Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za antickými památkami do chorvatské Puly

Římský amfiteátr v Pule

Římský amfiteátr v Pule

Největší město Istrijského poloostrova, přístavní město Pula, je díky velkému množství antických památek oblíbeným cílem turistů zajímajících se o historii. My jsme při naší cestě stihli navštívit tři z nich…

1. Římský amfiteátr/aréna v Pule

Srdcem historické části Puly je trojpodlažní římský amfiteátr - zvaný též aréna - z 1. století n.l., který je největší antickou stavbou na Istrii a také šestým nejzachovalejším amfiteátrem na světě. Tato pozoruhodná památka je vskutku monumentální, v dávných dobách gladiátorských zápasů mohla pojmout až 23 tisíc senzacechtivých diváků. Z původní podoby amfiteátru zůstaly zachovány obvodové zdi z kvalitního vápence, které dosahují do výšky úctyhodných 32m a také kus hlediště.

Amfiteátr v Pule

Amfiteátr v Pule © Iveta Zouharová

Aréna dnes

V současné době se v amfiteátru nachází festivalová a koncertní scéna pro letní akce pod širým nebem. Program je pestrý, spatřit můžete divadelní, operní i baletní vystoupení, koncerty, plánujete-li navštívit Pulu ještě letos, rozhodně si nenechte ujít večerní gladiátorská vystoupení (vstupné 70KN, děti 3-18 let 30KN), která se konají v pondělí 4. a 11. září od 20:30hod.

Vnitřek amfiteátru

Vnitřek amfiteátru © Iveta Zouharová

Vstupné

Proslulá aréna je impozantní i zvenku, avšak neprohlédnout si ji zevnitř by byl hřích. Fronta před pokladnou bývá dlouhá, ale nenechte se odradit, protože postupuje rychle. Vstupné do objektu činí pro dospělého 50KN, za děti zaplatíte 25KN, platit můžete hotově nebo kartou. Kromě vstupenky obdržíte malý plánek včetně informací o památce v několika jazycích, čeština mezi nimi bohužel chybí.

Fronta před Arénou

Fronta před Arénou © Iveta Zouharová

Muzeum v podzemí

V podzemí arény se nachází muzeum (vstup je volný), které mapuje historii pěstování vinné révy a oliv. Prohlédnout si můžete repliky jednoduchých strojů na výrobu olivového oleje a vína a také desítky amfor různých tvarů a velikostí, ve kterých se získané produkty uchovávaly. U vystavovaných předmětů jsou informační tabule se spoustou informací v několika jazycích. I zde však budete hledat češtinu marně. Součástí podzemních prostor je také obchůdek se suvenýry, který nabízí velký výběr upomínkových předmětů.

2. Sergiův oblouk v Pule

Zachovalý Sergiův vítězný oblouk bohatě zdobený mimo jiné okřídlenou bohyní Vítězství přitahuje zraky procházejících turistů jako magnet. Nachází se v centru města nedaleko arény v ulici Sergijevaca. Oblouk byl v době svého vzniku součástí velkolepé Zlaté brány, která však společně s okolními hradbami v 19. století zanikla. V blízkosti oblouku je malé náměstíčko Portarata, kde se pořádají kulturní akce, prostor také slouží jako oblíbené místo setkávání přátel. Na náměstí stojí několik stánků se suvenýry a uměleckými předměty, narazit tu můžete také na malíře, kteří vám zhotoví portrét nebo karikaturu.

Sergiův oblouk

Sergiův oblouk © Iveta Zouharová

3. Archeologické muzeum Istrie

Jižně od amfiteátru se nachází Archeologické muzeum Istrie, do kterého se vstupuje Dvojitou branou. Ve 2. století byla brána součástí římského opevnění.

Dvojitá brána při vstupu do muzea

Dvojitá brána při vstupu do muzea © Iveta Zouharová

V muzeu se nachází tisíce historicky cenných antických vykopávek z Istrie. Zajímáte-li se o historii více do hloubky, vaše další kroky by měly směřovat právě do tohoto zajímavého muzea. Přímo naproti budově přes silnici se nachází parčík s fontánou, kde si můžete po prohlídce ve stínu vzrostlých stromů odpočinout, případně se občerstvit, neboť pár kroků vzdálené bistro s množstvím sladkých i slaných dobrot přímo vyzývá k nákupům a ochutnávání.

Amfory v archeologickém muzeu

Amfory v archeologickém muzeu © Iveta Zouharová

Parkování v Pule

Parkování v Pule je skutečný oříšek. Doporučuji zaparkovat dál od centra v některé z postranních ulic nebo na sídlišti a pro cestu do centra zvolit autobusovou dopravu. Za 11KN na osobu (cena jízdenky se váže na počet zón) jsme se pohodlně a bez starostí svezli až do centra, které bylo totálně ucpané. Autem bychom měli skutečně veliký problém najít volné, ne příliš drahé parkoviště. Autobus vás vysadí takřka hned vedle amfiteátru, který stojí překvapivě přímo na rušné ulici s kolonami aut.

Letecký pohled na Pulu

Letecký pohled na Pulu

Před amfiteátrem si můžete zakoupit občerstvení v podobě pizzy, různých baget, panini a také zmrzlinu. Na Chorvatsko poměrně malý kopeček vyjde na 9KN, nicméně kousek dále v centru seženete zmrzlinu za 5-7KN, kopečky jsou navíc mnohem větší.

V Pule to žije

V samotném centru města panuje čilý ruch. Hlavní ulice vedoucí do centra je přeplněna davy korzujících turistů, kterým se pod nohama pletou vypasení, líní holubi. Cestu lemují obchody, četné kavárny, restaurace, cukrárny, pouliční umělci ladí své nástroje, fontány chrlí proudy vody, všechno žije, dýchá, pulzuje. Stačí se jen posadit a nad šálkem kávy či zmrzlinovým pohárem vychutnávat jedinečnou atmosféru tohoto živého města.

Jedna z uliček v Pule

Jedna z uliček v Pule © Iveta Zouharová

Městské tržiště v Pule

Na jednom z náměstí narazíte na krásné tržiště plné čerstvého ovoce a zeleniny a také regionálních produktů. V nabídce jsou kozí a ovčí sýry, jogurty, nakoupit můžete olivové oleje, suvenýry s levandulí (mýdla, plyšové medvídky, látkové polštářky, panenky a pytlíčky plněné sušenou levandulí…), ořechy v medu, různá vína a pálenky a další desítky lákavých produktů. Nutno podotknout, že ceny jsou často hodně přemrštěné. Ale proč ne, turistů, kteří jsou ochotni požadovanou cenu zaplatit, je k velké radosti trhovců dost a dost.

Tržiště v Pule

Tržiště v Pule © Iveta Zouharová

Dobroty za všechny peníze

Jakožto velikého milovníka všeho sladkého mě oslovil hlavně veliký stánek se sladkostmi. Nad barevnými, voňavými, pečenými i nepečenými dobrotami všeho druhu se sliny sbíhaly a nic na tom nezměnila ani neustálá přítomnost desítek mlsných, obtěžujících vos. Při nákupech je třeba nejprve zjistit, zda nejsou sladkosti na váhu. Já jsem za jeden malý šáteček plný marcipánu zaplatila 14KN. Byl sice vynikající, ale trošku mi při placení zhořknul v ústech.

Stánek se sladkostmi

Stánek se sladkostmi © Iveta Zouharová

Chystáte-li se na dovolenou na Istrii, určitě si vytyčte jako jeden z výletních cílů právě Pulu. Věřte, že nejen krásné památky, ale i příjemní, srdeční lidé, výborné jídlo a hlavně jedinečná atmosféra města je přesně to, co chcete vidět a zažít.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín