Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skryté poklady Malty: Venuše, hra o trůny a pomník Václava Havla

Chcete na plážích omývaných křišťálovým mořem nasát pohodovou atmosféru i lahodný koktejl? Brouzdat malebnými uličkami měst a nechat na sebe působit kouzlo starých časů? Načerpat zásobu endorfinů při sportovních radovánkách a v noci objevovat pestrý kulturní program? Pokud vám přesně takový dovolenkový program není cizí, pak otevřete svou náruč Maltě a nebudete litovat. 

Štědrá dávka slunečního svitu

V letadle si sotva stihnete přečíst krkolomné názvy hlavních turistických lákadel a už za 3 hodiny budete vystupovat pod hřejivým maltským sluncem. Nechte kufry v hotelu a zamiřte ke členitému pobřeží Maltézského moře. Doporučujeme pláže Golden Bay, Blue Grotto, Blue Lagoon a Riviera Bay, kde si přijdou na své vášniví potápěči, průzkumníci se šnorchlem a především romantici – zdejší přírodní scenérie si zamilujete nejen při západu slunce. Na rodiny s dětmi tu čekají pláže s jemným pískem, pozvolným vstupem do moře a klidnou hladinou

Zájezdy na Maltu

Pouliční slavnosti a festivaly

Toho, že byste se po setmění na Maltě ukousali nudou, se rozhodně bát nemusíte. Ideálním místem pro pobavení, kde si můžete vyhodit z kopýtka, je městečko St. Julians a jeho čtvrť Paceville, která překypuje kluby, bary a diskotékami. Vyhlášené jsou tu především letní party pod širým nebem. Malťané si libují v pořádání festivalů a pouličních oslav. Pravděpodobně se tedy setkáte s vyzdobenými ulicemi prošpikovanými místními pochoutkami a  roztančenými obyvateli. Rozvlňte své boky a svezte se na vlně upřímné maltské radosti.

Na procházce Valletou

Až se rozhodnete vydat za poznáním, nasměrujte své kroky do hlavního města. okamžitě vás pohltí koloniální atmosféra, a to i v nejzapadlejších uličkách lemovaných zlatavými vápencovými zdmi s barevnými okenicemi. Malta se pyšní neobyčejně zajímavou historií. Féničané, Kartáginci, Římané, Arabové, Johanité (maltézští rytíři) i Britové oceňovali výhodnou strategickou polohu souostroví a zanechali tu svou kulturní stopu. Jejich odkaz je nejlépe čitelný právě ve Valletě, kde můžete obdivovat památky ze seznamu světového dědictví UNESCO. V hlavním městě jim vévodí honosné barokní opevnění a reprezentativní Palác Velmistrů. Minout však nesmíte ani zahrady Upper Barraka, které nabízí osvěžení v oáze zeleně i zajímavá panoramata. Pokochejte se výhledem na protilehlé historické Trojměstí (Senglea, Vittoriosa a Cospicua), nebo na přístav Grand Harbour. Při svých toulkách možná narazíte i na odkaz naší vlasti v zahradách Hasting Gardens, v listopadu 2013 tu byl slavnostně odhalen pomník Václava Havla.

Čím vás Malta okouzlí aneb Ostrov zázraků je živoucí učebnicí dějepisu

Čtěte také:

Čím vás Malta okouzlí aneb Ostrov zázraků je živoucí učebnicí dějepisu

Maltská hra o trůny

Pokud patříte k fanouškům Hry o trůny, pak rozhodně zařaďte Maltu na první místo svého cestovatelského seznamu. Místní scenérie patří mezi hlavní filmové lokace oblíbeného seriálu. Vydejte se do Dominikánského kláštera v Rabatu nebo se projděte po cestě do Králova přístaviště. Dojít sem můžete stejnou branou, jakou vcházela Catelyn Stark. Legendární vápencová skála na ostrově Gozo přezdívaná Azurové okno, která nabízela úžasný pohled na moře z útesu, se už bohužel zřítila, u jejich trosek můžete alespoň zavzpomínat na seriálovou svatbu. 

Čerstvé ryby v Marsaxlokk

Pohled jako vystřihnutý z plakátu se vám naskytne v rybářské vesničce Marsaxlokk. Barevné loďky kontrastují s tyrkysovým mořem a vzduch voní mořskými specialitami. Pokud sem zavítáte v neděli, rozhodně si nenechte ujít největší trhy na ostrově. Hrají tu prim hlavně mořské plody a ryby, nechybí ani ovoce, zelenina, oblečení, doplňky a bytové dekorace, které vlastnoručně vyrábějí místní ženy. 

Dovolená na Maltě

Tlusté dámy z dávných časů

Na Maltě vás čekají historické skvosty starší než pyramidy v Gíze a dost možná i než Stonehenge. Zdejší značně zachovalé neolitické chrámy z doby 3600 až 2500 př. n. l. a pojí se s nimi zajímavá historie oslavující kult ženy. Ještě před tím, než na ostrov přišli Féničané, byla Malta domovem stavitelů chrámů, kteří uctívali bohyni matku a právě bohyním plodnosti a zrodu zasvětili chrámy Ħaġar Qim, Mnajdra nebo Ġgantija na Gozo. Jejich pozůstatky můžete obdivovat dodnes. Části těchto chrámů svým tvarem připomínají baculaté křivky těhotných žen, ale existuje i řada artefaktů menších rozměrů, které znázorňují fascinaci kyprými ženskými tvary a zázrakem zrodu nového života. Důkazem jsou Venuše z Malty, figurky pouhých 13 cm vysoké, jednoduchých tvarů a bez zbytečných příkras. Většina těchto drobných sošek starověké kultury tlustých dam si můžete prohlédnout v Národním muzeu archeologie ve Valletě a v obchodě se suvenýry si kamennou kyprou dámu koupit na památku.

Ostrov vřelý nejen k jedlíkům: Nechte se svést maltskou kuchyní!

Čtěte také:

Ostrov vřelý nejen k jedlíkům: Nechte se svést maltskou kuchyní!

Tajemná spící bohyně

Máte rádi hádanky? Pokud ano, vydejte se na naleziště v Hypogeum Hal Saflieni, podzemní pohřební komplex úctyhodných rozměrů. Třeba se vám podaří přijít na kloub záhadě nálezu, který tu byl objeven počátkem 20. století. Je jím jedna obzvláště krásná socha z dob matriarchální společnosti v neolitu. Socha znázorňuje robustní dámskou postavu ležící pohodlně na boku na pohovce, jednou rukou si ležérně podpírá až nápadně malou hlavu. Dokonalé detaily i fakt, že byla nalezena přímo na pohřebišti, zamotaly archeologům hlavy. Představuje snad spící dáma symbol smrti, nebo věčného spánku? Je její spokojený výraz odkazem na posmrtný život, který si původní obyvatelé přestavovali jako harmonický stav? Nebo je spící žena onou Bohyní plodnosti a její spočinutí pod zemí má symbolizovat úrodnou půdu? Ten jediný správný význam se nejspíš nedozvíme, možná je to jen obyčejná soška bez velkého významu, ale dnešní společnosti dokazuje to, že máme stále co objevovat, nad čím bádat a co se učit

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín