Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajemství pupku světa: Malta nadchne nejen milovníky záhad

Malta, kolébka dávných civilizací

Malta, kolébka dávných civilizací Shutterstock

Na světě najdete jen málo míst, kde by byly na tak malém území k vidění megalitické chrámy, rytířské paláce i velkolepé katedrály. Když se tato historická mozaika spojí s přátelskou povahou místních obyvatel, pohodovou atmosférou, průzračně modrým mořem, příznivým klimatem a vynikajícím jídlem, pak je návštěva Malty ideálním místem pro inspirativní dovolenou. Tento evropský státeček vás přesvědčí o své velikosti prostřednictvím jedinečných památek. Pojďte se s námi projít po místech, kde se psaly dějiny.

Megalitické chrámy Hagar Qim a Mnajdra

Megalitický chrám Mnjadra, Malta

Megalitický chrám Mnjadra, Malta Shutterstock

Právě díky pozůstatkům dávných megalitických chrámů bývala Malta často nazývána pupkem světa. Má se za to, že právě tady byly položeny základy dávných civilizací. V pozdějších dobách platilo úsloví, že kdo vlastní Maltu, ten ovládá celé středomoří. První osídlení ostrova je datováno do doby kamenné. Díky 5000 let starým částem megalitického chrámu Hagar Qim, stojícím asi kilometr od vesnice Qrendi, si můžeme lépe představit jak žili naši dávní předkové. Areál tvoří čtyři chrámy: největší, centrální (symbol celého komplexu) stojí uprostřed, ostatní jej obklopují v půlkruhu ze severu. Samotná budova je tvořena řadou pokojů ve tvaru písmene C, známých jako apsidy. Jedna z prehistorických komor je vybavena elipsovitou dírou, která je vytvarována v souladu s východem Slunce v letním slunovratu. Při východu slunce, první den léta, sluneční paprsky procházejí tímto otvorem a osvětlují kamennou desku uvnitř komory. Jen několik minut chůze od chrámu Hagar Qim se nachází chrámový komplex Mnajdra s celou řadou oltářů, využívaných věřícími pro komunikaci s božstvy. Jedinečnost chrámového komplexu si vysloužila zápis na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Objevujte s námi Maltu

Citadela, ostrov Gozo

Citadela, ostrov Gozo

Citadela, ostrov Gozo Shutterstock

Dokonalost sama. To vás napadne při pohledu na impozantní citadelu na ostrově Gozo. První zmínky o stavbě jsou z roku 1241, ale archeologové jí přisuzují ještě vyšší věk. Masivní stavba měla chránit obyvatele města před nájezdy hrabivých pirátů. Během útoku Turků tu našli útočiště všichni obyvatelé ostrova po dobu 3 dnů. Hned za branou pevnosti leží katedrála, zajímavá především absencí hlavní kopule. Na jejím místě je vnitřek budovy vymalován speciální technikou, působící jako optický klam. Uvnitř pevnosti se nachází muzea, vězení i sila na obilí. Prohlédnout si můžete také expozici věnovanou 2. světové válce. Obyvatelé ostrova se tehdy ukrývali před bombardováním ve skalním masivu. Z Citadely je nádherný panoramatický výhled na celé město. Za jasného počasí je možné dohlédnout přes moře až na pobřeží Malty.

Čím vás Malta okouzlí aneb Ostrov zázraků je živoucí učebnicí dějepisu

Čtěte také:

Čím vás Malta okouzlí aneb Ostrov zázraků je živoucí učebnicí dějepisu

Hal Saflieni, Valletta

Hal Saflieni, Valletta

Hal Saflieni, Valletta Shutterstock

Gigantická podzemní stavba, zvaná hypogenum, byla vyhloubena již kolem roku 2500 př. n. l. Původním účelem tohoto 10,6 metru hlubokého komplexu bylo shromažďování věřících. Později byl svatostánek proměněn v pohřebiště. Jeho stěny zdobí velké množství spirál. Nejcennějším nálezem v hypogenu je 12 centimetrů dlouhá soška Ležící dámy, která se svými kyprými tvary podobá naší Věstonické Venuši. Dávná krasavice je dnes vystavena v Národním archeologickém muzeu ve Vallettě. Prostor s mystickou atmosférou vyniká dokonalou akustikou, která byla pravděpodobně využívána během náboženských obřadů. Tajemná atmosféra podzemí dodnes nedá spát mnoha milovníkům záhad. I tento třípatrový komplex se pyšní zápisem na seznamu světového dědictví UNESCO.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Chrám Tarxien

Chrám Tarxien, Malta

Chrám Tarxien, Malta Shutterstock

Chrám Tarxien je součástí unikátního archeologického naleziště, které leží ve stejnojmenné oblasti. Jeho počátky jsou datovány až do roku 3150 př. n. l. K jeho odhalení přispěli velkou měrou místní zemědělci, kteří během prací na poli odkryli části stavby. Chrám sloužil v době svého vzniku k náboženským rituálům, pravděpodobně zde byla obětována zvířata. Tarxien se skládá ze tří samostatných chrámů. Mnoho z nalezených artefaktů bylo přemístěno do Archeologického muzea ve Vallettě. První chrám z roku 3100 př. n. l. je nejmoderněji vyzdobený. Střední chrám pochází z roku 3000 př. n. l. Východní chrám pochází z roku 3100 př. n. l. Na kamenných deskách jsou zde k vidění rytiny zobrazující domácí zvířata, reliéfy a spirálové vzory. Název tohoto komplexu si můžete přečíst v seznamu světově významných památek UNESCO.

10 důvodů k návštěvě Malty

Čtěte také:

10 důvodů k návštěvě Malty

Katedrála Sv. Jana Křtitele, Valletta

Katedrála Sv. Jana Křtitele, Valletta

Katedrála Sv. Jana Křtitele, Valletta Shutterstock

Tato nepřehlédnutelná stavba, patří mezi největší klenoty maltské metropole. Nachází se na náměstí  St. John's Square. Byla postavena mezi roky 1573–1577. Návrhem stavby byl pověřen proslulý architekt Girolamo Cessar. Interiér v barokním stylu vymaloval Mattiou Preti spolu s dalšími významnými umělci. Katedrála je považována za jeden z nejlepších příkladů evropské vysoké barokní architektury. Zatímco exteriér budovy působí spíše skromným dojmem, interiér je až extrémně zdobný. K vidění jsou zde složitě vyřezávané kamenné zdi, malované stropy, zdobené boční oltáře s výjevy ze života Jana Křtitele, množství soch i obrazů. Skutečnou perlou je obraz Stětí Jana Křtitele od Caravaggia. Největší plátno na Maltě o rozměrech 361 x 520 cm bylo jedním z posledních a zároveň nejvydařenějších mistrových děl. Na stavbu katedrály byl využit vzácný maltézský vápenec. Pod mramorovou podlahou se nachází na 400 hrobek rytířů, umělců a vysokých vojenských důstojníků. Za pozornost stojí také devět kaplí, zasvěcených Panně Marii a dalším svatým. I díky katedrále je historické centrum Valletty součástí seznamu UNESCO.

Vyberte si zájezd na Maltu

Palác Casa Bernard, Rabat

Středověká pevnost, Rabat

Středověká pevnost, Rabat Shutterstock

Během procházky klikatými uličkami města Rabat nezapomeňte navštívit zdánlivě nenápadnou budovu, postavenou v 16. století. Palác Casa Bernard skrývá množství exponátů, mapujících život tehdejší šlechty. Uvidíte tu unikátní nábytek, cenné obrazy, dekorace, koberce i předměty denní potřeby. Stříbrné nádobí, dveře s originálním fénickým sklem, šperky i tradiční maltský balkón s otvorem v podlaze. Ten, díky umístění nad vchodovými dveřmi, sloužil k podobnému účelu jako dnešní domovní zvonek s kamerou.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín