Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skrytý poklad Jižní Ameriky: Objevte krásy Bolívie

Krásy Bolívie

Krásy Bolívie Shutterstock

Bolívie stála dlouho ve stínu svých sousedů – Brazílie, Argentiny, Chile a Peru. Existuje však spousta důvodů, proč byste tuto jihoamerickou zemi měli navštívit. Prozkoumejte její nejzajímavější místa, např. solnou pláň Salar de Uyuni, červené jezero Laguna Colorada nebo město Tarija, kde se vyrábí víno. Vychutnejte si kouzlo Bolívie dříve, než ji zaplaví davy turistů.

Město La Paz s tržištěm čarodějů

Bolívijské ženy v La Paz

Bolívijské ženy v La Paz Shutterstock

La Paz sice není hlavním městem Bolívie, ale je sídlem vlády a místem mnoha působivých atrakcí. Nejdůležitější politické budovy ohraničují náměstí Plaza Murillo, na němž stojí katedrála a sídlo prezidenta. Ve městě dále najdete nejvýše položené golfové hřiště na planetě, řadu nevšedních muzeí a pamětihodností, včetně pěkně zdobeného katolického kostela Iglesia de San Francisco. Nedaleko něj se rozkládá proslulý čarodějnický trh (Mercado de las Brujas). Tam můžete zakoupit neuvěřitelné předměty – amulety, elixíry, části žab nebo sušené želvy.

Ve světě rytířů a princezen: 10 nejkrásnějších evropských hradů

Čtěte také:

Ve světě rytířů a princezen: 10 nejkrásnějších evropských hradů

Město Tarija, ráj vín

Vinný sklep v Tarija

Vinný sklep v Tarija Shutterstock

Chilská a argentinská vína se teď těší velké pozornosti. Na paty jim ale začínají šlapat vína z Tarije. Za tamními ochutnávkami kombinovanými s vepřovými pečeněmi se hrne čím dál více nadšenců. Místní půda a podnebí jsou pro pěstování hroznů jednoduše příznivé. Každoročně se v Tariji koná také festival vína. Hlavní náměstí obklopují restaurace různých kuchyní, řemeslné obchůdky a internetové kavárny. Poblíž najdete veřejný trh, řada památek a paleontologické muzeum. Bohatý a u turistů populární je i zdejší noční život.

Městečko Tupiza v objetí červených skal

Červené skály v Tupiza

Červené skály v Tupiza Shutterstock

Pokud máte namířeno do Uyuni, vezměte to oklikou na východ do malého města Tupiza. Nabízí upřímný a otevřený pohled do venkovského bolivijského života. Skutečným důvodem k návštěvě jsou však okolní červené kaňony, dramatický skalnatý pás přístupný pěšky nebo na koni. Bude-li vám scenerie připadat povědomá, je to nejspíš proto, že se tady v roce 1969 natáčela kovbojská klasika Butch Cassidy a Sundance Kid.

Zájezdy do Bolívie

Solná pláň Salar de Uyuni

Solná pláň Salar de Uyuni, Bolívie

Solná pláň Salar de Uyuni, Bolívie Shutterstock

Největší solná pláň na světě leží na jihu Bolívie a představuje oblíbenou turistickou atrakci. Dokonce zahrnuje hotel postavený ze soli, který ale negativně působil na životní prostředí a nyní slouží jako muzeum. Nicméně tu byl nově otevřen tábor geodetických kopulí Kachi Lodge. Na první pohled připomíná kosmickou stanici, jedná se však o luxusní ubytování s vlastní koupelnou, útulným pokojem s měkkým kobercem, manželskou postelí a řádným vytápěním.

Krvavě rudé jezero Laguna Colorada

Krvavě rudé jezero Laguna Colorada

Krvavě rudé jezero Laguna Colorada Shutterstock

V jihozápadní části náhorní plošiny Altiplano leží poblíž chilské hranice světoznámé solné jezero Laguna Colorada. Za svůj název vděčí červeným sedimentům a řasám. Žijí zde početné kolonie jihoamerických plameňáků. Zajímavé jsou ale i bílé boraxové ostrůvky, ostře kontrastující s rudou barvou vody.

Tajná místa v Řecku, která musíte vidět

Čtěte také:

Tajná místa v Řecku, která musíte vidět

Jezero Titicaca a ruiny Tiwanaku

Ruiny Tiwanaku, Bolívie

Ruiny Tiwanaku, Bolívie Shutterstock

Jedno z největších jihoamerických jezer se rozprostírá po Bolívii i Peru. Dnes přitahuje nadšence do místní historie a cestovatele hledající přírodní prostor k odpočinku. Přestože počasí je tu po celý rok poměrně stabilní, jezero není dostatečně teplé na plavání. Poblíž jihovýchodního břehu leží archeologické naleziště Tiwanaku, ruiny jednoho z nejstarších a nejvýše položených měst s paláci, chrámy, pyramidami a monolity.

Národní park Amboró

Národní park Amboró, Bolívie

Národní park Amboró, Bolívie Shutterstock

Národní park Amboró leží severozápadně od Santa Cruz a jeho území představuje domov pro jaguáry, pumy, tapíry, pásovce, některé druhy papoušků a další zvířata. Roste zde přes 3000 druhů rostlin. Řada pískovcových skalních útvarů bere dech. Nejsou tu téměř žádné stavby. Těsně podél hranic najdete jednoduché kempy pro turisty a skromné ekologické chatky. K vybavení patří postele, jídelna a prostá kuchyně. Vydejte se sem, jestliže chcete uprchnout někam mimo síť, pryč od uspěchaného moderního světa.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín