Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 nejslavnějších staveb Antonia Gaudího

Gaudího stavby snadno rozpoznáte

Gaudího stavby snadno rozpoznáte

S hlavním městem prosluněného Španělska Barcelonou je úzce spjat jeden z nejznámějších katalánských architektů, Antonio Gaudí. Jeho pozoruhodné, originální, barevné stavby nepřestávají uchvacovat ani dnes, po více jak devadesáti letech od smrti tohoto velkého umělce. Vězte, že nemusíte být velkými znalci umění a Gaudího stavby bez problémů poznáte. Společné znaky většiny jeho staveb vás na pochybách skutečně nenechají….

1. Parc Güell

Překrásný park plný Gaudího děl je pojmenován po průmyslníkovi jménem Eusebi Güell, který si u architekta tento projekt objednal. Zahrada je opravdu velkolepým dílem slavného architekta, stavby, jež nesou řadu společných prvků jako dekorativní, barevné mozaiky ze skla či glazovaných střepů, vysoké sloupy a vlnovky, které mají znázorňovat potoky lávy, jsou skutečně úchvatné, díky barvám veselé, ale hlavně originální. Široké schodiště vás dovede k Síni sta sloupů, kde můžete obdivovat mimo jiné zajímavou mozaiku na stropě a pokusit se sloupy, které připomínají krápníky v jeskyni, přepočítat. Pokud tak učiníte, zjistíte, že jich není 100, ale 87. Dominantou parku je rozlehlá terasa, která je postavena právě na zmiňovaných sloupech. Terasa je lemována zvlněním, zábradlím ozdobeným typickou mozaikou, které slouží také jako lavice k odpočinku.

Parc Güell

Parc Güell

 V parku se nachází i dům, kde slavný architekt bydlel. Dnes slouží jako Gaudího muzeum.

2. Sagrada Família

Životním dílem věhlasného architekta a zároveň hlavním znakem a dominantou celé Barcelony je proslulá Sagrada Família. Stavba tohoto díla začala již roku 1882 a do dnešního dne nebyla dostavěna. Dle posledních prohlášení by mělo k dokončení dojít v roce 2026, avšak jestli je toto datum pravdivé vám dnes s určitostí nikdo neřekne. Ani to, jak bude stavba v konečné fázi vypadat.

Sagrada Familia

Sagrada Familia

Katedrála je zvenčí bohatě zdobena křesťanskými symboly, jejích 28 věží s  různými symboly, výběžky a oblouky nepřestává udivovat. Stavba je bezesporu zajímavá i zevnitř. Vystojíte-li si frontu u vstupu, která bývá, obzvláště v sezóně, velmi dlouhá, určitě nebudete litovat. Uvnitř vás čeká mimo jiné muzeum stavby s dobovými fotografiemi a plány.  Dílo je naprostým unikátem, svojí až pohádkovou nádherou bere dech a právem je tedy zapsáno na Seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Detail stropu Sagrada Familia

Detail stropu Sagrada Familia SBA73

3. Casa Milà

Tuto pozoruhodnou stavbu známou též jako La Pedrera neboli Hromada kamení, mezi ostatními rozhodně nepřehlédnete. Gaudí ji vytvořil na objednávku jistého obchodníka jménem Pere Milà i Camps. Budova je postavena z vápence, zajímavá fasáda dokonale imituje kámen se všemi jeho hrboly a nepravidelnostmi, čímž působí tak trochu bizarně. Rovné zdi tu téměř nenajdete. Obytný dům obsahuje dva byty a půdu, kde se nachází Gaudího muzeum.

Casa Milà

Casa Milà

4. Casa Calvet

Pětiposchoďový dům postavil architekt Gaudí pro výrobce textilu Calveta. Při realizaci tohoto projektu se držel Gaudí nebývale při zemi, dům je považován odborníky za jedno z nejkonzervativnějších děl architekta. Žádné divoké linky, vlnovky či mozaiky tu nenajdete. Je to dáno i tím, že se dům nachází ve vyhlášené, elegantní čtvrti, kde pro realizaci příliš odvážných nápadů nebyl prostor.

Casa Calvet

Casa Calvet

5. Casa Batlló

Poněkud výstřední dílo s balkóny ve tvaru lebek a zvláštními vyčnívajícími okny bylo v době svého vzniku velmi kritizováno. Dnes je považováno za jednu z nejpodivnějších a nejkontroverznějších staveb Evropy.

Dům s třpytivou fasádou z barevné mozaiky, jehož stavební prvky napodobují kus živé přírody, nepřestává udivovat a šokovat i v současnosti. První patro domu, které v minulosti patřilo majiteli, je přístupné, v dalších patrech jsou soukromé byty. Hlavním znakem a také společným znakem téměř všech Gaudího staveb jsou barevné mozaiky glazovaných kachlů a střepů skel. Na střeše se nacházejí dračí hlavy a věžičky.

Detail Casa Batlló

Detail Casa Batlló

6. Casa Vicens

Secesní budova Casa Vicens byla Gaudího první důležitou prací. Navrhl ji pro bohatou rodinu továrníka Manuela Vicense, která vlastnila továrnu na keramiku. To se odrazilo na fasádě budovy ozdobené barevnými keramickými obklady ve stylu šachovnice s květinovým vzorem.

Casa Vicens

Casa Vicens

7. Palau Güell

V blízkosti slavné barcelonské třídy La Rambla vyrostlo v 19. století rodinné sídlo bohatého průmyslníka Eusebia Güella. Palác Güell se vyznačuje různými stavebními prvky od gotiky, přes secesi, až po islám. Poměrně střízlivému vzhledu budovy dodává punc originality dvacet komínů z rozbitých keramických dlaždic, barevného skla a mramoru, které jsou takovým rukopisem slavného autora.

Komíny Palau Güell

Komíny Palau Güell

8. El Colegio Teresiano

Tereziánská kolej z přelomu 80. a 90. let 19. století není původním Gaudího dílem. Práci převzal teprve v březnu roku 1889 a o rok později ji i zdárně dokončil. Vysoká škola je turisty poměrně opomíjena, neboť se nejedná o bohatou stavbu se zdobnými prvky či dokonce barevnými mozaikami. Její vzhled je díky požadavku na skromné interiéry a minimální finanční náklady strohý a prostý.

El Colegio Teresiano

El Colegio Teresiano Enfo

9. Bellesguard

Dalším, ne příliš známým Gaudího dílem, je Bellesguard nebo také Torre Bellesguard. Tato nádherná a bezesporu zajímavá budova vypadá jako středověký zámek, jímž se také Gaudí nechal inspirovat. Nejpůsobivější je pak střecha, která vypadá, jako kdyby na ní ležel drak, oblíbený to tvor geniálního architekta. Dům, který je v soukromém vlastnictví, si můžete prohlédnout a pokochat se tak nejen překrásnými interiéry, ale také výhledem ze samotné střechy stavby, kde máte velkou část Barcelony jako na dlani.

Dračí hlava na střeše Bellesguardu

Dračí hlava na střeše Bellesguardu Pablo Alejandro Araujo Granda

10. Casa de los Botines

Novogotický palác o pěti patrech se nenachází v Barceloně, nýbrž ve městě León. Původně sloužil jako obchodní a rezidenční palác bohatých podnikatelů, poté si prostory zabrala španělská spořitelna Caja España, která si budovu přizpůsobila svým potřebám. Původní záměr architekta, aby palác působil jako středověký hrad, ale naštěstí zůstal zachován dodnes.

Casa de los Botines

Casa de los Botines

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín