Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Romantické řecké vesničky

Řecká romantika

Řecká romantika

Máte o letošní dovolené namířeno do Řecka a rádi byste zažili nefalšovanou řeckou atmosféru? Můžete zajít do tradiční taverny, projít se po pláži při západu slunce nebo zajet na některou z mnoha historických památek. Ryzí Řecko se však ukrývá jinde. V malebných horských vesničkách.

Jako velká milovnice Řecka jsem si z každého pobytu v této nádherné zemi snažila přivézt co možná největší množství zážitků. Ty zahrnovaly i zapůjčení auta a následné cesty do neznáma. Vzhledem k mému téměř nulovému orientačnímu smyslu jsme se s kamarádkou často ocitaly na roztodivných místech a s obavami tipovaly, zda naše mini autíčko dokáže zdolat další z prašných cest. A během jedné takové pouti se zrodila má láska k řeckému venkovu.

Olivový háj v Řecku

Olivový háj v Řecku

Na konci kamenité cesty se před námi otevřel dosud nepoznaný svět. Ve stínu mohutných stromů se krčily bílé domky s otevřenými okny, obtěžkanými prádelními šňůrami, všudypřítomnými kočkami a hlavně tavenou s tou nejlepší mousakou pod sluncem. Místní stařík nás ochotně dovedl k horskému prameni, který nejen, že chutnal přímo božsky, ale měl nám svobodným dívkám do roka přičarovat i vhodného ženicha. S několika sklenicemi voňavého horského medu a přihlouplým úsměvem na rtech jsme v podvečer jen nerady nasedaly do auta a vracely se zpět do civilizace. V naší notně ohmatané mapě Kréty tak přibyl výrazný černý puntík. Sem se musíme ještě někdy vrátit. Třeba i s tím novým ženichem. Jméno naší vesničky si s dovolením nechám pro sebe. Fronty vdavekchtivých turistek by tomuto zapomenutému místu vůbec neslušely. Zkuste si někdy půjčit auto a jet po té nejméně pohodlné cestě. Možná i vy tam někde objevíte ty nejlepší olivy, víno nebo jen kousek životní moudrosti vyčtené z tmavých očí shrbených řeckých babiček.

Kostelík v horách, Kréta

Kostelík v horách, Kréta

Pokud se bojíte cesty do neznáma, pak zkuste navštívit některé z turisticky oblíbených vesniček:

1. Archanes – Kréta

Půvabná vesnička se nachází v malebné kopcovité krajině, obklopené vinicemi a stařičkými olivovými háji. Místní zemědělci produkují vynikající olivový olej, silná vína i rozinky. Zdejší zemědělské družstvo je jedním z nejstarších v celé zemi. Archeologové odhadují, že je zde trvalé osídlení již po dobu 5000 let. Milovníci historie mohou navštívit zajímavé byzantské, minoanské i folklórní muzeum.

Archanes, Kréta

Archanes, Kréta

2. Kastanitsa – Peloponés

Dokonalou romantiku zažijete během procházky mezi kamennými domky s pestrobarevnými okny, břidlicovými střechami a pestrobarevnými květinovými záhonky. Některé z domků jsou staré až 300 let. Střed vesnice zdobí tradiční kostelík postavený roku 1780. Vesnici obklopují stovky vzrostlých kaštanů a tak si v místních obchůdcích můžete zakoupit kromě tradičních suvenýrů i prvotřídní, mírně nahořklý kaštanový med.

Kastanitsa, Peloponés

Kastanitsa, Peloponés

3. Parthenonas – Chalkidiki

Okouzlující vesnička vás vezme na procházku do historie. Nachází se v nadmořské výšce 350 metrů. Dlážděné chodníky, kamenné domky i romantický výhled na moře činí toto místo nezapomenutelným. Vychutnejte si ledově vychlazené frappé. A nezapomeňte hodně fotit. Tady je snad každý kout dokonale fotogenický.

Parthenonas, Chalkidiki

Parthenonas, Chalkidiki

4. Palea Perithia- Korfu

Stará benátská obec má svá nejlepší léta již za sebou. Dnes je tato opuštěná víska oblíbeným cílem zážitků chtivých turistů. Vysokohorská vesnice láká na kamenné domky, postavené v 15. až 17. století. Ve stínu hory Pantokrator žili pastevci, kteří se po druhé světové válce přestěhovali blíže k moři a založili tam vesnici Nea Perithia. Nechte se unést zdejší tajemnou atmosférou.

Palea Perithia, Korfu

Palea Perithia, Korfu

5. Assos – Kefalonie

Přímořská vesnička láká na dokonale průzračné moře, bílé pláže,  i domky vyvedené snad ve všech barvách duhy. To vše orámované tmavě zelenými kopci.  Pochutnat si můžete na čerstvých rybích specialitách nebo super sladkých dezertech. Nabídka místních taverniček uspokojí každého. Dokonalý balzám na pocuchané nervy.

Assos, Kefalonie

Assos, Kefalonie

6. Lardos – Rhodos

Většina turistů si zamiluje Lardos zejména díky malebnému náměstíčku s historickou kašnou, květinami obrostlým domkům i vřelé atmosféře. Zdejší kostelík Agios Taxiarchas se zajímavou zvonicí obklopují letité cypřiše. Obec má i svou zajímavou historii. Můžete zde spatřit pozůstatky byzantského hradu či ženského kláštera, zasvěceného Panně Marii.

Lardos, Rhodos

Lardos, Rhodos

7. Volimes – Zakynthos

Historie této malebné horské vesničky sahá až do 15. století. Proslulost jí zajišťují nádherné krajkářské výrobky místních žen, vynikající měkký sýr, olivový olej i omamně vonící horský med. Volimes je tak ideálním místem pro nákup jedlých suvenýrů.

Volimes, Zakynthos

Volimes, Zakynthos

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín