Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Středomořská kuchyně v UNESCO

Středomořská kuchyně v UNESCO

Středomořská kuchyně v UNESCO Shutterstock

Ať už jste navštívili Řecko, Itálii, Kypr, Chorvatsko, Španělsko či další ze států, přiléhajících ke Středozemnímu moři, určitě si barvitě vybavíte chutě a vůně tamní kuchyně. Možná si, podobně jako já, vybíráte dovolenou, na základě chuťových preferencí. A právě středomořská kuchyně se řadí k nemateriálního kulturnímu dědictví seznamu UNESCO.

Následující řádky vám napoví, proč byste si neměli nechat ujít žádnou příležitost pojídat lahodnou a nefalšovanou středomořskou krmi.

Čerstvost

Čerstvost

Čerstvost Shutterstock

Kuchyně jižanských národů se neobejde bez lokálních surovin. Čerstvé, perfektně vyzrálé úrody, zpracované dle tradičních postupů. To je ta pravá síla a dokonalá chuť středomořských pokrmů. Základem je hojnost ovoce a zeleniny, olivového oleje, obilnin, voňavých bylinek a luštěnin. Maso a mléčné výrobky hrají vedlejší, avšak neméně důležitou roli. Maso bývá obvykle jehněčí a drůbeží, ale převahu mají mořské plody a ryby. Nezbytným doplňkem stolování bývá sklenka místního vína, a to jak u oběda, tak i u večeře.

Ochutnejte Řecko

Tradice

Tradice

Tradice Shutterstock

Složkou nemateriálního dědictví UNESCO, jehož součástí byla středomořská kuchyně uznána, je také soubor paralelně jdoucích tradic a činností. Těmi je již zmíněné pěstitelství plodin, chov zvěře a rybaření. I následné zpracování získaných surovin dle léty osvědčených postupů. Konkrétně to může být výroba sýrů, sušených mas, lisování olivového oleje, včelařství, ale i vinařství. Pod kulturní ochranu je zahrnuta také řemeslná výroba kuchyňských nádob z keramiky. Ty se kraj od kraje liší svou zdobností.

Recept na tradiční řeckou musaku

Čtěte také:

Recept na tradiční řeckou musaku

Sdílnost

Sdílnost

Sdílnost Shutterstock

Uvolněná a příjemná atmosféra během dlouhého stolování, přináší dokonalý prožitek jak gurmánský, tak i společenský. Pokud se pokrmy středomořské kuchyně připravují v domácím prostředí, pak se vaření s nadšením účastní široké příbuzenstvo. Dovednosti a tajné rodinné recepty se předávají z generace na generaci. Prohlubuje se tím sounáležitost a pevnost rodinných vazeb. Nutno říci, že i jako cizí návštěvník budete bez okolků do procesu přípravy srdečně přizváni. A samozřejmě následně i k prostřenému stolu. 

Poznejte Itálii všemi smysly

Zdraví

Zdraví

Zdraví Shutterstock

Četné vědecké studie potvrzují, že středomořská kuchyně je pro naše zdraví doslova požehnáním. Obyvatelé středomoří se těší pevnému zdraví až do vysokého věku. Stoly, které se prohýbají pod miskami chutných předkrmů, salátů a grilovaných specialit, často vystřídá i obyčejné jídlo, jako je chléb s plátky rajského jablíčka pokapaného olivovým olejem. Avšak výživová hodnota tohoto pokrmu, připraveného z kvalitních surovin překoná sebelepší polotovar přinesený moderní, uspěchanou dobou.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín