Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 důvodů, proč vyrazit na Jamajku

Dovolená na Jamajce

Dovolená na Jamajce Shutterstock

Co spojuje světově proslulou kávu a rum, tajného agenta 007, tým sprinterů na bobové dráze, úchvatné vodopády, nedotčené národní parky a ulice plné barevného festivalového veselí? Pokud hádáte Jamajku, tak jste právě uhodili hřebíček na hlavičku. Vydejte se na ostrov, který vás uchvátí svou nezaměnitelnou energií a užijte si zasloužený odpočinek na nekonečných plážích či v romantických zátokách. Potěšte své oko rostlinami a zvířaty, které nikde jinde na světě nenajdete a nechte se nakazit permanentním smíchem místních domorodců. Odleťte objevit tuto perlu v Karibiku a načerpejte atmosféru tamních krás, tento ostrov plný vody, slunce a svěží zeleně vám doslova vezme dech!

1. Zábava na pláži

Pláž v Negrilu, Jamajka

Pláž v Negrilu, Jamajka Shutterstock

Pláží, ze kterých úžasem přechází zrak, najdete na ostrově nepřeberné množství. Jednou z těch nejkrásnější je sedmimílová pláž v Negrilu, kde si na své přijdou vyznavači vodních sportů, plážoví povaleči, milovníci tajuplných zákoutí a klidových zón, ale i ti, kteří se rádi kochají výhledem na mořskou hladinu z barové židle a užívají plážových radovánek obrážením barů a restaurací. Nenechte si ujít návštěvu Rick´s Cafe, kde nejen že vám namíchají lahodné drinky, ale naskytne se vám odsud bezkonkurenční výhled na západ slunce. Díky svému umístění na skalnatém útesu, návštěvníkům může nabídnout romantické posezení, ale i nevšední možnost zábavy pro odvážné, kteří si od svého oblíbeného nápoje doslova odskočí z útesu do průzračné a osvěžující mořské vody.

Pokud nebudete mít návštěv nevšedních barů dost, nesmíte minout ani Margaritaville Jimdomyho Buffetta v Ocho Rios, kde ucítíte pozitivní energii ostrova přes den a v noci zažijete legendární párty, na kterou budete dlouho vzpomínat. Příjemné osvěžení vás čeká nejen na dně skleničky, ale i při jízdě po parádním tobogánu. Uvelebíte se tu v pohodlné sedačce přímo v místním bazénu a vychutnáte si svou chvilku karibské pohody.

Zájezdy na Jamajku

2. Rasta, reggae a Bob Marley

Rastafarián na Jamajce

Rastafarián na Jamajce Shutterstock

Možná, že si ve spojitosti s Jamajkou vybavíte i náboženské hnutí rastafariánů a s tím i jejich typickou barevnou čapku a vykukují dlouhé dredy symbolizující lví hřívu. Rastafariáni žijí skromně v souladu s přírodou, neholdují alkoholu ani tabáku a milují reggae. Za pohodovými houpavými rytmy, které znějí ostrovem dnem i nocí, se sjíždí také vyznavači reggae z celého světa. Právě na Jamajce se tento hudební žánr zrodil a jeho nejslavnější průkopník a zároveň rastafariánský prorok Bob Marley se pro mnohé stal symbolem ostrova, a tak tu na vás jeho podobizna číhá na každém rohu. Při návštěvě hlavního města Kingstone určitě zavítejte do muzea věnovaného jeho odkazu, vydáte se tu na cestu poznání Bobova života plného úspěchu, strastí, radostí a jeho osobního šarmu, který na vás dýchne.

Ani reggae rytmům se při své dovolené určitě nevyhnete, roztančí vás nejen na pláži, tržišti nebo v místním hudebním klubu, ale také pokud ostrov navštívíte v době konání světově proslulých hudebních festivalu v Ocho Rios nebo v Montego Bay. Tou dobou se města zbarví ještě výrazněji do zelené, žluté a červené. Zdejší pohodovou atmosféru umocní všudypřítomná muzika a do chytlavých melodií se jistě rádi zaposloucháte i dlouho po návratu domů. Můžete se tak ve vzpomínkách kdykoliv přenést zpět do kouzelného ráje, kde se doopravdy žije v duchu slavného „Don´t Worry…“.

3. Krokodýlí řeka

Plavba po Black river, Jamajka

Plavba po Black river, Jamajka Shutterstock

Vydejte se na nevšední adrenalinovou plavbu po Black river, největší jamajské majestátní řece. A nenechte se zmást názvem, voda v ní je průzračně čistá, tmavé je pouze její dno. Oba břehy řeky jsou hustě lemované kořenovníky, takže při plavbě lodí se cítíte jako v úžasném tunelu plném zeleně. Vybrat si můžete větší turistickou loď nebo soukromou plavbu na malém raftu. Tak jako tak vás čeká úchvatná podívaná ve společnosti nejednoho krokodýlího krasavce. Žije jich tu na 300 a není třeba se jich bát. Dostanete se sem jen se zkušenými průvodci, kteří nejen že vám zdejší faunu i floru barvitě představí, ale také se starají o to, aby vaše putování po krokodýlí řece bylo zcela bezpečné. Provést vás tu může třeba starý rastafarián Dave, který zná řeku jako své boty. Zdánliví predátoři jsou jím nebo i samotnými návštěvníky pravidelně krmeni, takže spíše líně pózují a zvědavce nechávají klidně obdivovat jejich mohutnou krásu.

Kubánský rum: Symbol ostrova s exotickou vůní dálek

Čtěte také:

Kubánský rum: Symbol ostrova s exotickou vůní dálek

4. Dechberoucí vodopády pro odvážné

Vodopády Dunn´s River Falls, Jamajka

Vodopády Dunn´s River Falls, Jamajka Shutterstock

Jamajce je právem přezdíváno ostrov vody, najdete tu totiž i řadu velkolepých vodopádů a k těm nejkrásnějším patří například Dunn´s River Falls. Můžete se tu svlažit v průzračné vodě a navíc zažít i adrenalinové dobrodružství, když se přidáte k partě nadšenců, která vodopády pravidelně zdolává a šplhá proti proudu na samotný vrchol. Tato netradiční zábava je tu velmi populární a probíhá tak, že návštěvníci ze všech koutů světa se dole semknou a jako jeden dlouhý had společně ruku v ruce stoupají k vrcholku vodopádů. Nejen, že se jim nahoře naskytne krásný výhled, nevšedně se pobaví, ale také se přirozeně dají do řeči s cestovateli z různých koutů světa. A není právě to na cestování to nejzajímavější?

5. Relax v tropech

Zátoka na Jamajce

Zátoka na Jamajce Shutterstock

Potřebujete restart a žhavé sluneční paprsky? Pak je Jamajka pro vás tou ideální destinací, která vaše dny prozáří a zároveň naplní nezapomenutelnými zážitky. Pokud sem za teplem vyrazíte od prosince do dubna, dočkáte se příjemných teplot okolo 28 °C a dlouhých slunných dnů bez dešťů. V druhé polovině roku bývá tepleji, vyšší je i vlhkost, ale deště tu nejsou nijak vytrvalé, takže ani tak nebrání v objevování krás ostrova. Oprašte plavky, opalovací krémy a slamáky a hurá na Jamajku.

Dovolená na Jamajce

6. Vyhlášená káva

Blue Mountains, Jamajka

Blue Mountains, Jamajka Shutterstock

Nejen pro denní dávku kofeinu, ale i výborné chuti a vůně musíte vyzkoušet aktuální trhák mezi kávomilci – místní kávu z Blue Mountains. Celosvětově je tato lehce zásaditá kávová odrůda tak vyhlášená, že ji jako největší klenot na svém mlýnku nabízí prvotřídní kavárny i u nás. Celý proces zrodu této kávové legendy můžete shlédnout při návštěvě kávové farmy v Holywellu, kde budete seznámeni s postupy ekologického pěstování v nadmořské výšce nad 4000 metrů nad mořem a chuťové benefity sami posoudíte při závěrečné degustaci. Voňavý suvenýr v podobě aromatické zrnkové kávy předčí kdejaký parfém. Pokud neprahnete po teorii a jen rádi spočinete nad šálkem lahodné kávy, navštivte EITS Cafe v samém srdci Blue Mounstains. S výhledem do svěží zeleně bude vaše prvotřídní káva chutnat jako božská mana.

7. Výborná plameny ošlehaná kuchyně

Tradiční jerky

Tradiční jerky Shutterstock

Bez ochutnání tradičního jerky nesmíte z Jamajky odjet. Kuřecí, vepřové nebo i kozí maso se nakládá do směsi speciálního koření a pak dlouze opéká na otevřeném ohni. Uzená vůně této pochoutky váš bude vábit z každé restaurace nebo pouličních udíren. Jako druhý chod vyzkoušejte i další národní klenot – kombinaci místního exotického ovoce ackee a solené tresky podáváné tradičně se zelenými banány. Vsaďte se, že takhle dobré ackee and fish nikde jinde na světě neochutnáte. Husté polévky, famózní snídaňové kaše, vyhlášené pudingové a banánové koláče nebo langusty pro gurmány a mnoho dalších specialit tu čeká na mlsné jazýčky cestovatelů ze všech koutů zeměkoule.

Pitný režim můžete dodržovat výborným džusem z guavy, kořeněným sladkým drinkem z mořské řasy Irish Moss nebo místním pivem Red Stripes. Vyhlášený jamajský rum ochutnejte třeba stylově přímo při návštěvě palírny Appleton Estate nebo si ho užijte při západu slunce v jednom z mnoha plážových barů.

Pohádkový ostrov Karibiku aneb Co možná nevíte o Dominikánské republice

Čtěte také:

Pohádkový ostrov Karibiku aneb Co možná nevíte o Dominikánské republice

8. Po stopách hvězd

James Bond

James Bond Shutterstock

Jamajka je rodištěm opravdových rychlíků. Lídři světové atletiky pocházejí právě odsud a tím největším z jamajských běžců není nikdo jiný než Usain Bolt. Návštěvu hlavního města spojte s večeří v jeho restauraci, pochutnejte si třeba na jeho nejoblíbenějších kuřecích křidélkách a schválně, jestli také zaběhnete „stovku“ pod 10 sekund.

Samotná diva Marilyn Monroe propadla romantickému kouzlu ostrova, když tu trávila své líbánky v hotelu Jamaica Inn v Ocho Rios. Od té doby je ostrov cílem všech zamilovaných a po jejím vzoru se sem sjíždí mnoho dalších novomanželek společně se svými polovičkami oslavit svou lásku a užít si svatební cestu uprostřed karibského ráje.

O tom, že je Jamajka místem velice inspirativním, svědčí fakt, že se tu zrodila další hvězda. A to Bond, James Bond. Ian Fleming tu pod vlivem všech krás a kouzel ostrova napsal všech svých 14 knih o nejslavnějším agentovi. Spisovatelův dům nesoucí příznačné jméno Golden Eye můžete navštívit na severním pobřeží poblíž města Oracabessa a zkusit nasát kouzlo tohoto místa, třeba se také stane vaší múzou.

9. Aktivní odpočinek na golfovém hřišti

Tryall Golf Club, Jamajka

Tryall Golf Club, Jamajka Shutterstock

Desítky golfových resortů zasazených v bujaré zeleni jsou rájem všech golfistů. Zahrát si můžete na nejstarším hřišti v Manchester Golf Club uprostřed majestátných kopců ve vnitrozemí ostrova a užít si tu hru na všech 18 jamkách. A jestli stále nebudete mít dost, nezoufejte, další špičkové golfové centrum Tryall Golf Club v Montago Bay ležící ve svahu přímo nad mořem vás přivítá s otevřenou náručí. V tak harmonickém prostředí se budou odpaly dařit i začátečníkům, zvlášť za pomoci zkušených a nápomocných instruktorů. Tak hoďte bag na záda a vzhůru na green!

Nebesky modré Curaçao aneb příběh karibského ostrova v láhvi

Čtěte také:

Nebesky modré Curaçao aneb příběh karibského ostrova v láhvi

10. Pohostinní domorodci

Rodina u moře na Jamajce

Rodina u moře na Jamajce Shutterstock

Jak už jste si mohli všimnout, je těžké se do Jamajky nezamilovat, zvlášť pokud ke všem jejím krásám přidáte radostnou povahu místních lidí přirozeně obdařených vřelou pohostinností. Když se vám z oblaku dýmu vynoří usměvavá přívětivá tvář, snadno poznáte, že tady se opravdu umí radovat ze života a užívat si ho každým coulem. A co se místním rozhodně nedá upřít je jejich elektrizující smyslnost. V každém místním klubu narazíte na dlouhonohé upravené krasavice s jiskrou v oku, stejně tak jako na vášnivé a zábavné sympaťáky, v takové společnosti není problém protančit se nocí až do svítání. Navíc jsou Jamajčané pověstní svým poklidem a neuspěchaným životním stylem. Pro mnohé z nás je tento způsob života vlivem stresu stále vzdálenější. Tedy o důvod více navštívit tuhle perlu Karibiku a nechat si dobít své baterky, dost možná se vám při odjezdu všechna ta nově získaná energie ani nevejde do kufru.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín