Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlatý okruh Islandem

Zlatý okruh Islandem

Zlatý okruh Islandem

Chcete vidět všechny nejkrásnější a nejvýznamnější přírodní krásy Islandu, ale nemáte dost času? Zlatý okruh Islandem vám představí trojlístek nejpoutavějších přírodních oblastí země ohně a ledu během jednoho jediného dne.

Zlatý okruh nebo také Zlatý trojúhelník je spojen okružní silnicí vedoucí z Reykjavíku, přičemž celá trasa je dlouhá asi 300km. Oblast soustřeďuje to největší přírodní bohatství, které se na Islandu vyskytuje. Co vás na trase čeká? Do nebe tryskající gejzíry, tajemná jezírka, hučící vodopád, hluboké kaňony, zkrátka spousta divoké a nespoutané islandské přírody.

Národní park Þingvellir (Thingvellir)

Asi 50 km východně od hlavního města Islandu Reykjavíku se rozprostírá nejstarší přírodní rezervace Islandu, Národní park Thingvellir, který vznikl díky sopečné činnosti. V parku se nachází celá řada potoků, jezer, vodopádů, propastí i sopečných útvarů, které společně s úchvatnou okolní přírodou vytvářejí čarokrásné přírodní scenerie. Park je nejen z geologického, ale i z historického hlediska velmi významný. Právě zde byl roku 930 založen jeden z nejstarších demokratických parlamentů na světě.

Národní park Þingvellir

Národní park Þingvellir

Národní park se nachází uvnitř velké riftové zóny přímo v místě kontaktu dvou tektonických desek, které se od sebe každý rok nepatrně vzdalují. Právě tento jev vytváří větší trhliny a pukliny, které jsou z geologického a přírodovědeckého hlediska velmi zajímavé. Parkem protéká řeka Öxará, která napájí jezero þingvallavatn.

Puklina v NP Þingvellir

Puklina v NP Þingvellir

Geotermální oblast Geysir

V geotermálním poli Haukadalur se nachází pozoruhodná oblast gejzírů a termálních jezírek zvaná Geysir (rozloha asi 3 km2). Stóri Geysir neboli Velký gejzír, který dal obecný název všem gejzírům na světě, je nejznámějším gejzírem, a to i přes to, že je dnes jeho aktivita prakticky nulová. Probouzí se po zemětřesení, a to pak dosahuje výšky až 80 metrů. Tento výjimečný jev je však k vidění jen velmi zřídka, naposledy v roce 2008.

Spící Velký gejzír

Spící Velký gejzír

Úchvatnou podívanou vám poskytne jeho menší kolega, gejzír Strokkur, který tryská horkou vodu až do výšky 35 metrů každých cca 5-10 minut. Výška gejzírů závisí mimo jiné i na počasí. Mezi termálními, po síře mnohdy silně zapáchajícími jezírky jsou položeny turistické chodníčky, které zajistí pohodlnou a bezpečnou prohlídku celé oblasti. Na cestě narazíte na značné množství varovných nápisů, abyste v žádném případě do horkých jezírek nenamáčeli ruku a nezpůsobili si tak ošklivé a hlavně bolestivé zranění.

Gejzír Strokkur

Gejzír Strokkur

Vodopád Gullfoss

Trojici přírodních krás Zlatého okruhu uzavírá nejkrásnější vodopád Islandu Gullfoss (Zlatý vodopád), který je od geotermální oblasti vzdálen necelých 10km. Mohutná masa vody padající přes dvě kaskády do nádherného, 2km dlouhého čedičového kaňonu Hvítárgljúfur nabízí fascinující podívanou na nejmohutnější vodopád v Evropě. Nejlepší zážitek si odnesete na jaře, kdy tají ledovce a řeka Hvítá (česky Bílá) dosahuje maximálního množství vody. V tomto období se voda ve vodopádu řítí o průměrném objemu až 2000 m3 za sekundu místo obvyklých 100 m3.

Vodopád Gullfoss

Vodopád Gullfoss

Gullfoss jsou vlastně dva samostatné, na sebe navazující vodopády, přičemž první spád je 10m vysoký, druhý 22m. Vodopád je díky svojí kráse a mohutnosti velmi fotogenický. Když se za slunečného počasí díky tříštícím se kapičkám vody objeví i duha, cvakají fotoaparáty o sto šest.  

Vodopád Gullfoss a duha

Vodopád Gullfoss a duha

Jezero Kerid

Do „zlaté trojice“ sice nepatří, ale za návštěvu a obdiv rozhodně stojí. Kráter Kerid je od Reykjavíku vzdálen asi hodinu jízdy autem, navíc téměř po cestě k Zlatému okruhu. Kráterové jezero je plné tyrkysové vody, která získává svoji úchvatnou barvu díky minerálům obsaženým v půdě. Jezero obklopuje zelený mech a červený vulkanický kámen, které celkový dojem z tohoto místa podtrhují. Celé jezero se dá obejít za čtvrt hodiny, po úzké stezce můžete dokonce slézt dolů a vidět tak klidnou vodní hladinu zblízka.

Kráter a jezero Kerid

Kráter a jezero Kerid

Že ještě nemáte všech těch přírodních krás Islandu dost? Tak si přečtěte i jeden z našich předchozích článků - Nejkrásnější vodopády a gejzíry Islandu!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín