Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zažijte Dodekany: Nejslunnější řecké ostrovy vás okouzlí na první pohled

Dodekany, Řecko

Dodekany, Řecko Shutterstock

Dodekany patří k nejslunějším částem Řecka. Leží v jihovýchodním Egejském moři a jsou proslulé křišťálově čistou vodou, písečnými i oblázkovými plážemi, významnými archeologickými nálezy, impozantními byzantskými a středověkými památkami a tradičními osadami. Pokud toužíte objevit méně známé a nedotčené cíle, navštivte Leros nebo Pserimos. Nebo se vydejte na  kosmopolitní ostrovy Rhodos a Kos, stačí si jen vybrat! 

Rhodos

Rhodos, Řecko

Rhodos, Řecko GNTO

Vítejte na Rhodosu! Projděte se po nádherném Starém městě, obklopeném hradbami se sedmi branami až k Paláci velmistra, nejúžasnější budově na ostrově. Vydejte se na romantickou procházku po slavné ulici rytířů a přeneste se zpět do časů antických králů. A rozhodně si nenechte ujít přístav Mandraki! Ten  se liší od vnějšího přístavu třemi větrnými mlýny a opevněním na konci doku. Během jeho průzkumu se setkáte s některými z nejpozoruhodnějších budov města: s národním divadlem, soudy, radnicí nebo palácem guvernérů. Rhodos kromě historie nabízí také ohromujícími divy přírody. Krásné výlety jsou například k Sedmi pramenům, do Údolí motýlů nebo do parku Rodini, zeleného údolí s mnoha pávy. Rozhodně si nenechte ujít skvostné akropole Lindos a Ialyssos, archeologické naleziště Kamiros a hrady Kritinia a Monolithos.

Vyberte si zájezd na Rhodos

Kos

Kos, Řecko

Kos, Řecko GNTO

Písečné pláže, tyrkysové vody, bujná vegetace, starobylé a středověké památky, široké silnice lemované stromy, velká náměstí, parky, vynikající rozvržení města a rozsáhlá síť cyklotras, to vše jsou charakteristické rysy třetího největšího ostrova Dodekan, Kosu. Jeho symbolem je středověký hrad Nerantziá u vchodu do přístavu. Obdivovat můžete také slavná náměstí, Platánou či Elefthería. Zajímá vás historie? Pak navštivte starobylé město Kos a prohlédněte si archeologické nálezy ze 4. století. Přímo v centru města tiše stojí Hippokratův platan, pod nímž otec medicíny učil své studenty a ošetřoval pacienty. Strom musí být starší než 2500 let a řadí se k nejstarším v Evropě. Nenechte si ujít ani Asklépion ze 4. století, hrad Antimachia z 15. století s impozantní bitevní věží nebo jednu z nejmalebnějších vesnic Kosu, jmenuje se Zía a leží v hustém cedrovém lese.

Vydejte se s námi na Kos

Kalymnos

Kalymnos, Dodekany

Kalymnos, Dodekany Shutterstock

Kalymnos nese přezdívku ostrov sběračů mořských hub a platí za alternativní turistickou destinaci. Po druhé světové válce zůstal Kalymnos jediným místem v Řecku, kde se zachoval houbařský průmysl. Právě tento ostrůvek zásoboval domácí i mezinárodní trhy mořskými houbami. A čím dalším vás Kalymnos zaujme? Po příjezdu na ostrov si patrně všimnete hlavního města Pothia, který se majestátně rozprostírá na dvou kopcích. Zajděte se podívat na hrad Chrissoheria a do archeologického muzea. Potěší i jednodenní výlet do bývalého hlavního města Chorio. Obdivujte zajímavé byzantské památky, třeba Velký hrad. V květnu se na ostrově každoročně koná mezinárodní horolezecký festival, který nadchne všechny milovníky aktivní relaxace. Kalymnos nezapomíná ani na kulinářské nadšence. Ti by si neměli nechat ujít prvotřídní tymiánový med, šťavnaté mandarinky či domácí sýr mizithra.

Pserimos

Pserimos, Řecko

Pserimos, Řecko Shutterstock

Pserimos představuje ideální cíl pro klidnou dovolenou. Užijete si tu písečné pláže s křišťálově čistou vodou, koupání v rajských zátokách (doporučujeme malý záliv Vathí), potápění a lezení. Pronajměte si loď a vychutnejte si pohledy na ostrov z moře. Pserimos můžete objevovat i pešky, najdete tu hned několik hezkých turistických tras. Ať už hledáte dovolenou akčnějšího rázu, nebo toužíte spíš po relaxaci, tento ostrov vás rozhodně příjemně překvapí!

 

Telendos

Telendos byl ve starověku součástí Kalymnosu, po ničivém zemětřesení v roce 554 n. l. se z něj stal samostatný ostrov. Dnes tady najdete pouze jednu malou vesnici. O to víc vás to tu ale bude bavit! Vydejte se turistickými stezkami hustým borovicovým lesem na jihu ostrova, kde ještě stojí ruiny byzantských rezidencí. Koupejte se na plážích zalitých sluncem (Plaka, Potha či Paradise). A pokud se potápíte, čeká na vás skutečný zážitek! Mezi Kalymnosem a Telendosem totiž pod hladinou dříme potopené městečko. Z dalších zábavných aktivit se nabízí horolezectví, windsurfing, jízda kánoí a rybaření oštěpem. Na Telendos se dostanete lodí, která vyplouvá ze zátoky Myrties na Kalymnosu.

Karpathos

Karpathos, Řecko

Karpathos, Řecko Shutterstock

Karpathos je rájem pro milovníky přírody a tradic. Ostrov požehnaný množstvím potoků, borovicových lesů, vinic, olivových hájů, skalnatých jeskyní (které jsou domovem tuleňů středomořských) a hornatou krajinou si rozhodně zamilujete. Tamní vesnice vypadají jako otevřená lidová muzea. Obyvatelé se stále oblékají do starých tradičních krojů a hovoří v místním nářečí. Díky živému folklóru vesnic Olympos a Mesochori se vrátíte zpět v čase. A až vám z té živoucí historie půjde hlava kolem, můžete si ji provětrat na surfu. Karpathos je totiž vyhlášeným rájem windsurfingu. Za návštěvu stojí ostrov zejména v období Velikonoc nebo karnevalu. Na místní bujaré oslavy budete dlouho vzpomínat.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Tilos

Rozedraná horská krajina, hustě zalesněné pohoří, zelená údolí, pestrobarevné květiny i byliny a domov vzácných druhů ptáků, to vše je Tilos. Udělejte si výlet do hlavního města Meyálo Horió s kamennými domy a úzkými uličkami. Pohled ze středověkého hradu, který stojí vznešeně na vrcholu kopce, vás určitě okouzlí.

Leros

Leros, Dodekany

Leros, Dodekany Shutterstock

Vítejte na ostrově bohyně lesů a lovu, Artemis. Pokud toužíte po klidné dovolené obklopeni borovicemi, olivovými háji a pláněmi, které protínají říčky, pak je Leros přesně pro vás! Zaplavte si v azurovém moři, vzdejte hold vynikajícím dílům italské architektury v hlavním městě Agia Marina, putujte kolem staletých hradů (Brouzi nebo Panagia) a nezapomeňte se podívat i pod hladinu. Najdete tam vraky lodí, které leží na dně už od druhé světové války.

Slavný kraj bohů, básníků a bájných hrdinů: Objevte řecké ostrovy v Egejském moři

Čtěte také:

Slavný kraj bohů, básníků a bájných hrdinů: Objevte řecké ostrovy v Egejském moři

Patmos

Patmos, Dodekany

Patmos, Dodekany GNTO/E. Fili

Patmosu se přezdívá Jeruzalém Egejského moře. Mezi poutníky je vcelku populární, protože právě v místní jeskyni napsal apoštol Jan, jeden z Kristových učedníků, knihu Zjevení. Za návštěvu rozhodně stojí Chora, středověké městečko s úzkými, bludištím podobnými uličkami. Minout byste neměli ani působivý opevněný klášter Saint Ioannis. 

Arkoi a Marathos

Východně od Patmosu najdete ostrůvky Arkoi a Marathos s řídkou vegetací, starými obílenými domy a roztomilými malými tavernami. Nasedněte do člunu a vyplujte kolem Marathosu, který vás okouzlí ​​krásnou pláží lemovanou stromy. 

Vyberte si z řeckých ostrovů ten nejlepší!

Astypalaia

Astypalea, Dodekany

Astypalea, Dodekany GNTO

Astypalaia je nejzápadnější ostrov Dodekan. Leží v místě, kde se Dodekany setkávají s Kykladskými ostrovy. Astypalaia vás tedy potěší rozmanitou scenerii. Navštivte hlavní město a přístav Choru, jednu z nejmalebnějších osad v Egejském moři. Na kopci stojí hrad obklopený malými domky s obílenými zdmi, modrými dveřmi a dřevěnými balkony s výhledem na otevřené moře.

Kasos

Ačkoli je malý, kdysi platil Kasos za námořní a obchodní velmoc. Zachovalé panské domy, které stále stojí v hlavním městě a přístavu Fre, i dnes odrážejí tehdejší vznešenost. Vydejte se na procházku kolem Boúky, starého pirátského doupěte s kotvícími rybářskými čluny, tradičními kavárnami a majákem. A pokud budete chtít vyrazit na výlet, vyplujte na Armathii, největší z ostrovů kolem Kasosu, kde najdete několik krásných pláží, např. Marmaru a Karavostasi.

Symi

Symi, Řecko

Symi, Řecko Shutterstock

Existuje mnoho důvodů k návštěvě ostrova Symi. Můžete si zde vychutnat poklidnou atmosféru, zažít gastronomický koncert v některé z přístavních restaurací a kochat se místními barevnými domky. Mnoho návštěvníků sem přichází uctít ikonu archanděla Michaela, uchovávanou v klášteře Panormítis, jednom z nejvýznamnějších klášterů Dodekan. V létě přitahuje Symi pozornost slavným festivalem, zahrnujícím mj. koncerty klasické hudby, taneční představení a výstavy umění.

Specialistka na Řecko radí: Kde najít nejkrásnější pláže? 2. část

Čtěte také:

Specialistka na Řecko radí: Kde najít nejkrásnější pláže? 2. část

Chalki

Chalki, Dodekany, Řecko

Chalki, Dodekany, Řecko Shutterstock

Prožijte klidnou dovolenou na ostrově míru a přátelství, kde se každoročně scházejí mladí lidé z celého světa. Hlavní město Chalki nebo též Niborió je postavené na způsob amfiteátru s výhledem na průzračné moře. Místní neoklasické domy pak odhalují prosperitu, jíž se v minulosti ostrov vyznačoval.

Nisyros

Nisyros, Dodekany

Nisyros, Dodekany Shutterstock

Lákají vás sopky? Pak se rozhdoně vydejte na Nisyros, kde jsou stále aktivní! Ve vesnici Nikia najdete sopečné muzeum, jediné svého druhu v Řecku, kde si můžete prohlédnout vzorky sopečných hornin Nisyrosu. Projděte se úzkými uličkami krásného hlavního města a přístavu Mandráki. Nezapomeňte sledovat jeho barevné domy, postavené z vyřezávaných desek andezitu a dacitu, které patří k sopečným materiálům.

Leipsoi

Lipsi, Řecko

Lipsi, Řecko Shutterstock

Leipsoi je největší ostrov ve shluku několika ostrůvků. Je perfektním cílem pro ničím nerušenou dovolenou. Jak zdejší krajina, tak lidé vám určitě pomohou najít vnitřní mír a klid. Leipsoi je obklopen bezpočtem neobydlených ostrůvků, které se báječně hodí k pozorování ptáků.

Agathonisi

Agathonisi, Řecko

Agathonisi, Řecko Shutterstock

Agathonisi je nejsevernější ostrov Dodekan. Skládá se ze tří velkých tradičních osad (Agios Georgios, Megalo Horio a Mikro Horio). Ostrov se řadí k významným stanovištím vzácných druhů ptáků. Spolu s okolními ostrovy patří také do sítě Natura.

Kastellorizo

Kastelorizo, Dodekany

Kastelorizo, Dodekany GNTO

Kastellorizo leží na nejvýchodnějším konci Řecka, co by kamenem dohodil od tureckého pobřeží. Jeho hlavní osada je plná vesele malovaných domů, krásných kostelů a malebných uliček. Ochutnejte tradiční cukrovinky katoumári a stráva a vydejte se na výlet lodí do Galazia Spileo, největší a nejúžasnější mořské jeskyně v Řecku. Nezapomeňte navštívit nedaleký legendární ostrov Ro, kde slavná „Lady of Ro“, Despina Achladioti, každý den pozvedávala řeckou vlajku.

Připraveno ve spolupráci s řeckou turistickou centrálou pro Polsko a Česko, Greek National Tourism Organization.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín