venkovanů. Zdravá rychlovka, která dokonale zasytí, dobře chutná a dá se jíst i za studena. A tak je ratatouille vlastně takovým francouzským návratem ke kořenům. Můžete si být jisti, že se bez něj neobejde žádná zahradní party. Letité recepty se zaručeně nejlepším poměrem bylinek a zeleniny tu patří k rodinnému stříbru a předávají se z generace na generaci.

Ratatouille přijde k chuti nejen vegetariánům a zastáncům zdravého životního stylu, zapřísáhli jedlíci masa si jej vychutnají jako šťavnatou přílohu a děti si s radostí přidají další porci, připravenou podle receptu jejich oblíbeného pohádkového hrdiny.

Ochutnejte Francii

Na 4 vydatné porce ratatouille budete potřebovat:

Suroviny na Ratatouille

Suroviny na Ratatouille Shutterstock

  • 2 středně velké cukety (ideálně žlutou a zelenou)
  • 1 větší lilek
  • 2 velká vyzrálá rajčata
  • 3 papriky (buďte hraví s oranžovou, červenou a žlutou)
  • loupaná rajčata v konzervě (400 g)
  • 5 stroužků česneku
  • svazek čerstvého rozmarýnu
  • snítka tymiánu
  • hrst čerstvé bazalky
  • olivový olej
  • 2 větší bílé cibule
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Podobně jako u většiny zeleninových pokrmů, bude vaše ratatouille tím lepší, čím kvalitnější budou použité ingredience. Snažte se proto vybírat co možná nejčerstvější kousky, aby byl měl váš pokrm jedinečný francouzský šarm. Samotnou přípravu můžete pojmout jako zkoušku vaší trpělivosti. Po vytažení z trouby vaši strávníci snadno odhalí, zda patříte k perfekcionistům, vaše prostírání ladí s barvami použité zeleniny a jako přípitek podáváte bílé víno ze Saint Tropez nebo je vaše ratatouille spíše rustikální a společnost oslníte francouzským šarmem.

Francie plující v Indickém oceánu aneb Objevte dokonalost ostrova Réunion

Čtěte také:

Francie plující v Indickém oceánu aneb Objevte dokonalost ostrova Réunion

A příprava božského pokrmu může začít!

Příprava Ratatouille

Příprava Ratatouille Shutterstock

  1. Nakrájíte lilek a cuketu na tenká kolečka, posolíte je z obou stran a necháte asi 15 minut vypotit (zbavíte je tak hořké chuti). Poté je otřete kuchyňskou utěrkou. Rajčata zbavte jádřinců a nasekejte na drobné kousky.
  2. Papriky nakrájíte na tenké proužky, rajčata na kolečka, cibuli na kostičky a česnek na tenké plátky.
  3. V tlustostěnném hrnci rozpálíte olivový olej a na něm krátce opečete nejprve lilek, poté papriky, cibuli, rajčata, a nakonec česnek a cukety.
  4. Zeleninu necháte vychladnout, naskládáte do pekáčku a zalijete krájenými rajčaty z plechovky. Osolíte, opepříte a necháte asi půl hodiny dusit.
  5. V mističce si rozmícháte dvě lžíce olivového oleje smíchané s rozdrceným stroužkem česneku a lístečky tymiánu, nasekaným rozmarýnem a bazalkou a přidáte je ke směsi, promícháte, ale už nepečete.
  6. Po upečení můžete ozdobit čerstvou bazalkou a podávat stylově s křupavou bagetou.

Už se vám sbíhají sliny? Kdyby vám na vašem ratatouille přece jen něco chybělo, můžete si jej ozdobit čepičkou ze strouhaného francouzského sýra nebo si oprášit lyžařské vybavení a podniknout gurmánskou výpravu do zasněžených Savojských Alp.

Nejoblíbenější evropské svahy aneb dovolená plná lyžování a relaxu

Čtěte také:

Nejoblíbenější evropské svahy aneb dovolená plná lyžování a relaxu

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín