Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srdeční záležitost: Curaçao je víc, než jen tropický ráj

Curaçao znamená srdce

Curaçao znamená srdce Shutterstock

Jaké představy ve vás evokuje slovo Curaçao? Možná vám na mysli vytane bujarý večírek plný míchaných drinků, mezi nimiž vynikal ten blankytně modrý. Stejně modré jsou i vody Karibiku, obklopující ostrov barevných domků, nádherných pláží a fascinujícího podmořského života, kde dávají leguáni dobrou noc. Vítejte na karibském ostrově Curaçao. 

Na ostrově, jehož název ve staré portugalštině znamená srdce, vás čeká tropické suché rovníkové klima bez nebezpečí hurikánů. Ideální období pro návštěvu největšího z ostrovů Nizozemských Antil, ležícího 65 kilometrů od pobřeží Venezuely, nastává od ledna do září, kdy se teplota vzduchu i vody pohybuje kolem příjemných 28 °C. Právě moře a písčité pláže s jemným bílým pískem patří k největším turistickým lákadlům 444 km2 velkého ostrova. Většina z nich leží při západním pobřeží, ale i jiné lokality nabízejí malebné zátoky s pozvolným vstupem do moře a minimem turistů.

Vydejte se s námi na Curaçao

Tropické hrátky s prasátky

Rajská pláž Grote Knip, Curaçao

Rajská pláž Grote Knip, Curaçao Shutterstock

Pobřeží v okolí hlavního města Willemstad a při hotelových resortech se pyšní moderními středisky vodních sportů, plážovými bary a spolehlivým plážovým servisem. Milovníci divokých plážiček by měli zamířit spíše do severní části ostrova, kde najdou romantická zákoutí a dokonalý klid. Jako v tropickém ráji si budete připadat na pláži Grote Knip, plavání s roztomilými divokými prasátky si užijete na Playa Porto Mari, uchvátí vás vysoké útesy u Cas Abao a neměli byste vynechat ani elegantní Playa Santa Cruz.

Plavání v přírodním akváriu 

Curaçao je ráj potápění a šnorchlování

Curaçao je ráj potápění a šnorchlování Shutterstock

Prohřáté pobřežní vody Curaçaa se hemží pestrým podmořským životem. Četné korálové útesy se nachází i v mělké vodě a pobyt v přírodním akváriu si tak mohou užít i rodiny s malými dětmi. Sny každého potápěče se vyplní během ponoru k vraku lodi v Caracas Bay či majestátní jeskyni Blue Room Cave ve Westpuntu. Zatoužili-li byste po troše adrenalinu nad vodní hladinou, pak si můžete půjčit terénní čtyřkolku a vyjet na dobrodružnou jízdu. Velká část ostrova je poměrně kopcovitá a nezpevněné cesty lemují kaktusy úctyhodných velikostí. Divokou jízdu slibuje západní pobřeží ostrova, kde se nachází i nejvyšší hora Curaçaa Christoffelberg (375 m.m.n.), jejíž název odkazuje na slavného mořeplavce Kryštofa Kolumba.

7 důvodů, proč vyrazit na dovolenou na Seychely

Čtěte také:

7 důvodů, proč vyrazit na dovolenou na Seychely

Panenské pláže plné želv

Curaçao a místní želvy

Curaçao a místní želvy Shutterstock

Okolí nejvyšší hory je součástí největšího národního parku ostrova. Christoffel Park se rozprostírá na ploše 2 300 ha a bezpečné útočiště tu nalézá velké množství vzácných druhů ptáků i rostlin. Drsnou krajinu můžete objevovat pěšky, v sedle horského kola nebo stylově za volantem terénního džípu. Kromě přírodních krás jsou v parku k vidění i unikátní archeologická naleziště, znovuobnovené plantáže, dech beroucí výhledy do krajiny i 2 000 let staré jeskynní kresby. Nedaleký Shete Boka park potěší milovníky panenských pláží. Dvě z naučných stezek vedou na pláže, které si pro jejich odlehlost vybírají vzácné mořské želvy. V chráněných hnízdištích se pak líhnou malé želvičky, které se následně vydávají vstříc neznámému světu mořských hlubin.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19 

Plovoucí tržiště plné dobrot

Willemstad, Nizozemské Antily

Willemstad, Nizozemské Antily Shutterstock

Nevšedním půvabem a cennými historickými památkami láká i hlavní město Willemstad, zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Punda, nejstarší části ostrovní metropole, potěší celou řadou stylových holandských domků i příjemnou koloniální atmosférou. Od druhé částí historického centra Otrobanda ji dělí záliv svaté Anny, přes nějž se klenou dva mosty. Perlou koloniální architektury je pevnost Fort Amsterdam, jež v současné době slouží jako sídlo vlády a guvernéra. Nejlepším způsobem, jak poznat kulturu a zvyklosti místních obyvatel je návštěva trhu. Vybírat můžete mezi netradičním plovoucím tržištěm, kde jsou klasické stánky nahrazeny dřevěnými loďkami, nebo centrálním Old Marketem, kde si kromě nákupu čerstvých ryb, ovoce, ručně vyráběných módních doplňků a turistických suvenýrů můžete pochutnat i na pikantních sýrových kuličkách pika hasa nebo polévce z leguána. 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín