Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gurmánské tipy z Ruska, které vás zaručeně zahřejí

Ruské delikatesy

Ruské delikatesy Shutterstock

Když se řekne ruská kuchyně, napadne vás pravděpodobně kaviár, pirohy, boršč a vodka. Přitom chutě Ruské federace jsou tak rozmanité, jako její rozloha. Inspirujte se pokrmy ze zdánlivě obyčejných surovin, které se navíc pěstují i u nás a jsou tak snadno dostupné ve vysoké kvalitě.

Polévka je grunt

Polévka Boršč

Polévka Boršč Shutterstock

Hutnou polévku boršč, v níž hraje prim červená řepa, kořenová zelenina a zakysaná smetana, není třeba představovat. Vydatná porce bez problémů nahradí i hlavní chod. Podobně sytá je i polévka soljanka. Jejím základem jsou různé druhy mas, kousky nakládaných okurek, rajčat a cibule – sice nezvyklá, ale příjemně chutná kombinace. Z nakládané zeleniny se vaří také polévka zvaná rosolník. Zelná s převahou masa a hub se nazývá šči. Tradiční jsou také rybí polévky. Výraznou chuť většině pokrmů dodává oblíbený kopr.

Ochutnejte Rusko: Vyberte si z naší nabídky zájezdů

Masové hody

Hovězí Stroganoff

Hovězí Stroganoff Shutterstock

Hovězí Stroganoff objevíte i v nabídce českých restaurací. Tato hustá smetanová omáčka s houbami a bílým vínem, se podává nejčastěji s bramborem. Milovníci grilování ocení šašlik. Různé druhy mas, mezi nimi i skopové, opékané na špejli. Tabaka je kuře, které se smaží vcelku. Obdoba našeho rizota se nazývá plov, ale očekávejte v něm skopové nebo jehněčí maso. Těstovinové pelmeně zachutnají hlavně dětem. Náplň může být masová, zeleninová nebo sýrová. Podávají se přelité máslem a lžící zakysané smetany.

Vydatná svačinka

Ruské blini

Ruské blini Shutterstock

Narazíte-li na stánek s blini (což jsou palačinky) pak vyzkoušejte náplň z červeného kaviáru. Skvěle chutnají i se smetanou nebo jen tak, zjemněné máslem. Záleží na chuťových preferencích strávníků. Až narazíte na smažené pirožky ve tvaru půlměsíce, ochutnejte ty s masem i sýrem. I v tomto případě platí: co kuchař, to originální chuť.

Co nevynechat při první návštěvě Moskvy

Čtěte také:

Co nevynechat při první návštěvě Moskvy

Hříšný dezert

Ruské lívance

Ruské lívance Shutterstock

V Rusku se setkáte povětšinou se smaženými těsty, jako je např. chvorost. Hojné je také využití tvarohu a smetany. Důkazem jsou smažené syrníky s višněmi, vyrobené z tvarohu a ovesných vloček. Moučníky jsou vydatné, chutné a pokud se zakousnete do naprosto čerstvého, zasypaného moučkovým cukrem, pravděpodobně to bude láska na první ochutnání. Skvělé jsou také ovocné knedlíky či lívance. Pascha je slazená směs tvarohu, smetany a másla, zbavená syrovátky. Zdobená je velkou dávkou pistáciových oříšků.

Poklady národa

Vodka a kaviár

Vodka a kaviár Shutterstock

Světově známý kaviár, červený z lososovitých ryb a černý z jeseterovitých, se vyrábí naložením jiker do soli. Pravý kaviár je černý a nejdražší varianta pochází z jiker vyzy velké - gigantické sladkovodní ryby, jejíž populace je v důsledku nadměrného lovu téměř vyhubena. Kvalitu a cenu určuje zejména čerstvost.

Rudé náměstí máte na dosah: Mrkněte na nejvýhodnější zájezdy

Ruská vodka je téměř zaříkadlo. Existuje nespočet značek a různě ochucených druhů. Velmi oblíbené jsou bylinkové a pálivé varianty s chilli papričkou, ale také s plátky zlata. Okázalost ruské mentality se nezapře, a tak se na trhu setkáte s nabídkou vysoce kvalitních destilátů, které podtrhují dlouhou tradici tohoto alkoholického nápoje. Malý panák vodky zde znamená 1 dcl a objednán bude jako 100 g. Málo naplat, podmínky pro konzumaci určuje ruská zima. Dalšími oblíbenými nápoji jsou kvas a měďok. Ten druhý je skutečně historický a připravuje se z vody, medu a chmele.

Nejen láska prochází žaludkem aneb Destinace pro masožrouty

Čtěte také:

Nejen láska prochází žaludkem aneb Destinace pro masožrouty

Zdá se, že ruská kuchyně je neprávem opomíjená. Přitom nám zejména nyní, v období nastávající zimy, může dodat tolik potřebnou sílu a energii. Přirozeně totiž vychází z teplotních podmínek mírného a subpolárního pásma, kde se nachází převážná většina území Ruské federace, největšího státu světa.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín