Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Recept na tradiční řeckou musaku

Na svých zahraničních cestách si obvykle vytyčuji tři cíle: vidět co nejvíce přírodních krás či památek, odpočinout si a ochutnat místní speciality. Řecká kuchyně mě většinou nezklame. Snažím se navštěvovat především malé rodinné taverny a v mém osobním žebříčku jídel vede s přehledem zapečená musaka. Vynikajícímu spojení jehněčího masa, lilků, rajčat a bešamelu, ovoněného muškátovým oříškem a skořicí zkrátka nelze odolat.

Několikrát jsem si objednala tuto delikatesu v řeckém bistru v Praze a vždy mi k dokonalosti něco chybělo. Dochucený bešamel, množství zeleniny nebo příjemná obsluha. Rozhodla jsem se tedy k odvážnému kroku a ponořila se do kuchařských knih. Příprava musaky není žádná rychlovka a není radno jednotlivé fáze uspěchat. Odměnou za dopoledne strávené v kuchyni vám bude pokrm hodný bohů a spokojený úsměv všech strávníků.

Na tradiční musaku budete potřebovat:

  • 400 gramů mletého jehněčího masa
  • 2 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 mladé lilky
  • 3 mladé cukety
  • 200 gramů rajčatového protlaku
  • 4 velká rajčata (spařená horkou vodou a oloupaná)
  • panenský olivový olej
  • 5 ks brambor (množství tak akorát na dno pekáčku)
  • 750 ml plnotučného mléka
  • 6 lžic hladké mouky
  • 3 vejce
  • hrnek strouhaného sýru čedar
  • mletou skořici
  • muškátový oříšek
  • pepř
  • sůl
  • cukr
  • oregano
  • 1 dcl kvalitního červeného vína

Příprava této delikatesy se skládá ze čtyř částí (každá část patří jednotlivému patru musaky).

Část první: Příprava masové směsi

Na větší pánev nalijeme olivový olej a necháme zesklovatět cibulku. Přidáme jehněčí maso, ochucené drceným česnekem, oreganem, skořicí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Po chvilce restování přidáme nasekaná a oloupaná rajčata a rajčatový protlak. Dusíme 30 - 45 minut (v některých receptech se v této fázi do směsi přidává deci kvalitního červeného vína). Měli bychom docílit nasládlé rajčatovo-masové chuti a konzistence bez větších kousků. V závěru můžeme dochutit cukrem nebo citronovou šťávou.

Proč vyrazit na Krétu aneb Charismatický ostrov, který vás zaručeně dostane

Čtěte také:

Proč vyrazit na Krétu aneb Charismatický ostrov, který vás zaručeně dostane

Část druhá: Nastupuje zelenina

Oloupané a pokud možno stejně velké brambory povaříme vcelku 10 minut. Poté nakrájíme na plátky tenké 1 cm, které následně osmažíme na olivovém oleji do zlatova.V průběhu smažení je jemně posolíme (můžeme i lehce poprášit skořicí). Další v pořadí je lilek. Mladé lilky nakrájíme na 1 cm široké plátky, posolíme z obou stran a necháme vyplakat (zamezíme tak nahořklé chuti). Po chvilce utřeme přebytečnou tekutinu kuchyňskou utěrkou. Cukety nakrájíme také na centimetrové plátky a necháme spolu s vypocenými lilky restovat na olivovém oleji. V průběhu restování dochutíme solí a skořicí. Změklou zeleninu necháme odpočinout na papírové utěrce (nasaje přebytečný tuk).

Vyberte si zájezd do Řecka

Část třetí: Představuje se bešamel

Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku. Postupně doléváme studené mléko a velmi pečlivě rozšleháváme. Mírně stáhneme teplotu a za stálého míchání (cca 15 minut) se nám krásně tvoří smetanově bílá omáčka, kterou okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Do vlažného bešamelu zašleháme vejce a nastrouhaný sýr.

Božská dovolená: Vydejte se po stopách řeckých bohů

Čtěte také:

Božská dovolená: Vydejte se po stopách řeckých bohů

Část čtvrtá: Tvoříme patra a zapékáme

Na dno keramického pekáčku (můžeme vymazat olivovým olejem) naskládáme vrstvu brambor. Druhou vrstvu tvoří lilky s cuketami a nakonec vše přikryjeme masovou směsí. Navrch ještě zalijeme bešamelem a dáme zapéct do středně vyhřáté trouby na cca 40 minut. Naším cílem je zlatavá krusta na povrchu. Před podáváním je lepší nechat chvíli vychladnout (lépe se pak krájí). Jako příloha je ideální toustový chléb, řecký salát a může se hodit zbytek načatého červeného vína.

Taverna To Pigadi, Rethymno, Kréta

Taverna To Pigadi, Rethymno, Kréta To Pigadi

Kdyby vás zajímalo, kde jsem jedla tu úplně nejlepší musaku, tak to bylo na Krétě v letovisku Rethymno. V nádherné taverně To Pigadi se stále usměvavou obsluhou a nesmírně fotogenickým interiérem. V keramickém pekáčku na mě čekal doslova ohňostroj chutí. A připravují tady i verzi pro vegetariány.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín