Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 nejkrásnějších městeček v Itálii pro jednodenní výlety

Nejkrásnější místa v Itálii

Nejkrásnější místa v Itálii Shutterstock

Většina lidí míří do Itálie za slavnými městy, jako je Řím, Florencie nebo Milán. Zkuste se v zemi špaget vydat i mimo turistická centra. Vybrali jsme pro vás 10 nejkrásnějších městeček v Itálii, mezi nimiž nechybí ospalé sicilské útesy ani dokonalé toskánské vesničky. Mnohé leží v docházkové vzdálenosti od velkoměst, takže poslouží jako skvělý cíl jednodenních výletů.

Portofino, Ligurie

Portofino, Ligurie

Portofino, Ligurie Shutterstock

Pobřežní městečko Portofino patří k nejhezčím evropským přístavům a nabízí také báječné příležitosti pro nákupy a samozřejmě samotné zářivé pobřeží, kde můžete nasávat místní atmosféru.

Alberobello, Apulie

Alberobello, Apulie

Alberobello, Apulie Shutterstock

Hlavním lákadlem Alberobella, které leží poblíž Bari, jsou charakteristické kuželovité bílé domky, které vypadají, jako by byly trvale poprášeny sněhem. Díky tomuto výraznému rysu se dostalo i na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Vydejte se na Piazza del Popolo a na vyhlídku Belvedere Trulli, kde se můžete kochat krásou celého městečka.

Zájezdy do Itálie za hubičku: mrkněte na naši nabídku

Castelluccio, Umbrie

Castelluccio, Umbrie

Castelluccio, Umbrie Shutterstock

Castelluccio na strmém kopci představuje nejvýše položenou a nejkrásnější vesnici Apenin. Na jedné straně ho obklopují zasněžené hory, na druhé svěží a úrodné pláně kvetoucí červenými máky a fialkami. Pokud chcete vesničku zastihnout v plném květu, navštivte ji v období od druhé poloviny května do začátku června. Castelluccio je okouzlující také díky jednoduchým, ale hezkým kostelům a náměstíčkům.

Cefalù, Sicílie

Cefalù, Sicílie

Cefalù, Sicílie Shutterstock

Středověké město Cefalù (jen hodinu jízdy od Palerma) je natolik fotogenické, že posloužilo jako kulisa mnoha filmům, včetně oblíbeného Bio Ráje. Mezi stěžejní zajímavosti patří průzkum četných katedrál zdobených mozaikami, procházka po malebné přímořské promenádě a pohled na západ slunce ze skály La Rocca.

Benátky v ohrožení: Město gondol se topí v záplavách turistů

Čtěte také:

Benátky v ohrožení: Město gondol se topí v záplavách turistů

Pietrapertosa, Basilicata

Pietrapertosa, Basilicata

Pietrapertosa, Basilicata Shutterstock

Pietrapertosa je jedno z nejdramatičtějších měst v celé Itálii. Vytesané do holé skály vládne romantickou atmosférou a přitahuje pozornost starodávnými ruinami. Vrcholem každé návštěvy je však Il Volo dell'Angelo, takzvaná jízda na křídlech anděla. Díky speciální lanovce se můžete proletět nad vrcholy hor rychlostí přes 100 km/h a získat bezkonkurenční výhledy na okolí městečka.

Sorrento, Kampánie

Sorrento, Kampánie

Sorrento, Kampánie Shutterstock

Turisté Sorrento milují navzdory nedostatku pláží. Rozkládá se totiž na útesech s výhledem na oceán. Staré město s dramatickým skalnatým pobřežím znamená perfektní základnu pro objevování přilehlých oblastí – pobřeží Amalfi na východě, Pompejí na severu a ostrova Capri na moři.

Nechte se strhnout kouzlem Itálie: Vyberte si zájezd

Taormina, Sicílie

Taormina, Sicílie

Taormina, Sicílie Shutterstock

Na Taormině, skalnatém sicilském městečku, je rozhodně cosi zvláštního. Pohled na sopku Etnu a Jónské moře doslova hypnotizuje. Starobylé ruiny i starověké řecké divadlo potěší zájemce o historii a ulice lemované kavárnami nabídnou vítané občerstvení. 

Vernazza, Ligurie

Vernazza, Ligurie

Vernazza, Ligurie Shutterstock

Vernazza je nejstrmější a nejkrásnější vesnicí skalnaté pobřežní oblasti Cinque Terre. Její ulice zdobí obchůdky s barevnými bonbony a dostatek kaváren. Město se svažuje dolů k malé písečné pláži a jedinému přírodnímu přístavu Cinque Terre. Magické výhledy na moře se objevují na každém kroku, ty nejpůsobivější však získáte v ikonické restauraci s mořskými plody Belforte, kterou najdete uvnitř hradu z 11. století.

Ve světě rytířů a princezen: 10 nejkrásnějších evropských hradů

Čtěte také:

Ve světě rytířů a princezen: 10 nejkrásnějších evropských hradů

Monte Isola, Lombardie

Monte Isola, Lombardie

Monte Isola, Lombardie Shutterstock

Město Monte Isola leží na stejnojmenném ostrově uprostřed jednoho z nejpěknějších italských jezer jménem Iseo. Cesta k němu není jednoduchá, musíte jet hodinu a půl z Milána a poté 20 minut trajektem přes jezero z města Iseo. Rozhodně to ale stojí za to. Malebné městečko se může pochlubit spoustou vynikajících restaurací, kavárnami u jezera i krásnou kaplí na vrcholu ostrova.

Collodi, Toskánsko

Collodi, Toskánsko

Collodi, Toskánsko Shutterstock

Na kopci mezi Florencií a Pisou najdete nádhernou středověkou vesnici známou díky Pinocchiovi, respektive jeho tvůrci Carlu Collodimu. Neodcházejte bez toho, aniž byste se zastavili u Pinocchiova parku, kde stojí nejvyšší dřevěná socha slavné pohádkové loutky na světě. Zavítat byste měli také do nedaleké zahrady Garzoni plné renesančních soch, ozdobných fontán a svěžích bambusových hájů.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín