Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svatomartinská vína v České republice i celé Evropě

Svatomartinská vína

Svatomartinská vína

Známé pořekadlo praví, že svatý Martin přijíždí na bílém koni a můžeme se tak těšit na sněhovou nadílku. Počasí posledních let této pranostice moc nenahrává a tak Martin přiváží alespoň husí pečínku a láhev mladého Svatomartinského vína.

Obliba Svatomartinského vína v České Republice stoupá

Tuzemští vinaři se inspirovali v zahraničí a tak si prvním vínem ročníku můžeme připít vždy 11. listopadu v 11 hodin. Láhev svatomartinského vína poznáte podle charakteristického loga svatého Martina na bílém koni. Mezi mladými víny převládají ta bílá, následovaná červenými. Stále větší oblibě se těší také lahodně ovocná růžová vína. Prestižní značkou se mohou pyšnit pouze vína raných odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, Veltlínské červené, Muškát moravský a Müller Thurgau.

Bílé, červené a růžové víno

Bílé, červené a růžové víno

Pod značkou Svatomartinské lze vyrábět jen vína raných odrůd, která splnila přísná chuťová a senzorická kritéria. Vlastníkem ochranné známky je od roku 2005 Vinařský fond, pod jehož záštitou je pořádána také celá řada marketingových akcí. Obliba Svatomartinského v České republice strmě stoupá a naprostá většina produkce (přes 2 miliony lahví) je prodána v tuzemsku. Menší část uspokojí mlsné jazýčky na Slovensku. Chuť mladého vína je předzvěstí kvality celého ročníku.

Mladá vína mají jemnou svěží chuť a hodí se k přímé konzumaci. Nejlépe jako doplněk svatomartinské tabule na které již tradičně nesmí chybět pečená husa, k níž se váže legenda. Svatý Martin byl prý tak skromný, že se před vstupem do biskupského řádu schovával mezi husami, které ho prozradily svým štěbetáním. Husí maso bývalo také posledním masem před šestitýdenním adventním půstem. Na stole nechyběla také polévka zvaná kaldoun, paštika z husích jater a křehké svatomartinské rohlíčky.

Ke Svatomartinskému jedině husu

Ke Svatomartinskému jedině husu

Italskou obdobou Svatomartinského je Vino Novello

Itálie je země zasvěcená vínu a zdejší mladé víno nese název Vino Novello. Na trh je uvedeno vždy 30. října a k jeho výrobě jsou nejčastěji využívány hrozny odrůdy Merlot. Lehké červené víno, chuťově podobné proslulému Beaujolais nouveau, vyniká ovocnou vůní, nízkým obsahem alkoholu (maximálně 11%) i absencí tříslovin. Vypít by se mělo do 31. ledna. Období od 29.01. do 31.01 se nazývá ,,I Giorni della Merla,, a mělo by se jednat o nejchladnější dny roku. Téměř polovina z produkce hroznů pro výrobu Vino Novello pochází ze severoitalského regionu Veneto.

Francie má místo Svatomatinského vína Beaujolais nouveau

Nejznámějším zástupcem mladých vín je bezesporu francouzské Beaujolais nouveau, uváděné na trh vždy třetí čtvrtek v listopadu. Na jeho výrobu jsou využívány pouze hrozny odrůdy Gamay. Sklizeň probíhá výhradně manuálně a kvalita bobulí je podrobena přísné kontrole. Samotná výroba lahodného moku je tak trochu alchymie, kde hlavní zaklínadlo zní 100% karbonová macerace. Výsledkem je lahodné víno světle červené barvy s minimálním obsahem tříslovin a chutí po červeném ovoci či banánu. Ani tento klenot není radno archivovat. Vypít by se měl do šesti měsíců od výroby. Největšími konzumenty Beaujolais jsou obyvatelé Francie, ale oblíbené zvolání Le Beaujolais nouveau est arrivé zaznívá z úst milovníků vína napříč Evropou i Asií. V našich zeměpisných šířkách obliba Beaujolais v posledních letech mírně klesá, především v důsledku vzestupu obliby Svatomartinských vín.

Beaujolais nouveau

Beaujolais nouveau

Německé degustace mladých vín doprovází především klobásy

Německo je nejsevernější významnou vinařkou oblastí v Evropě a zdejší vína vynikají především jemnou ovocnou chutí a nižším obsahem alkoholu. Pěstují se ve 13 regionech, převažují vína bílá, nejčastěji pocházející z odrůd Ryzlink rýnský či Müller Thurgau. Ta vypěstovaná v údolí řeky Mosely bývají označována za nejlepší na světě (Ryzlink rýnský). I zdejší vinaři se snaží uspokojit nedočkavce toužící okusit první lahvinky, naznačující jakým směrem se bude ubírat celý ročník. K degustaci vína v Německu neodmyslitelně patří klobásky všeho druhu. V jižní části země, kde je výrazně cítit vliv francouzské gastronomie, narazíte spíše na cibulové koláče či jedlé kaštany.

Údolí řeky Mosely, Německo

Údolí řeky Mosely, Německo

V Rakousku se alternativa Svatomartinského prodává jako Junger Österreicher

Také v Rakousku jsou mladá vína, prodávaná pod označením Junger Österreicher, velmi populární. Na 200 výrobců ze čtyř vinařských oblastí nabízí takto označené lahve již od roku 1995. Jejich prodej je spuštěn vždy ve středu před svátkem sv. Martina. Svěží bílá, červená i růžová vína jsou vítaným zpestřením oblíbených slavností na kterých nesmí chybět zvěřinové speciality, pochoutky z dýně či pečená husa.

V Řecku narazíta koncem léta na mnoho slavností vína

Řecko je kolébkou vína o čemž svědčí i četné archeologické nálezy. Zdejší vína jsou díky ideálním klimatickým podmínkám velmi kvalitní. Vinice o rozloze 190 tisíc hektarů vyprodukují ročně na 5 miliónů hektolitrů vína. Horké podnebí dodává vínům plnou chuť a výraznou vůni. Samostatnou kapitolu tvoří Retsina, tradiční řecké bílé víno odrůdy Savatiano, ochucené pryskyřicí z borovice halepské. Na konci léta se konají napříč celou zemí četné slavnosti vína spojené degustací.

Uchutnejte řecká vína

Uchutnejte řecká vína

Protějškem našeho Svatomartinského vína je ve Španělsku Tinto Roble

Španělské vinice zabírají největší území v Evropě. Španělská vína vynikají především vysokou cukernatostí. Oblíbená jsou zejména červená vína. Mladá vína jsou označována termínem Tinto či Tinto Roble. Jedná se o červená vína (jovén especial), která strávila 3 – 5 měsíců zráním v sudu. Také tato vína mají svěží, jiskřivou chuť a jsou určena k rychlé konzumaci. Španělé milují oslavy a tak i zde můžete na konci léta navštívit některou ze slavností, kde víno teče proudem a není nouze ani o vynikající jídlo. V některých regionech jsou dodnes tradiční speciality připravovány na ohni živeném dřevem z místních vinic.

Španělské Tinto Roble

Španělské Tinto Roble

Ať již patříte k dlouholetým milovníkům vína nebo jen rádi zkoušíte něco nového, tak si určitě nenechte ujít letošní vinnou omladinu. Třeba nakazí i vás svou hravostí a jiskrným temperamentem.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín