Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč vyrazit na Krétu aneb Charismatický ostrov, který vás zaručeně dostane

Čím vás okouzlí Kréta?

Čím vás okouzlí Kréta? Shutterstock

Máte rádi Řecko a nemůžete se rozhodnout na kterém z ostrovů strávíte svou letošní dovolenou? Nezáleží na tom, zda upřednostňujete pohodlí luxusních resortů, noční procházky pulzujícími promenádami, romantiku osamělých plážiček, objevné toulky divokou přírodou, netradiční sportovní aktivity, gurmánská putování nebo obdivování historických památek. Kréta má mnoho tváří. Je jen na vás, kterou z nich se necháte okouzlit.

Pláže snů

Na Krétě najdete svou vysněnou pláž

Na Krétě najdete svou vysněnou pláž Shutterstock

Máte raději písek nebo oblázky? Dokonalý plážový servis, nebo raději odlehlá romantická zátoka ukrytá mezi skalisky? Kréta, největší a nejjižnější z řeckých ostrovů, okouzluje členitým pobřežím a svou vysněnou pláž tu najde každý. Pokud se chystáte na rodinnou dovolenou a vaše dítka se nemohou dočkat nekonečného pískoviště, pak zvolte sever ostrova. Pozvolný vstup do sluncem prohřátého, průzračně čistého moře, množství vodních sportů i zázemí hotelových resortů vymažou ze slovníků vašich dětí slovo nuda. Jižní Kréta učaruje romantickým duším. Dramatická skaliska, omývaná Libyjským mořem, malebné plážičky, bez řad barevných slunečníku, svistot větru ve vlasech i zákoutí jako vystřižená z cestovatelských časopisů. Očarovat se tu můžete nechat i pod vodní hladinou. Skaliska jsou totiž domovem mnoha druhů pestrobarevných rybek či korýšů.

Vyberte si zájezd na Krétu

Fantastická příroda

Nádherné horské masivy na Krétě

Nádherné horské masivy na Krétě Shutterstock

Vysoké hory, divoké řeky, jeskyně, horské louky, cedrové lesy i palmové háje – moře není jediným přírodním bohatstvím Kréty. Máte-li toulavé boty, můžete se vydat na trek klikatými horskými cestami, vedoucími až k náhorní plošině Lassithi ve východní části Kréty, nahlédnout do jeskyně Idaion Antron, kde prý vyrůstal sám Zeus, poměřit své síly s nejdelší evropskou soutěskou Samaria nebo spočinout v konejšivém stínu palmového háje, lemující slavnou pláž Vai.

Specialistka na Řecko radí: Kde najít nejkrásnější pláže? 2. část

Čtěte také:

Specialistka na Řecko radí: Kde najít nejkrásnější pláže? 2. část

Živoucí učebnice dějepisu

Slavný palác Knossos na Krétě

Slavný palác Knossos na Krétě Shutterstock

Ať už patřil dějepis mezi vaše oblíbené školní předměty, nebo pro vás představoval jen těžko zapamatovatelnou změť letopočtů, na Krétě vám historie ukáže svou přitažlivější tvář. Se zatajeným dechem budete obdivovat dokonalost minojského paláce v Knossu, ruch benátského přístavu v Chanii, obdivuhodně zachovalý palácový komplex ve Faistu i pohnutou historii kláštera Moni Arkadi, ukrytého uprostřed rozlehlého olivového háje.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Magické městské uličky i tradiční vesnice

Malebné uličky v městečku Rethymno

Malebné uličky v městečku Rethymno Shutterstock

V radostném mumraji starobylých měst se rádi ztratíte a necháte se pohltit atmosférou křivolakých uliček, hlukem tradičních tržnic, patinou historických domů, fotogenickými náměstíčky i směsicí vůní lákající k návštěvě některé z restaurací. Zaručeně vás okouzlí romantická Chania či vznešené Rethymno. Srdce tradiční Kréty bije v malebných horských vesničkách. Stranou masového cestovního ruchu tu přežívají staré zvyky i tradice. Ve stínu staletých stromů tady odpočívají unavení oslíci, sluncem zmožené kočky i živě debatující shrbení staříci. Právě na venkově si vychutnáte zaručeně autentickou ostrovní kuchyni. Opojná vůně horských květin vám přivodí ty nejsladší sny.

Božská dovolená: Vydejte se po stopách řeckých bohů

Čtěte také:

Božská dovolená: Vydejte se po stopách řeckých bohů

Kréta prochází žaludkem

Dary moře na pobřeží Rethymno

Dary moře na pobřeží Rethymno Shutterstock

Odzbrojující dobrosrdečnost a pohostinnost vám zpříjemní návštěvu tradiční taverny. Po vynikající hostině a sklence aromatického ouza v sobě možná objevíte skrytý taneční talent. Miska křupavého salátu, talíř vydatné mousaky, grilované chobotnice, šťavnaté jehněčí maso i hustý jogurt politý aromatickým horským medem vás přimějí vydolovat z paměti základní řecká slovíčka a poděkovat usměvavým majitelům v jejich mateřštině.

Poznejte Krétu všemi smysly

Sport ve vodě i na souši

Kréta je pro povaleče i sportovce

Kréta je pro povaleče i sportovce Shutterstock

Nemusíte mít obavy, že by dny plné odpočinku a ochutnávání vybraných laskomin měly negativní vliv na vaši štíhlou linii. Na Krétě si můžete vybrat z pestré palety sportů. Turistická letoviska se předhánějí v nabídce více či méně adrenalinových aktivit, milovníci vodních radovánek mohou navštívit některý z moderních aqua parků a vyznavačům klasičtějších sportů jsou k dispozici půjčovny jízdních kol, jezdecké kluby, tenisové kurty, fitness centra i prvotřídní golfová hřiště.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín