Cestovní kanceláře zavírají provozovny. Klienti se nedovolají

Bez pomoci státu nemůžeme fungovat, říkají české cestovní kanceláře a začínají zavírat své pobočky a již nevyřizují požadavky klientů. Podle informací cestovní agentury Invia, která s kancelářemi úzce spolupracuje, je dnes zavřených nejméně 30 cestovek. Stovky lidí tak v těchto dnech přišlo o práci. Vláda zatím přímou pomoc cestovnímu ruchu nepřipravuje, Asociace českých cestovních kanceláří a agentur proto chystá další opatření.

Zatímco v jiných členských státech Evropské unie, jako je Itálie, Belgie nebo Německo, kde se vlády za místní cestovní kanceláře a agentury postavily a finančně jim pomáhají, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR zatím nenašlo odvahu je následovat. Asociace českých cestovních kanceláří již dříve navrhla zavedení mechanismu vydávání poukazů na odložené čerpání služeb, ministryně Klára Dostálová to zatím odmítla. Vláda tak nebere v potaz, že cestovní kanceláře mají v zahraničí předplaceny služby za stovky milionů až jednotky miliard korun, a pokud nebudou moci fungovat, jejich klienti o tyto peníze pravděpodobně přijdou.

Vývoj aktuální situace proto vede české cestovky k dalším opatřením. „Už teď je zřejmé, že koronavirus ovlivní celou sezonu 2020 a možná i ty další. Cestovní ruch v České republice zaměstnává téměř 300 000 lidí a všichni si uvědomujeme, že bez podpory státu to nikdo z nás nezvládne. Už nyní máme informace, že více než 30 cestovních kanceláří, s nimiž spolupracujeme, až do odvolání zcela uzavřelo provozovny, upozorňuje tisková mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

„Zájezdy sice v této situaci neprodáváme, ale každý den se na nás obrací stovky lidí, kteří potřebují poradit, mají dotazy k zakoupeným zájezdům a podobně. Je proto důležité, aby i nyní cestovky fungovaly a mohly pomáhat svým klientům. Některé si to však bohužel už teď nemohou dovolit či z důvodu chybějící legislativy neví, jak postupovat, popisuje Řezníčková.

Plošné uzavření cestovek

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur dokonce zvažuje, že by se od 30. března zcela uzavřely veškeré cestovky, a to zřejmě až do 12. dubna. „Chápeme, že toho je k řešení hodně, ale naše situace je natolik špatná, že pomoc státu dle našeho názoru nesnese dalšího odkladu. Vláda stále nebere v potaz, že cestovní kanceláře nemohou nést finanční břímě takto plošné mimořádné situace za své zákazníky, vysvětluje prezident Asociace Roman Škrabánek.

V praxi by to bohužel znamenalo, že pokud by zavřelo všech 850 cestovních kanceláří a 2000 agentur, o práci přijdou desetitisíce zaměstnanců. Cestovky tak zároveň nebudou vyřizovat dotazy klientů, zvedat telefony nebo reagovat na e-maily, na které začne chodit jen automatická odpověď, že e-maily nejsou zpracovány a je potřeba je opakovaně zaslat po znovuotevření kanceláře či agentury s tím, aby informaci o dalším vývoji a datu otevření zákazníci sledovali na webu dané cestovky. Právě takto nyní funguje desítky uzavřených kanceláří.

„Pokud počítáme, že na léto mělo k březnu koupenou dovolenou asi 35 procent klientů, mohlo by se toto omezení dotknout téměř milionu lidí,“ dodává Řezníčková.

Publikováno: 27.03.2020