Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Štědrovečerní tabule napříč kontinenty: Nadívaný kohout i rýžová kaše

Snad pro všechny národy, které slaví Vánoce, je v tomto období symbolická slavnostní atmosféra strávená v rodinném kruhu. Bohatě prostřená tabule, půlnoční mše i jiskřičky radosti v očích dětí, dychtivě očekávajících dárečky. Podívejme se, co připravují hospodyňky o Vánocích v Evropě a dalších zemích. Dost možná se vám budou sbíhat sliny!

Itálie: Pizza s ančovičkami 

Štědrá vánoční nadílka

Štědrá vánoční nadílka Shutterstock

U štědrovečerní tabule se na Apeninském poloostrově schází celé početné rodiny. Velmi živá událost vyžaduje to nejlepší víno i vybrané lahůdky. Připravuje se tradiční pizza s náplní z ančoviček, oliv a česneku a poctivý vývar. Pro jižní Itálii je typický salát z čerstvých mořských plodů, losos nebo tuňák. Na severu země připravují tradiční Bollito – hovězí, telecí, slepičí maso vařené společně s kořenovou zeleninou a bylinami. V oblibě je také nadívaný pečený kohout. Poté přijdou na řadu výtečné sladkosti, jako chlebíček se sušeným ovocem, nugát a ořechové sušenky. Půlnoční mše, přípitek šumivým vínem, plátek vánočky panettone a bábovky pandoro. Děti připraví pod stromeček mléko, oříšky a kousek vánočního dortu pro Babbo Natale jako poděkování za dárky. Setkávání s rodinou a přáteli trvá až do 6. ledna, kdy děti s napětím vyčkávají na příchod Befany – ošklivé čarodějnice na koštěti, která jim do punčochy u krbu vloží sladkosti a možná i pár kousků uhlí pro malé hříšníky.

Načerpejte inspiraci v Itálii

Francie: Krůta s kaštany

Štědrovečerní hostina

Štědrovečerní hostina Shutterstock

Oslavy Vánoc začínají ve Francii až 24. prosince o půlnoci. Druhý den, 25. prosince, se sejde celá rodina u velké hostiny. K nezbytné sklence šampaňského se podává krůta s kaštany i lanýži, husí játra, šneci, losos a kohout na víně. Záleží na regionu. Tradičně se peče piškotový dezert ve tvaru polínka, přelitý čokoládou. Symbolický je turecký med, spousta ořechů a sušeného ovoce. Děti si přichystají vyčištěné boty, do kterým jim Papa Nöel nadělí dárky.

Cenově dostupná exotika: 6 tipů kam vyrazit v zimě za sluncem

Čtěte také:

Cenově dostupná exotika: 6 tipů kam vyrazit v zimě za sluncem

Polsko: Dvanáctichodová večeře

Vánoční trhy

Vánoční trhy Shutterstock

Úžasná vánoční atmosféra je našich sousedů v Polsku silná už od začátku adventu. Na každém kroku potkáte řemeslné trhy, svařené pivo i víno. Vánoce jsou pro polské katolíky nejdůležitější svátky v roce. Na Štědrý den se lidé poctivě postí a nekonzumují ani alkohol. Večeře je velmi bohatá. Zahrnuje dvanáct chodů, jako podobenství s Ježíšovými apoštoly. Jedí se pirohy, zelné závitky, řepná polévka i kapr. Sladké zastupuje obilná kaše s ovocem a perníčky. V kruhu rodiny se tradičně odlamuje posvěcená hostie. Spolu s vyřčeným přáním symbolizuje soudržnost a odpuštění. Dárky nosí svatý Mikuláš nebo Ježíšek.

Vánoční polena a slunečné koledy aneb Jak se slaví Vánoce v jiných zemích?

Čtěte také:

Vánoční polena a slunečné koledy aneb Jak se slaví Vánoce v jiných zemích?

Švédsko: Žebírka a rýžová kaše

Světélka a dekorace nesmí chybět

Světélka a dekorace nesmí chybět Shutterstock

Severské země vyvažují chladné podnebí, zejména během Vánoc, bohatou světelnou výzdobou. Štědrý den Julafton, představuje pro švédské hospodyňky zatěžkávací zkoušku, stoly se totiž musí prohýbat pod množstvím lahůdek. Nechybí samozřejmě rybí speciality, ale také paštiky, žebírka, šunka a na závěr nezbytná sladká rýžová kaše. Tu děti přichystají i skřítkovi, jako poděkování za dárky. Po slavnostní večeři celá rodina tančí kolem stromečku. Dle tradice přináší dárky Tomten – dědeček skřítek nebo také Mikuláš. Přilétá na saních, tažených soby. Velmi často se také setkáte se slaměnou postavičkou kozla, omotanou červenou mašlí. Ať už naděluje kdokoli, dárky vkládá do punčochy u krbu. Rozbalují se až 25. prosince. Na venkově se o svátcích často konají zabijačky.

Objevte kouzlo Švédska

Chile: Pálenka z hroznového vína

Tradiční nápoj pisco sour

Tradiční nápoj pisco sour Shutterstock

Vánoční čas připadá na jižní polokouli na začátek léta. A tak v tropických teplotách zdobí Chilané své domy postavičkami Santa Clause na saních. Stromečky jsou v domácnostech už tři týdny před Štědrým dnem a dárky se rozbalují až po půlnoci. Štědrovečerní večeře se skládá většinou z krůty nadívané kaštany a salátu z brambor a avokáda. Nechybí čerstvého ovoce. Slavnostní přípitek zavoní vínem anebo tradičním nápojem pisco sour – pálenkou z hroznového vína s citronovou šťávou a vaječným bílkem. 

Mrkněte na nejširší nabídku zájezdů do Chile

Brazílie: Krůta a čerstvé ovoce

Vánoce na pláži, palmy ozdobené světýlky a všudypřítomné bujaré veselí. Tanec, hudba, ale i jesličky s Ježíškem tak, jak je známe my. Brazílie, bývalá portugalská kolonie, udržuje katolickou tradici stále živou. Po bohaté slavnostní večeři, kdy na stole nechybí nadívaná krůta a spousta čerstvého ovoce, se koná půlnoční mše. Návštěvy kostela pokračují i v následujících svátečních dnech.

Evropská zima: TOP 10 destinací, které musíte zažít!

Čtěte také:

Evropská zima: TOP 10 destinací, které musíte zažít!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín