Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sýrové trhy v holandském Alkmaaru

Sýrové trhy

Sýrové trhy

Návštěvu starobylého městečka Alkmaar ležícího v oblasti Severní Holandsko by neměl vynechat žádný milovník sýra.  Proslulé sýrové trhy na náměstí Waagplein (Vážní náměstí) patří k největším atrakcím nejen samotného Alkmaaru, ale i celého Holandska.

Sýrové trhy

Každý pátek dopoledne mezi desátou hodinou a půl jednou v období od dubna do září se na náměstí před středověkou vážní budovou – Waaggebouw ze 14. století odehrávají slavné sýrové trhy, jejichž tradice přetrvává již od středověku. Jedná se v podstatě o představení pro turisty, nicméně představení velmi atraktivní, zajímavé a poutavé.

Sýrové trhy

Sýrové trhy © Iveta Zouharová

Sýrový trh v Alkmaaru nabízí barevné divadlo

Každá sýrová burza má svůj pevný scénář opakující se po staletí. Přesně v 10:00 hod. vybíhají z obřích železných vrat vážní budovy první nosiči sýrů. Jejich oděv se skládá z bílých košilí, kalhot téže barvy, černých polobotek a barevného slamáčku se stuhou ladící s barvou klobouku. Jsou rozděleni do čtyř skupin po sedmi členech a liší se právě barvou slaměného kloboučku, který je červený, žlutý, zelený nebo modrý. Nejedná se o závodní družstva, jak by se na první pohled mohlo zdát. Barevné rozlišení je spíše kvůli lepší orientaci na pracovišti.

Sýrové trhy

Sýrové trhy © Iveta Zouharová

Těžká práce alkmaarských nosičů během sýrových trhů

K nošení sýrů, kterými je pokryto celé náměstí, slouží nosičům speciální závěsná vahadla - dřevěné sáně v barvách kloboučků. Na každé straně jsou umístěny dva popruhy, které si nosiči navlékají kolem krku a přes ramena, aby do práce zapojili co nejvíce svalů a námahu si tak alespoň trochu ulehčili. Na toto nosítko se vejde osm zlatavých bochníků goudy. Jelikož jedno kolo sýra váží kolem 13kg, není divu, že tuto funkci zastávají převážně statní chlapíci. S takto naloženými nosítky spěchají nosiči k historické dvojramenné váze, kde se jednotlivé bochníky sýra pečlivě zváží pomocí klasického závaží. Poté je smluvně určována jejich cena.

20 kg/bochník, celkem 160 kg, hoši se nadřou

20 kg/bochník, celkem 160 kg, hoši se nadřou © Iveta Zouharová

Nosičem nemůže být každý

Možná to není úplně běžné, ale při mojí návštěvě trhů jeden z turistů projevil zájem zkusit si na okamžik práci nosiče. Nutno podotknout, že byl malého vzrůstu a jeho následná snaha vzbudila všeobecné veselí. S třesoucíma se nohama a za vydatné pomoci profesionálního nosiče těžký náklad kousek poponesl, aby poté svůj pokus vzdal.

Kvalita sýra určuje cenu

Dalšími důležitými postavami tohoto velkolepého představení jsou nákupčí v bílých pláštích procházející se mezi řadami sýrů. Jejich úkolem je testování kvality sýrů. Speciálním vrtákem vyjmou malý vzorek z prostředku sýra, přičemž zkontrolují vůni, barvu a konzistenci. Teprve potom sousto ochutnají. Pokud jsou s kvalitou spokojeni, začíná hlasité smlouvání o cenu sýra za kilo.  Na znamení úspěšně uzavřeného obchodu si prodávající s kupujícím potřesou pravicí. Tuto část představení mají rádi hlavně turisté v prvních řadách, neboť vždy dostanou vzorek na ochutnání.

Sýrové trhy

Sýrové trhy © Iveta Zouharová

Sýrové trhy v Alkmaaru, to je 32 tun sýra

Prodané sýry hbitě překládají pomocníci v šedivých košilích z nosítek na připravené dřevěné kárky, které převážejí náklad sýra koridorem mezi diváky do postranní uličky. Tam jsou sýry dále nakládány do přistavených chladících dodávek a odtud míří do různých koutů světa.

Celé toto martyrium se opakuje tak dlouho, dokud se náměstí zcela nevyprázdní. V 12:30 hod. neleží na náměstí jediné kolo sýra, 32 tun zlatavé pochoutky má své majitele a nosiči si tak mohou konečně vydechnout.

Sýrové trhy

Sýrové trhy © Iveta Zouharová

Krojované hostesky v Alkmaaru

V tomto ryze mužském představení si nelze nevšimnout děvčat s proutěnými košíky v rukou oděných do tradičních holandských krojů. Zahlédla jsem pouze dvě na celém náměstí, ale je možné, že jich tam bylo více, jen jsem je v tom pestrobarevném mumraji jednoduše přehlédla.

Kroje se skládají z bílého čepečku, modré halenky, červené sukně, modré zástěry, červených vlněných ponožek či podkolenek a dřeváků z topolového dřeva. Tyto „hostesky“ nabízejí turistům časopis s informacemi o trhu a památkách Alkmaaru.

Krojované hostesky v Alkmaaru

Krojované hostesky v Alkmaaru © Iveta Zouharová

Nákup sýrů v Alkmaaru

Veliké žluté sýry, které jsou součástí dražby na náměstí, zakoupit nelze. Svůj nákup můžete uskutečnit v některém z řady stánků lemujících celé náměstí. Kromě obrovského sýrového sortimentu tu najdete stánky s rybami, holandským pivem, oříšky, palačinkami a dalšími dobrotami, ale také třeba s květinami či tradičními dřeváky všech barev, vzorů a velikostí. V centru města je otevřena spousta obchodů se sýry, alkoholem, suvenýry, nechybí cukrárny s vynikající zmrzlinou.

Tak který koupíme?

Tak který koupíme? © Iveta Zouharová

Doprava na sýrové trhy v Alkmaaru

Pokud chcete přijet do města autem, dobře si to rozmyslete. Hledat parkovací místo poblíž centra je v době konání trhů téměř nemožné. Jedete-li autobusem s cestovní kanceláří, problémy s parkováním vy osobně řešit nemusíte. Do Alkmaaru se můžete vydat také vlakem z Amsterdamu. Vyjíždí několikrát za hodinu, přičemž cesta trvá okolo 50 minut.

Další zajímavosti Alkmaaru

Kromě již zmiňovaných sýrových trhů stojí v Alkmaaru za návštěvu Muzeum sýra (Kaasmuseum), kde se dozvíte spoustu zajímavostí o procesu výroby této oblíbené pochoutky. Muzeum se nachází přímo na náměstí, kde probíhají sýrové trhy. Muzeum piva (Nationaal Biermuseum De Boom) sídlí v budově pivovaru ze 17. století a jeho prohlídku ocení hlavně muži, neboť je spojena s ochutnávkou. V blízkém okolí města můžete navštívit několik větrných mlýnů, typickou holandskou krajinu dotvářejí kanály sloužící k odvodňování rovinatého nizozemského území, kterými je celé město doslova protkáno.

Krajina v okolí Alkmaaru

Krajina v okolí Alkmaaru

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín