Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Údolí Viñales - malebná část Kuby

Údolí Viñales

Údolí Viñales

Kubánské doutníky nebo rum zná snad každý, ale ne všichni už ví, že Kuba je plná malebných míst s překrásnou přírodou a bohatou kulturou. A právě jedno takové vám nyní ráda představím!

Na západě Kuby v provincii Pinar del Rio se nachází krasové údolí Viñales. Celá oblast pak leží v pohoří Sierra de los Organos a po okolí jsou k vidění snad nejvýraznější krajinné prvky celé Kuby, mogoty. V podstatě se jedná o vápencové útvary, velké balvany, které jako by spadly z nebe a náhodně se zabořily do země. Ve skutečnosti vznikaly od jurského období působením eroze a dnes jsou pokryty hustou vegetací. Nejlepší způsob, jak mogoty procestovat, je rozhodně s průvodcem.

Národní park Údolí Viñales

Zdejší krajina není žádnou novinkou, pro svou krásu je známá již mnoho let a od roku 1999 ji nalezneme také na seznamu památek UNESCO. Tentýž rok bylo celé údolí vyhlášeno národním parkem, to vše díky původním způsobům, kterými místní lidé obdělávají již po staletí svá pole. I zdejší vesnice a statky si zachovaly původní vzhled, z tohoto místa je tedy dost patrný kulturní vývoj Kuby a Karibských ostrovů.

Zemědělství v údolí Viñales

Zemědělství v údolí Viñales

Další zajímavostí, která dělá toto místo lákavým, je kvalita tabáku, který je zde pěstován ve velkém. Díky úrodné červené půdě jsou zde krom tabáku dobré podmínky také pro pěstování rýže. A pokud by vás pěstování a následné zpracování zajímalo detailněji, rozhodně se nestyďte a zeptejte se místních – jsou velmi ochotní a rádi vás seznámí s metodami výroby, to vše tradičním způsobem za pomoci dřevěných nástrojů.

Sběr tabákových listů

Sběr tabákových listů

Díky minimálnímu zásahu cestovního ruchu je toto místo ideální například pro pěší turistiku, projížďku na koni nebo jízdu na kole. Krom kol se zde dá pronajmout také motorka, se kterou se vám podaří zdejší kopce projet rychleji. Velmi časté jsou také výlety na vzdálenější ostrůvky – Maria la Gorda, Cayo Levisa nebo Cayo Juitas. Pokud by se vám nechtělo údolí opouštět, zaměřte se na mogoty. V některých z nich se skrývají jeskyně, velmi oblíbený je pak rozsáhlý jeskynní systém Cuevas de Santo Tomás. Krásné zážitky si pak můžete odnést také z krasové jeskyně Cueva del Indio – v tomto systému podzemních jeskyní, který místy dosahuje výšky až sto metrů, se můžete projet loďkou na podzemní říčce. Některé části se dají i dobře projít, ale na větší část se bude motorový člun opravdu hodit.

Cueva del Indio

Cueva del Indio

Návštěvu jeskyně si dobře časově přizpůsobte – ráno nebo večer si nechte volný, aby vám neutekl ten nejkrásnější pohled na údolí ozářené sluncem.  Každopádně si na tento výlet vyčleňte alespoň dva dny z vašeho programu, abyste si stihli užít krásu všech míst, která Viňales nabízí.

Východ slunce ve Viñales

Východ slunce ve Viñales

Viňales ve Viňales

Údolí rozhodně není tak neosídlené, jak by se zprvu mohlo zdát - přímo uprostřed leží stejnojmenné město, ze kterého jsou velmi lehce přístupné všechny místní krásy a atrakce ať už pěšky, nebo na kole. I městečko samotné toho však má hodně co nabídnout – v centru se nachází náměstíčko v koloniálním duchu, na něm pak najdete kostelík z 19. století. Podél hlavní ulice jsou samé památky, mezi nimi například koloniální dům Adele Azcuyové, hrdinky boje za nezávislost. Navštívit můžete také uměleckou galerii Galéria de Arte, zahradu Jardin de las Hermanas Carmen y Caridad, nebo se jen kochat krásou tropické krasové krajiny, která se rozprostírá všude okolo. A bohatý program nabízí město také přes víkend, pokud se tedy zdržíte až do soboty, nenechte si ujít ranní farmářské trhy.

Městečko Viňales

Městečko Viňales

Okolní lákadla

Po seznámení s městem se můžete přesunout dál a prozkoumat i okolní přírodu. Necelé dva kilometry od městečka například leží silnice, po které dojdete přes Valle de los Guasas až ke strmé mogotě Das Hermanas. A blízko této mogoty se nachází proslulá kubánská rarita – obrovská 180 metrů dlouhá nástěnná malba Mural de la Prehistoria. Nechal ji zde vyobrazit Fidel Castro a zobrazuje vývoj člověka od samého počátku až po revoluci. A bonusová informace? Za vstup a shlédnutí této krásy není třeba platit, je velice dobře viditelná i ze silnice.

Mural de la Prehistoria

Mural de la Prehistoria

Po tak dlouhém cestování vám vyhládlo, nebo máte chuť na dobrý koktejl? Potom do svého programu zařaďte také jeskyni v mogotě Cueva de san Miguel, jejíž součástí je velmi příjemná restaurace.

Pokud vás zajímá také technická stránka, jako je ubytování nebo přeprava, pár tipů by zde také bylo. Nejlepší jsou hotely La Ermita a Los Jazmines, ze kterých je překrásný výhled na celé okolí. A nejen to – i samotné hotely jsou velice pěkné a udržované. Oba se nacházejí na jižním okraji údolí a u hotelu Los Jazmines je navíc informační centrum, ve kterém si můžete zakoupit mapy s vyznačenými trasami k jednotlivým památkám. Údolí pak leží asi 150 kilometrů od Havany, jedná se tedy o přibližně 3 hodiny dlouhou cestu turistickým dálkovým autobusem, který však má zastávku přímo v centru v rušných ulicích. Vzhledem k velikosti celého údolí počítejte s tím, že se opravdu hodně nachodíte, ale i tato námaha bude rozhodně stát za všechny ty zážitky!

Hotel Los Jazmines

Hotel Los Jazmines

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín