Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zpátky do minulosti: Jak se cestovalo před 30 lety

Jak se cestovalo před 30 lety

Jak se cestovalo před 30 lety Shutterstock

Přesně před třiceti lety si československý lid vybojoval svobodu. Mračna nad republikou se rozestoupila, otevřely se hranice a národ paštikářů se vydal poznávat cizí kultury. Dnes už našinec patří mezi zkušené cestovatele a vážené hosty pětihvězdičkových hotelů. Jak to ale bylo tehdy? Cestovalo se vůbec před sametovou revolucí? A jak? 

Možná vás překvapí, že už v té době fungovalo několik cestovních kanceláří. Konkrétně jich bylo v tehdejším Československu povoleno pouze pět: Čedok (funguje od roku 1920), Sportturist, CKM, Rekrea a Autoturist. Mimochodem, jen v nabídce cestovní agentury Invia jich je dnes více než 300 a kromě toho si můžete vybírat i mezi zahraničními cestovními kancelářemi.

Objevujte s námi svět: Vyberte si z naší nabídky zájezdů

Sovětský svaz na věčné časy

Většina Čechoslováků zůstávala na dovolené v tuzemsku, vyjet za hranice byl velmi složitý proces. Pokud se někomu podařilo vycestovat, byla cílem dovolená v zemích socialistického bloku. Turisté v té době mířili do tehdejší Německé demokratické republiky, na Krym k Černému moři, do Bulharska, Rumunska nebo do Maďarska k Balatonu. Do Sovětského svazu nebo Polska byl potřeba zvací dopis. A Jugoslávie (dnešní Chorvatsko) byla v té době většině občanů ČSSR zapovězená, začala mít příliš blízko k západu a tedy se stala nebezpečnou destinací.

Gurmánské tipy z Ruska, které vás zaručeně zahřejí

Čtěte také:

Gurmánské tipy z Ruska, které vás zaručeně zahřejí

Trampové a chalupáři

Vyrazit na roadtrip je pořád trendy

Vyrazit na roadtrip je pořád trendy Shutterstock

Nejoblíbenější variantou byl stan, případně karavan. Ženy zabalily vše, co doma našly, včetně trvanlivých potravin (doménu hrály konzervy a paštiky), muži zapřáhli karavan za starou škodovku a jelo se. V té době byly velmi populární chaty a chalupy, kde trávily své dovolené při opékání buřtů celé rodiny napříč generacemi. A mladí si léto zpestřovali v trampských osadách pod stanem.

Do Paříže pod stan 

Po roce 1989 přišel v cestovním ruchu bouřlivý rozmach. Československý lid v touze po poznání začal vyrážet na krátkodobé návštěvy do okolních evropských metropolí. Do Vídně se vypravovaly autobusy každý týden a v Paříži spával našinec v parcích ve stanech, protože si nemohl dovolit ubytování v hotelech.

Láska na první pohled: Zaleťte si s námi do Paříže

Mimochodem, koncem roku 1990 bylo na našem trhu asi 4000 cestovních kanceláří. V roce 1990 bylo evidováno přes 13 miliónů výjezdů do zahraničí a o šest let později už přes 48 milionů. 

Létání v oblacích

Jak se cestovalo před 30 lety

Jak se cestovalo před 30 lety Shutterstock

Způsob cestování se navždy proměnil v roce 1997. Tehdy byla zavedena charterová doprava a dovolená letadlem se stala dostupnější. Pro zajímavost: v roce 2000 byl vypraven první let z Prahy do Thajska a Češi tak začali objevovat exotické ráje. Mimochodem ČSA (tehdy Československé státní aerolinie) provozují své pravidelné linky od roku 1923. První let mířil z Prahy do Bratislavy a o rok později byla trasa prodloužena až do Košic.

Co si při návštěvě Thajska nesmíte nechat ujít? Těchto 7 chrámů!

Čtěte také:

Co si při návštěvě Thajska nesmíte nechat ujít? Těchto 7 chrámů!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín