Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovinsko: Malebná země, kterou letos musíte zažít!

Přímořské letovisko Piran

Přímořské letovisko Piran Shutterstock

Znáte ten pocit, kdy po vyčerpávající cestě dorazíte na místo své vytoužené dovolené a hned na první pohled je vám jasné, že tady určitě nejste naposledy? Přesně takový dojem ve vás zanechá Slovinsko. Malebná zemička, zatím nepoznamenaná masovým turismem, vás okouzlí nedotčenou přírodou, horskými velikány, jedinečnými historickými památkami, elegantními městy, péčí lázeňských areálů, zlatavými plážemi, výtečnou kuchyní, vlajícími hřívami lipicánů i širokým srdcem místních obyvatel. 

Geografická poloha činí ze Slovinska dokonalé místo pro letní i zimní dovolenou. Na severu ční k nebi štíty Alp, vnitrozemí nabízí množstvím divokých řek, romantických jezer a neprostupných lesů a jih uchvátí průzračně čistým Jaderským mořem. V porovnání se sousedním Rakouskem, Maďarskem, Itálií a Chorvatskem je Slovinsko, co do počtu obyvatel, skutečným trpaslíkem. V žilách více než dvou miliónů Slovinců tak koluje směs balkánské divokosti, rakouské preciznosti, maďarského vlastenectví a italské pohostinnosti. Příjemným bonusem pro zážitků chtivé cestovatele je i vysoká životní úroveň, nízká cenová hladina, minimální kriminalita a skvělá kuchyně.

Vyrazte do Slovinska!

Slovinské Benátky a malá Praha

Lublaň, Slovinsko

Lublaň, Slovinsko Shutterstock

Slovinská metropole Lublaň se pyšní přízviskem malá Praha a skutečně má s naší stověžatou matičkou mnoho společného. Široké bulváry, lublaňský hrad, nespočet kostelíků, útulné kavárničky s výhledem na řeku Lublanici, elegantní budovy nesoucí nezaměnitelný rukopis architekta Jože Plečnika, desítky mostů, zeleň parků a celou řadu výborných restaurací. To vše bez davů turistů a přemíry automobilů.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Nádherným historickým centrem se pyšní i druhé největší slovinské město Maribor, ležící v blízkosti hranic s Rakouskem. Město vína čaruje křivolakými uličkami, četnými historickými památkami i šuměním řeky Drávy. Atmosférou italských letovisek sálá starobylé přímořské městečko Piran. Slovinským Benátkám s klidným srdcem odpustíte absenci písčitých pláží, které tu nahrazují betonová plata.

Do Slovinska k moři

Čtěte také:

Do Slovinska k moři

Pláže a báječná bašta 

Měsíční záliv, Strunjan

Měsíční záliv, Strunjan Shutterstock

Slovinské pláže nejsou tak dlouhé jako ty v Chorvatsku. Na 43 kilometrech pobřeží, omývaného Jaderským mořem, si však užijete písčité pláže, pestrý podmořský život, bujarý noční ruch, romantické západy slunce, divoké útesy i luxus přímořských resortů. Vodní radovánky si můžete vychutnat v elegantním lázeňském letovisku Portorož, poklidném Strunjanu, živém Koperu nebo historické Izole s nejkrásnější pláží na pobřeží. Příjemné zpestření pobytu představuje ochutnávka místní kuchyně. Po dni stráveném u moře vám přijdou k duhu žlikrofi (obdoba italských raviol), fazolová polévka jota, sušená šunka pršut nebo super sladký dezert prekmurska gibanica. Připít si můžete lahodným slovinským vínem, jež se v zemi pěstovalo již před příchodem Římanů.

Dokonalá země pro romantiky i dobrodruhy: Slovinská příroda umí čarovat

Čtěte také:

Dokonalá země pro romantiky i dobrodruhy: Slovinská příroda umí čarovat

Horské štíty a smaragdové řeky 

Julské Alpy, údolí Triglav

Julské Alpy, údolí Triglav Shutterstock

Sportovně založení turisté mohou vyměnit relaxaci u moře za poznávání přírodních krás. A že jich je ve Slovinsku požehnaně. Julské Alpy prověří fyzickou zdatnost návštěvníků a jejich úsilí odmění neopakovatelnými výhledy, koberci pestrobarevných květin, dunícími vodopády i smaragdovými vodami řek Soča a Sáva. Jejichž divoké peřeje s oblibou vyhledávají milovníci raftingu. Až kýčovitou krásou oslňuje jezero Bled – hlavní turistické centrum Slovinska. Podmanivá atmosféra modré hladiny s malebným kostelíkem, tyčícím se na ostrůvku uprostřed jezera, si přímo říká o romantická gesta. Nejkrásnější výhled na jezero je z nedalekého bledského hradu. Únavu po náročných horských výšlapech můžete smýt ve vodách největšího slovinského jezera Bohinj. Průzračně čistá voda, panorama horských štítů, hejna rybek a sytá zeleň okolních lesů jsou dokonalou esencí Slovinska.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín