Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velikonoce ve Španělsku: Zažijte opulentní oslavy jara

Pouliční oslavy ve Španělsku

Pouliční oslavy ve Španělsku Shutterstock

Také už cítíte ve vzduchu Velikonoce? Tu kouzelnou část roku, kdy se ticho zimní přírody promění v jásavý koncert ptačích námluv, z promrzlé země vyrazí divoké bylinky a ve vyhřátých lesních doupatech se začne rodit nový život. První jarní úplněk, jež po tisíciletí určuje konec období střídmosti a pokání, přisoudil letošním velikonočním oslavám období na přelomu dvou měsíců. Máte-li dostatek dovolené a chuť prožít letos Velikonoce s dávkou jižanského temperamentu, pak se nechte pozvat na netradiční oslavy svátků jara do Španělska.

Duchovní a radostné svátky jara

Velikonoční procesí, Sevilla

Velikonoční procesí, Sevilla Shutterstock

A proč zrovna do Španělska? Zdejší velikonoční oslavy jsou známé po celém světě svou opulentností, duchovní i radostnou atmosférou. Na chvilku zapomeňte na čokoládové zajíčky, pomlázky i kraslice. Připojte se k některému z průvodů, pokochejte se slavnostně nazdobenými ulicemi i dobrotami ze španělské kuchyně. V zemi, kde má katolická víra hluboké kořeny a Velikonoce tu platí za nejdůležitější svátek roku, vás přesvědčí, že oslavy jsou tím pravým kořením života.

Zájezdy do Španělska

Tradiční procesí

Velikonoční neděle ve Španělsku

Velikonoční neděle ve Španělsku Shutterstock

V týdnu počínajícím Květnou a končícím Velikonoční nedělí, procházejí už od brzkých ranních hodin ulicemi měst i vesnic tajuplně vyhlížející procesí. Na první pohled v něm zaujmou strašidelně působící postavy v kuželovitých čepicích se zakrytými obličeji. Pro každého ze zúčastněných je velkou ctí vynést tento kostým a stát se na chvíli jedním z nazaretských, kteří jdou bosí a jejich oděv symbolizuje pokání. Během nočních průvodů jim cestu ke kostelu osvěcují dlouhé svíce, díky kterým vám bude celý průvod připadat ještě o něco tajemnější. Neméně důležitou součástí jsou nosiči, jejichž úkolem je vynést do ulic slavnostně ozdobený oltář nebo sochu Ježíše Krista či Panny Marie. Nechybí ani věřící převlečení za biblické postavy, hudebníci a zpěváci. Každá farnost vypravuje vlastní průvod, a tak nemusíte mít strach, že byste o tuto netradiční podívanou přišli.

Temperamentní veselí plné slunce

Dubnová Sevilla, Španělsko

Dubnová Sevilla, Španělsko Shutterstock

Na severu Španělska se oslavy nesou v komornějším duchu, nezřídka tu potkáte ženy zahalené do černé barvy, vyjadřující smutek nad Kristovou obětí. Oproti tomu na jihu země vás obklopí všudypřítomný smích a radost nad Kristovým zmrtvýchvstání. Nejmasovější oslavy pořádá tradičně Sevilla. V úchvatných kulisách gotických katedrál, královského paláce Alcázar a prosluněných náměstíček během velikonočního týdne vyrostou tribuny, ze kterých tisíce turistů i místních sledují dlouhá procesí i bujarý hudební doprovod. Na přelomu března a dubna tu rtuť teploměru během slunných dnů šplhá až k letním 26 °C. Ne nadarmo je Sevilla považována za nejslunečnější město Evropy. Od velikonoční vřavy si můžete zajet odpočinout třeba na proslulé písčité pláže letoviska Málaga nebo do nedalekého horského městečka Carmona, kde si uprostřed panenské přírody dokonale srovnáte myšlenky.

Nechte se svést španělským šarmem: Tipy na dovolenou s příchutí salsy

Čtěte také:

Nechte se svést španělským šarmem: Tipy na dovolenou s příchutí salsy

Oslík na Kanárských ostrovech

Staré město v La Laguna, Tenerife

Staré město v La Laguna, Tenerife Shutterstock

O oslavy Velikonoc nepřijdete ani na Kanárských ostrovech. Nejproslulejšími se pyšní městečko La Laguna na Tenerife nebo hlavní město Las Palmas ostrova Gran Canaria. Procesí jsou tu sice méně početná, ale zaručeně nechybí oslík přivážející Krista, jehož kolemjdoucí vítají palmovými listy, ani veselá hudba a pestrý doprovodný program.

Dovolená na Kanárských ostrovech

365 schodů na Mallorce

Schody v Pollença, Mallorca

Schody v Pollença, Mallorca Shutterstock

Život na svatý týden (Semana Santa) zpomalí své tempo i na Mallorce, kde si místní v širokém rodinném kruhu užívají vzájemnou blízkost, bohaté hodování i  tradiční náboženská procesí. Nejautentičtější atmosféru má to ve městě Pollença, ležícím na severu ostrova. Na návrší Calvaria tu na Velký pátek sejmou sochu Krista z kříže a nesou ji na nosítkách po 365 chodech do místního kostela. Zpět na své místo se vrací až na Boží hod Velikonoční.

Baleárské ostrovy: Vychutnejte si pravou španělskou siestu!

Čtěte také:

Baleárské ostrovy: Vychutnejte si pravou španělskou siestu!

Jarní menu pro gurmány

Španělské tapas

Španělské tapas Shutterstock

Velikonoce ve Španělsku lákají návštěvníky nejen na jedinečné průvody a slunné počasí, ale také na neodolatelné lahůdky místní kuchyně, která během Velikonoc nabízí své největší trumfy. Symbolem španělských Velikonoc je bramborový salát s olivami, vařeným vejcem, pomerančem a rybím masem, grilovaná treska a jako dezert torrijas – smažený chléb namočený v mléce se skořicí a rozšlehaném vejci. Kdyby na vás velikonoční menu neudělalo nejlepší dojem, pak si vždycky můžete zajít na neodolatelné tapas, osvěžující polévku gazpacho, ikonickou paellu, silně návykové smažené brambory patatas bravas nebo smažené churros s bohatou dávkou čokolády.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín