Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Temná turistika: Místa smrti s puncem lidskosti

Temný turismus je staronovým trendem

Temný turismus je staronovým trendem Shutterstock

Výlet na místo katastrofy nebo násilné smrti může znít jako nemístný, možná i šílený nápad. Temný turismus ale nemá nic společného se zvrhlou senzací. Lokality, které jsou tichým svědkem utrpení a nelidských činů, vzbuzují hluboké emoce. Lidé se tam vydávají ze dvou důvodů: vyjádřit projev sounáležitosti a také se poučit z historie.

Ostatně pochopit lidskost, její dobrosrdečnou i děsivou stránku, je nejvyšší hodnotou cestování, protože z tohoto porozumění vychází respekt, soucit a sounáležitost. Proto patří mezi cíle temné turistiky kromě míst katastrof, tragických nehod a masakrů, také bojiště, vězení i lokality, kde byly hlášeny paranormální jevy. 

Ostrov mrtvých panenek v Mexiku

Ostrov panenek v Japonsku

Ostrov panenek v Japonsku Shutterstock

Isla de las Muñecas v Ciudad de México je, jak už název sám napovídá, posetý stovkami panenek, které jsou zavěšené na větvích stromů. Legenda praví, že za poněkud bizarní výzdobou stojí farmář Julian, který kdysi na ostrově našel utopenou holčičku a vedle ní panenku. Poté ho začaly pronásledovat zlé síly, které ho donutily pověsit panenku na strom a v průběhu let i stovky dalších. Po zhruba padesáti letech našli Juliana mrtvého na stejném místě, kde před půl stoletím našel on utopené děvčátko. Máte husí kůži? Strašidelná atmosféra přitahuje na ostrov mnoho turistů. Pozor, legenda také praví, že kdo si odnese panenku z ostrova, toho stihne kletba.

Hledáte strach? Najdete ho na mexickém Ostrově panenek

Čtěte také:

Hledáte strach? Najdete ho na mexickém Ostrově panenek

Les sebevrahů v Japonsku

Les sebevrahů v Japonsku

Les sebevrahů v Japonsku Shutterstock

Zhruba sto kilometrů od Tokia se na úpatí hory Fudži rozkládá les Aokigahara. Toto místo je opředené mýty o zlých démonech. Faktem zůstává, že zde každoročně ukončí svůj život stovka Japonců. Podle statistiky je nejvíce sebevražd v březnu, kdy se podává daňové přiznání. Les sám o sobě působí tajemně a možná i trochu romanticky... dokud neobjevíte jeho temnou stránku. I když sem chodí dobrovolně umírat jen Japonci, jedná se o druhé nejčastější místo světa, kde si lidé berou život. Prvenství si stále drží Golden Gate Bridge v Kalifornii. 

Hanami: když v Japonsku kvetou sakury

Čtěte také:

Hanami: když v Japonsku kvetou sakury

Černobyl na Ukrajině

V Černobylu se příroda vrací zpět

V Černobylu se příroda vrací zpět Shutterstock

Město na severu Ukrajiny je proslulé havárií jaderné elektrárny, která se udála v roce 1986. Katastrofická událost zamořila obrovskou oblast, více než 130 tisíc lidí bylo evakuováno přímo z místa neštěstí. Dnes žije v Černobylu zhruba 3000 lidí a jejich nástrojem každodenní potřeby je dozimetr, kterým měří stupeň radioaktivity. Nejnavštěvovanějším místem je opuštěné město Pripjať, kde si příroda pomalu bere to, co se člověku podařilo zničit. Nemocnice, byty, zábavní park, školy, kavárny – všechna místa vypadají jako by z nich někdo během vteřiny vysál život. Při procházce tímto městem vám možná bude tuhnout krev v žilách...

Zájezd do Černobylu? I ten můžete sehnat!

Čtěte také:

Zájezd do Černobylu? I ten můžete sehnat!

Osvětim v Polsku

Koncentrační tábor Osvětim

Koncentrační tábor Osvětim Alexey Soucho

Během druhé světové války tu vyrostl jeden z největších německých vyhlazovacích táborů. V koncentráku, nad jehož hlavním vchodem dodnes visí kontroverzní nápis: Arbeit Macht Frei (práce osvobozuje), působili proslulí lékaři SS, mezi nimi i nechvalně známý Josef Mengele. Když se blížilo osvobození Osvětimi, nacisté, ve snaze zničit co nejvíce důkazů, vyhodili do vzduchu část areálu. Památka na jejich hrůzné nelidské konání se přesto dochovala. A nutno podotknout, že atmosféra tohoto místa je více než tíživá...

Koncentrační tábor Osvětim – smutné svědectví genocidy

Čtěte také:

Koncentrační tábor Osvětim – smutné svědectví genocidy

Ground Zero v New Yorku

Ground Zero v New Yorku

Ground Zero v New Yorku Shutterstock

Termínem ground zero se běžně označuje místo, nad nímž došlo k výbuchu atomové bomby. Po teroristických útocích z 11. září 2001 se tento termín začal používat ve spojení s troskami severní a jižní věže Světového obchodního centra (WTC). Na místě dvojčat byl vybudován velmi emotivní památník s oficiálním názvem The National September 11 Memorial. Jsou to dva obrovské bazény zbudované v základech původních budov, na jejichž okrajích jsou vyryta jména obětí. Voda z bazénů padá do prázdna a jako tišší svědci tu byly vysázeny desítky stromů...  

Vzrušující New York nikdy nespí

Čtěte také:

Vzrušující New York nikdy nespí

Památník míru v Hirošimě

Atomový dóm v Hirošimě

Atomový dóm v Hirošimě Shutterstock

Atomový dóm je torzo budovy v Hirošimě, kde v roce 1945 vybuchla atomová bomba Little Boy. Zpustošila širé okolí a zabila více než 140 tisíc obyvatel. Atomový dóm byl nejbližší stavbou, která po výbuchu zůstala stát. Od roku 1996 je Památník míru zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO. Dodnes je udržován v původním stavu a slouží jako připomínka ničivé síly jaderných zbraní i jako symbol naděje na světový mír.

Vydejte se do Japonska: Nejširší nabídka zájezdů zde

Alcatraz v Kalifornii

Věznice Alcatraz v Kalifornii

Věznice Alcatraz v Kalifornii Shutterstock

Skalnatý ostrov uprostřed Sanfranciského zálivu najdete zhruba dva kilometry od pobřeží. V roce 1907 se Alcatraz stal oficiální vojenskou věznicí, ve které seděl za mřížemi například Al Capone, americký gangster Machine Gun Kelly, nebo bankovní lupič Floyd Hamilton, komplic známé dvojice Bonnie a Clydea. Během devětadvaceti let, kdy věznice fungovala, se o útěk pokusilo 36 vězňů. Po třech z nich je dodnes vyhlášeno pátrání. V současnosti Alcatraz slouží jako muzeum a nejeden tým vědců specializujících se na nadpřirozené úkazy potvrdil, že zde vládnou temné síly.

Zkuste objevit americký sen

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín