Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Seznamte se s Azorskými ostrovy

Azory jsou jako stvořené pro turistiku

Azory jsou jako stvořené pro turistiku

Portugalské souostroví Azory, tvořené devíti obydlenými ostrovy, se nalézá v Atlantském oceánu při Makaronézii. Našli byste tu hned dvě území zapsaná na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, totiž město Angra de Heroismo a vinařskou oblast na ostrově Pico. Pojďme se blíže seznámit s jednotlivými ostrovy.

Corvo - nejmenší z Azorských ostrovů

Corvo, nejmenší a nejseverněji položený ostrov Azorského souostroví, byl roku 2007 zapsán na seznam biosférických rezervací UNESCO. Hlavním městem je Vila do Corvo. K přírodním zajímavostem patří mj. kráter sopky Caldeirao, ležící na Monte Grosso. Na jeho dně se nalézají dvě jezera s malými ostrůvky. Corvo je také bohaté na řemesla, vyrábějí se tu např. tradiční vlněné klobouky.

Kráter sopky Caldeirao, Corvo

Kráter sopky Caldeirao, Corvo

Flores - květinový Azorský ostrov

Ostrov Flores je nejzápadnějším obydleným územím Portugalska. Od roku 2009 je i on zapsán na seznamu biosférických rezervací UNESCO. Svůj název získal díky hojnosti divokých květin, zejména hortenzií. Pobřeží obklopují útesy a menší ostrůvky. Členité vnitrozemí s chráněnými oblastmi a přírodními rezervacemi ohromuje svými jezery, řekami, lagunami, vodopády, termálními lázněmi i pozůstatky starých sopek. Hlavním a největším městem ostrova je Santa Cruz das Flores.

Ostrov Flores

Ostrov Flores

Terceira

Terceira je druhým nejlidnatějším ostrovem Azor a třetím největším, co se týče rozlohy. V hlavním městě Angra do Heroismo stojí radnice Paços do Concelho, majestátní stavba z 19. století a významný příklad bohatého architektonického dědictví Angry. Je zde i jedna z nejlepších veřejných knihoven a archivů v Portugalsku. V bývalém klášteře sv. Františka se nachází městské muzeum.

Angra do Heroismo, Terceira

Angra do Heroismo, Terceira

Graciosa - nejsušší z Azorských ostrovů

Přibližně 31 km od Terceiry leží ostrov Graciosa, rovněž zapsaný na seznamu biosférických rezervací UNESCO. Pro svou krajinu a názvy míst, jako je Pedras Brancas (Bílé kameny) či Serra Branca (Bílá hora), bývá přezdíván Bílým ostrovem. Je vůbec nejsušším ostrovem Azor. Můžete tu ovšem zhlédnout spoustu zajímavých věcí. Navštivte etnografické muzeum, lázně s léčivými vodami nebo některou z mnoha jeskyní. Hlavními obcemi jsou Santa Cruz a Lajes.

São Jorge

São Jorge je součástí centrální skupiny Azorských ostrovů, má přibližně 9500 obyvatel a jeho hlavními obcemi jsou Velas a Calheta. Hřbetní část ostrova tvoří horská oblast a jeho nejvyšší vrchol, Pico da Esperanca, nabízí skvělé výhledy na další ostrovy. I tady je řada atraktivních míst, která lákají turisty, např. malebná vesnice Manadas s venkovskými domy obklopenými sady a poli.

Dramatické pobřeží ostrova São Jorge

Dramatické pobřeží ostrova São Jorge

Pico - jeden z nejkrásnějších ostrovů Azor

Ostrov Pico je jedním z nejkrásnějších a podceňovaných ostrovů Azor. Zdejší vinařská krajina patří právem na seznam kulturního dědictví, Pico je však známé nejen pro slavné víno. Dávný lov velryb ustoupil studiu a pozorování mořských savců. Jsou zde ideální podmínky pro pěší turistiku, jogging, plavání, cyklistiku a další aktivity. Díky nevyzpytatelné Montanha do Pico je ostrov považován za spící sopku, kterážto skutečnost doplňuje jeho mystickou pověst. Nejvýznamnější obcí je Madalena.

Montanha do Pico

Montanha do Pico

Faial - modrý Azorský ostrov

Modrý ostrov Faial je taktéž součástí centrální skupiny Azor. Má asi 15 000 obyvatel a jeho hlavní městské sídlo se nachází v Hortě. Ta byla v 19. století důležitým přístavem a zastávkou pro množství jachet plovoucích přes Atlantik. Faial za svůj název vděčí modrým barvám, jež zdobí fasády domů, rozdělují pole i okraje silnic. Velkou atrakcí ostrova je Caldeira, kráter o průměru 2 km a hloubce 400 m. Oblast byla klasifikována jako přírodní rezervace.

Pozůstatky sopečné činnosti na ostrově Faial

Pozůstatky sopečné činnosti na ostrově Faial

Santa Maria - žlutý Azorský ostrov

Santa Maria leží poblíž ostrova São Miguel, asi 30 minut letadlem. Je to třetí nejmenší ostrov Azor, jemuž bývá přezdíváno „žlutý“. Nejvýznamnější obec představuje Vila do Porto. Historicky významná je i vesnička Anjos, první zastávka Kryštofa Kolumba při návratu z Ameriky. Navštívit můžete i Santo Espirito, vesnici s krásným farním kostelem, nebo žlutou písečnou pláž Praia Formosa, jednu z nejpěknějších na Azorách.

Maják na ostrově Santa Maria

Maják na ostrově Santa Maria

São Miguel - zelený Azorský ostrov

São Miguel, „Zelený ostrov“ sopečného původu s hornatým povrchem a hlavním městem Ponta Delgada, je nejlidnatější a svou rozlohou největší. Rozmanitá krajina s nádhernými jezery, písečnými plážemi, vysokými horami a zelenými pláněmi potěší srdce každého turisty. Park Terra Nostra, známý po celé Evropě, je jedním z nejkrásnějších parků v Portugalsku. Tvoří ho malá jezera, potoky, barevné exotické květiny a staletí staré stromy s velkou botanickou hodnotou.

Jezero Sete Cidades, São Miguel

Jezero Sete Cidades, São Miguel

Počasí na Azorách

Vystihnout nejvhodnější období pro návštěvu Azor není jednoduché, protože počasí je tu vskutku nevyzpytatelné. I v pouhém jednom dni se může slunce několikrát prostřídat s pořádnými lijáky. Klima je mírné, ale fouká silný vítr. V létě bývají teploty průměrné a obvykle prší méně než v zimě. Opalování si zřejmě moc neužijete, avšak na procházky jsou ostrovy jako dělané. Jistě nebudete litovat, když se zde rozhodnete strávit dovolenou.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín