Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Temperamentní Mallorca

Pláž Cala Santanyi, Mallorca

Pláž Cala Santanyi, Mallorca

Mallorca patří společně s ostrovem Menorca pod Baleárské souostroví. Všeobecně platí, že zároveň spadá pod Španělsko, jehož je největším ostrovem. Ostrov patří mezi oblíbené turistické destinace, díky své historii, krásným světlým plážím a romantickým zátokám s průzračnou vodou.

Naše cesta začínala v Praze na letišti a po 2.5 hodinách letu, jsme již byli v hlavním městě – Palma de Mallorca. Pokud již máte domluvené taxi nebo jiný transfer na ubytování, využijte zrychlovacích pásů, letiště je obrovské a projít až na jeho konec trvá cca 20 minut a to, i když pásy využijete.

Náš pobyt jsme po hodinovém transferu začínali na východním pobřeží ostrova ve středisku S´lllot. Je sice méně vyhledávané, ale o to klidnější, vzhledem k tomu, že Mallorcu navštěvuje nejvíce Němců a Angličanů. Kolem promenády je spoustu taveren a když zajdete za most, jsou zde již větší restaurace a obchody. Takovou malou zvláštností je, že sami Mallorčané neradi moc cestují a ti, kteří bydlí například na západě v hlavním městě, nebyli nikdy ve východní či severní části ostrova, protože je to na ně již daleko.

Západ slunce v letovisku S´lllot

Západ slunce v letovisku S´lllot

Po dvou dnech jsme toto středisko opustili a rozhodli jsme se trochu poznat tento krásný ostrov. Vydali jsme se na sever, kde je pobřeží více různorodé a převážně ho tvoří horské štíty. My jsme zamířili na poloostrov Formentor (Cap de Formentor), kterému mimo jiné dominuje i maják s vyhlídkou Mirador es Colomer. Při jasném počasí se Vám naskytne možnost vidět sousední ostrov Menorca. I já, která nemám zrovna v oblibě výšky a dřevěná zábradlí, jsem výšlap absolvovala a výhled byl naprosto nezapomenutelný. Po tomto zážitku jsme se vypravili odpočnout k místní vyhlášené pláži, o které se říká, že je nejkrásnější na ostrově. Na poloostrov se lze dostat i lodí z přístavu Puerto de Pollensa (cena cca 15 Eur dospělý).

Cap de Formentor s majákem

Cap de Formentor s majákem

Večer jsme poté přejeli do další oblasti – Peguera. Peguera také patří mezi klidnější střediska Mallorcy na jihozápadním pobřeží. Letovisko má dlouhou promenádu se spoustou obchůdků, restaurací, barů, takže každý si jistě přijde na své. Pláže zde najdeme městské, krásné a upravené. Ve Španělsku mají ohledně pláží zákon – jsou zde pláže pouze veřejné, nikoliv soukromé patřící hotelům.

Pokud hledáte střediska, kde to opravdu žije nočním životem, vydejte se do El Arenal či Magaluf, která jsou plná nočních barů a diskoték.

Poslední den před odletem domů jsme ještě navštívili hlavní město, centrum zábavy a kultury – Palma de Mallorca. Nejenže v Palmě najdeme letiště, ale i hlavní lodní přístav. Jako první nás ohromila majestátní gotická katedrála Panny Marie (La Seu) ze 13. století, která je dominantou města. Za zmínku také stojí původní sídlo maurských vezírů – palác Almudaina, dnes je historickým muzeem. Navštívili jsme také arabské lázně (cena cca 4 Eura). Z lázní, které byly v 10. století jistě chloubou, se do dnes ale téměř nic nedochovalo.

La Seu, Palma de Mallorca

La Seu, Palma de Mallorca

Pokud chcete nasát místní atmosféru, vydejte se na tržnici Olivar, kde seženete ovoce a zeleninu. Zejména se ale jedná o rybí trh – já osobně tyto tržnice miluji, najednou jakoby se svět kolem vás zastavil a přitom je všude rušno. Nakonec můžete navštívit místní výstavu miniatur, kde najdete významné stavby z různých částí Španělska, jako zpestření se zde provádí ukázky místních řemesel. V Palmě je ale další spousta křesťanských a arabských památek, které stojí za navštívení, proto pokud máte možnost, vyhraďte si na poznání města více než jeden den.

Tržnice Olivar, Palma de Mallorca

Tržnice Olivar, Palma de Mallorca © Pavla Nechvátalová

Na ostrově je mnoho krásných míst k navštívení. Například Dračí jeskyně (Coves del Drac) – již podle pohádkového názvu je okouzlující. Dále městečko Pollensa, kde se mimo jiné koná každý rok festival klasické hudby nebo Alcúdia s dochovanými městskými hradbami a domy ze 13. století.

Starobylá ulička v Alcúdii

Starobylá ulička v Alcúdii

Upozornění: Na ostrově je zavedena povinná pobytová taxa od 1.7.2016. Platí se na místě po příjezdu na ubytování. Její výše se odvíjí od kategorie daného ubytovacího zařízení cca 0,55 – 2,2 EUR/ osoba/den.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín