Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turistika v Himálaji

Pohoří Himaláj

Pohoří Himaláj

Naše malá republika má krásné hory, ale co si budeme nalhávat, žádný z těch opravdových velikánů se tu nevyskytuje. Skutečné velehory se nacházejí v Himálaji, asijské ikoně všech horalů. Právě zde se majestátně tyčí až do výšky přes 8 tisíc metrů deset ze čtrnácti nejvyšších vrcholů světa, a to už je pádný důvod, proč tyto pro nás tak vzdálené končiny navštívit a poznat alespoň částečně největší a nejvyšší pohoří světa.

Himálaj nabízí desítky turistických tras

Turistika v Himálaji

Turistika v Himálaji

Horská turistika a trekking v Himálaji, to je splněný sen všech milovníků aktivní dovolené, majestátních horských štítů, malebné přírody, horských vesniček a v neposlední řadě fotografování. Himálaj nabízí bezpočet turistických tras od jednoduchých, až po velmi náročné expedice. Na některých trecích strávíte pár dní, jiné vám zaberou i týdny. Sami si musíte předem určit, jaká varianta bude pro vás ta správná. Nabídka je skutečně široká. Při výběru vaší cesty si nejprve zodpovězte pár základních otázek: Jak dlouhý čas můžete v lokalitě strávit? Jaké jsou vaše finanční možnosti? Kolik máte sil, respektive na jak náročné treky se cítíte? Alespoň tyto tři stěžejní body je třeba zohlednit a své plány patřičně přizpůsobit.

Zažijte dobrodružnou dovolenou v Himálaji: Vyberte si z nabídky našich zájezdů

Pozor na výškovou nemoc

Základní tábor Mt. Everestu (5200 m)

Základní tábor Mt. Everestu (5200 m)

Ve vysokých horách je důležité nepřecenit síly a neklást si příliš velké cíle. Osmitisícovku opravdu nezdolá každý. Už ve výšce nad 4000 m hrozí výšková nemoc, kterou provázejí nepříjemné bolesti hlavy, neschopnost spát, případně velmi silné žaludeční nevolnosti. Podceníte-li aklimatizaci v jednotlivých výškových pásmech, můžete si být komplikacemi téměř jisti. V Himálaji ale nejsou jen náročné výstupy, mnoho treků je pohodových, vhodných pro všechny zdravé nadšence v přiměřené fyzické kondici. Náročnost vaší cesty si můžete snížit pronájmem nosiče.

Nejvyšší hora Evropy - výstup na Mont Blanc

Čtěte také:

Nejvyšší hora Evropy - výstup na Mont Blanc

Oblíbené treky v Himálaji

Turisticky nejatraktivnější jsou treky kolem některé z osmitisícovek, na kterých můžete strávit od několika dní až po několik týdnů. 

Everest trek

K základnímu táboru Mt. Everestu

K základnímu táboru Mt. Everestu

Nejvyšší horu světa Mount Everest (8.848 m) netřeba představovat. Nachází se na hranici Nepálu a Tibetu a je učiněným rájem všech trekařů. Dechberoucím himalájským panoramatům, která při svých trecích uvidíte, vévodí pohled právě na tohoto velikána. Pozorovat východ či západ slunce nad nejvyšší horou světa je nepřenosný zážitek. Při treku však uvidíte i vrcholky dalších horských velikánů, tří osmitisícovek Cho Oyu (8.201 m), Lhotse (8.516 m) a Makalu (8.462 m). Po cestě, která může trvat i několik týdnů, poznáte pravý nepálský venkov, navštívit můžete tibetský buddhistický klášter nebo se zastavit v základním táboře Mt. Everestu, kde se horolezci připravují na svůj náročný výstup. Po cestě budete mít poměrně dost možností, kde se ubytovat a stravovat, proto můžete tento trek absolvovat nalehko.

Zažijte trek svého života: Prohlédněte si nejširší nabídku zájezdů

Trek kolem Annapuren

Trek kolem Annapuren

Trek kolem Annapuren

Jedním z nejoblíbenějších treků na světě je trek kolem Annapuren. Při cestě vás uchvátí nejen vysoké hory a překrásná příroda tropických pralesů, ale i hinduistické vesnice a vzácné památky. Trasa vede po staré obchodní stezce kolem desáté nejvyšší hory světa Annapurny a o něco menších spřízněných, zasněžených vrcholků Annapurny II a Annapurny III. Stejně tak jako u Everest treku, ani na tento trek nemusíte mít stan a velké zásoby jídla. Samozřejmostí jsou však aklimatizační zastávky, neboť horská nemoc může přijít kdykoliv. Trek kolem Annapuren ročně absolvuje na 40 tisíc lidí.

Nejvyšší hory světa

Čtěte také:

Nejvyšší hory světa

Nepodceňte výbavu

Turisté v Himaláji

Turisté v Himaláji

Ačkoliv většina treků začíná v tropickém pralese ve výšce zhruba 1 000 m n. m., během cesty se připravte na změny počasí i vegetačních pásem. Až vystoupáte do výšky okolo 4–5 000 metrů, buďte připraveni na sněhovou pokrývku. Proto nepodceňte výbavu, ať vaše cesta za dobrodružstvím neskončí předčasně kvůli relativní maličkosti, které se dalo předejít.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín