Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slavný kraj bohů, básníků a bájných hrdinů: Objevte řecké ostrovy v Egejském moři

Jen kousek od pobřeží Turecka, v severovýchodní části Egejského moře, leží hned několik nádherných ostrovů různých velikostí. Přestože jsou od řecké pevniny dál, díky svižnému spojení trajektů i letů se z nich staly oblíbené turistické destinace. Objevte místní šťavnatou zeleň, křišťálově čisté vody, krásné písečné i oblázkové pláže, tradiční vesnice i bohatou historii. Tyto nádherné kousky světa se pojí s takovými velikány jako byl bájný Odysseus či slavný Pythagoras. 

Bájná Ikaria

Ikaria, Řecko

Ikaria, Řecko

Řecké báje vypráví o Daidalovi, který se svým synem Ikarem létal nad Egejským mořem. Ikaros nedbal otcových rad, aby nelétal blízko slunci, a tak se jeho povoskovaná křídla roztavila a on se utopil při pobřeží ostrova Ikaria. Vedle pláží zalitých zlatavými paprsky slunce nabízí Ikaria celou řadu archeologických i přírodních památek (jsou součástí evropské sítě NATURA 2000), tradičních vesniček, horkých pramenů a endemických druhů fauny i flory. Během roku se zde konají open-air festivaly a zajímavé sportovní akce, které byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Vyberte si z řeckých ostrovů ten nejlepší!

Héfaistův Limnos

Limnos

Limnos Shutterstock

Ostrov Héfaista, boha ohně a ochránce kovářů, je ideálním bezstarostným prázdninovým cílem. Navštivte Myrinu, hlavní město a přístav, kde se dozvíte více o zajímavé historii ostrova a pochutnáte si na čerstvých rybích lahůdkách. Prozkoumejte také sopečné oblasti a zajímavé muzeum. Vynechat byste neměli ani výlet k jezerům Alyki a Hortarolimni, která jsou součástí evropské sítě NATURA 2000.

Básnířský Lesbos

Lesbos

Lesbos

Sapfó, jedna z nejslavnějších lyrických básnířek starověkého Řecka, se narodila právě na ostrově Lesbos. V hlavním městě Mytilene najdete spoustu nádherných domů, stejně jako ve vesnicích Agiassos, Assomatos, Vatousa, Eresos, Mantamados, Mithymna, Petra, Plomari, Polichnitos, Sigri a Sykamia. Plomari proslula pálenkou zvanou ouzo, která je známá po celém světě. Tento, pro Řecko typický, drink si nejlépe vychutnáte se sardinkami z Kaloni. Užijte si horké prameny v letoviscích Thermi, Eftalou a Gera nebo se projděte po nedotčené zlaté pláži.

Tajná místa v Řecku, která musíte vidět

Čtěte také:

Tajná místa v Řecku, která musíte vidět

Pryskyřicový Chios

Chios

Chios

Chios je známý jako ostrov mastichy, vzácné pryskyřice získávané z keře řečík lentišek, který roste v jižní části ostrova. Zajeďte se podívat do oblasti Mastichochoria, skupiny opevněných mastichových vesnic, které byly postaveny ve 14. století za vlády klanu Genovese. Nejen milovníky historie zaujme středověké kulturní dědictví Mesta se zachovanými věžemi, starými kostely a velkými kamennými domy s oblouky. Ochutnejte místní výtečná jídla nebo si dejte doušek soumady, tradičního mandlového nápoje. Muzea a populární festivaly pod širým nebem odhalují dlouhou historii ostrova a jeho nevšední kulturu. Každého cestovatele potěší dlouhé písečné pláže a malebné zátoky. 

Pythagorův Samos

Samos, Řecko

Samos, Řecko Shutterstock

Samos je rodištěm řeckého filozofa a matematika Pythagora, filozofa Epikúra a astronoma Aristarcha, který jako první prohlásil, že se Země otáčí kolem Slunce. Navštivte antickou pevnost Pythagoreion, starobylý opevněný přístav s řeckými a římskými pamětihodnostmi a chrám bohyně Héry zvaný Heraion. Zúčastněte se kulturních akcí a hudebních festivalů nebo si dopřejte procházku kolem vesnice Vathy, abyste se dozvěděli něco zajímavého o historii ostrova. Samos září svěží zelení a může se pochlubit mnoha plážemi s bílým pískem i malebnými městečky. Proslavil se také kvalitním sladkým vínem.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Klidný Oinousses

Ostrov Oinousses, Řecko

Ostrov Oinousses, Řecko Shutterstock

Seskupení devíti ostrovů Oinousses leží mezi ostrovem Chios a poloostrovem Erythraean. Tato klidná letní destinaci bude idylou pro ty, kdo dávají přednost podvodním aktivitám a objevování života pod hladinou. Zajímavé informace o staleté námořní tradici ostrovů pak můžete získat v Námořním muzeu. Celý ostrovní komplex patří do evropské sítě NATURA 2000.

Odysseova Psara

Ostrov Psara, Řecko

Ostrov Psara, Řecko Shutterstock

První zmínka o ostrově Psara se objevila v Homérově eposu Odyssea. Navzdory své velikosti hrál důležitou roli během řecké války za nezávislost (1821). Místní námořníci se totiž se svými loděmi připojili k řeckým revolucionářům. Námořní síla Psary se umístila na třetí pozici za ostrovy Hydra a Spetses, v důsledku čehož si Psara v řeckých dějinách vysloužila speciální místo. Vydejte se na její turistické stezky a kochejte se pohledem na pěkné kostely či památky. A rozhodně ochutnejte místní lahodné těstoviny s humrem.

Objevte Řecko všemi smysly 

Pirátské Fournoi

Ostrov Fourni, Řecko

Ostrov Fourni, Řecko Shutterstock

Skupina malých ostrovů Fournoi kdysi sloužila jako pirátský úkryt. Dnes jejich vody vyhledávají středomořští tuleni, delfíni a mořské želvy. Ostrovy vás oslní svou téměř nedotčenou krásou, aromatickými rostlinami a olivovými háji. 

Starověký Agios Efstratios

Ostrov Agios Efstratios, Řecko

Ostrov Agios Efstratios, Řecko Shutterstock

Nevelký sopečný ostrov v severovýchodním Egejském moři obklopují ostrovy Lemnos, Lesbos a Skyros. Těšit se můžete na zříceniny starověkých měst, obklopené svěží přírodou. Ostrov patří k vyhlášeným ptačím oblastem v Řecku.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín