Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vesmír zvaný Kréta: Zažijte kouzlo největšího řeckého ostrova

Kréta, největší řecký ostrov

Kréta, největší řecký ostrov GNTO

Kréta je největším ostrovem v Řecku a pátým největším ostrovem ve Středozemním moři. Můžete tady obdivovat pozůstatky brilantních civilizací, prozkoumat úchvatné pláže, působivé horské krajiny, úrodná údolí i strmé soutěsky a stát se součástí bohaté gastronomické kultury ostrova. Kréta je jako malý vesmír překypující krásami a poklady, k jejichž odhalení budete pravděpodobně potřebovat celý život.

Chania

Chania, pláž Elafonisi

Chania, pláž Elafonisi GNTO/Y. Skoulas

Regionu Chania na západní straně ostrova dominují impozantní Bílé hory (v řečtině Lefka Ori) a slavný národní park zabírající největší část oblasti. Město Chania vás okouzlí osobitou atmosférou a bohatou kulturou. Putování bludištěm starých kamenných uliček s krásnými benátskými sídly, fontánami a tradičními kostely vám pomůže objevit zachovalé historické památky i zajímavá muzea. Obdivujte různé architektonické styly, které vedou historickou trasou města. Chania znamená ráj také pro milovníky jídla a vína. Právě tady doporučujeme ochutnat slavnou krétskou kuchyni se sklenkou vynikajícího místního vína. Nenechte si ujít příležitost navštívit četná vinařství, kde se seznámíte s rozmanitostí krétského terénu, speciální gastronomií a – na to nesmíme zapomínat – s vynikající krétskou pohostinností.

Objevte Krétu všemi smysly

Rethymno

Frangokastello

Frangokastello GNTO/Y. Skoulas

Region Rethymno, nejmenší prefektura Kréty mezi Bílými horami a horou Psíloritis (nazývanou také „Idi“), je synonymem překrásné horské krajiny, úžasných pláží, melodií krétské lyry, alkoholického nápoje tsikoudia, legendárních jeskyní, historických klášterů a památek, tradičních horských vesnic i luxusních rekreačních středisek. Poznejte podstatu neuvěřitelné Kréty v této hornaté, odlehlé a soběstačné oblasti ostrova.

Zažijte Dodekany: Nejslunnější řecké ostrovy vás okouzlí na první pohled

Čtěte také:

Zažijte Dodekany: Nejslunnější řecké ostrovy vás okouzlí na první pohled

Heráklion

Heraklion, pláž Dytikos

Heraklion, pláž Dytikos GNTO/Y. Skoulas

Největší a nejlidnatější oblastí na Krétě je Heráklion (vyslovuje se Iraklion). Uhnízděný malebně mezi dvěma impozantními horskými pásmy – Idi (hora Psíloritis) na západě a Dikti (pohoří Lasithiotika) na východě – se Heráklion může pochlubit výjimečnými archeologickými poklady, významnými pobřežními osadami, řadou půvabných vesnic, rozlehlými údolími s olivovými háji a vinicemi. Má vůbec nejlépe organizovanou turistickou infrastrukturu na Krétě. Díky jedinečné kombinaci městské scenerie a přírodního bohatství je region Heráklion lákavým cílem po celý rok.

 

Lasithi

Lasithi, Kréta

Lasithi, Kréta GNTO/Y. Skoulas

Vítejte v Lasithi (Lassíthi), nejvýchodnější a nejméně hornaté oblasti Kréty, kde žije obyvatelstvo ve čtyřech poloměstských centrech: Agios Nikolaos, Ierapetra, Sitia a Neapol. Mýtický palmový les Vaï, záliv Mirabello, větrné mlýny na náhorní plošině Lasithi (největší na Krétě), pláže obklopené křišťálovou vodou, pěkná města a přepychová hotelová střediska tvoří ideální dovolenkový ráj.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Kolébka civilizace a boha Dia 

Knossos

Knossos GNTO/Y. Skoulas

Mytologie vypráví, že to bylo právě v jeskyni na Krétě, kde bohyně Rhea skryla novorozeného Dia. Tam byl Zeus vychován vílami, zatímco démoničtí Kouretové hlasitě tloukli do svých štítů, aby Kronos neslyšel pláč malého Dia a nepozřel ho. Na Krétě si později Zeus, maskovaný jako býk, vzal Európu. Jejich svazek přinesl syna Mínóse, který Krétě vládl a proměnil ji v mocnou ostrovní říši.

Díky své zeměpisné poloze a mírnému podnebí se Kréta stala centrem kultury už v neolitu. První prehistorická sídla se na Krétě objevila kolem roku 6000 př. n. l. O 3500 let později dorazili na ostrov osadníci, kteří věděli, jak zpracovávat bronz. Tehdy začal slavný vzestup mínojské civilizace, nejstarší na evropském kontinentu, jejímž pozůstatkem jsou impozantní paláce v Knossu, Faistu a Malii.

Vyberte si zájezd na Krétu

Po tisíci letech blahobytu byla, pravděpodobně následkem erupce sopky Théra, mínojská civilizace zpustošena a postupně upadala. V návaznosti na devastaci dorazili Dórové, následovaní Římany. Po římské nadvládě se Kréta stala provincií Byzance až do příchodu Arabů, kteří ostrov obsadili na celé století (824–961 př. n. l.). Během arabské nadvlády se Kréta stala doupětem pirátů, kteří přicházeli z města Chandakas, dnešního Heráklionu.

Specialistka na Řecko radí: Kde najít nejkrásnější pláže? 2. část

Čtěte také:

Specialistka na Řecko radí: Kde najít nejkrásnější pláže? 2. část

Poté Kréta znovu spadala pod byzantskou nadvládu až do příchodu Benátčanů, kteří ostrov okupovali přibližně pět století a zanechali na něm svůj kulturní vliv. Po pádu města Chandakas v roce 1669 začala turecká okupace, poznamenaná divokými a krvavými povstáními. Na konci 19. století přišel konec turecké nadvlády a řecký král vytvořil stát Kréta. Konečně v roce 1913 byla Kréta oficiálně spojena s Řeckem.

Připraveno ve spolupráci s řeckou turistickou centrálou pro Polsko a Česko, Greek National Tourism Organization.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín