Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 největších dobrot egyptské kuchyně

Arabská kuchyně

Arabská kuchyně

Pokud si potrpíte na dobré jídlo a rádi zkoušíte nové chutě, pak je pro vás ideální dovolená v Egyptě! Škála zde připravovaných jídel je díky bohaté historii a s ní spojeným mísením kultur velmi rozmanitá. Pojďme se podívat na ty největší dobroty egyptské kuchyně, které byste měli určitě ochutnat!

1. Kebab a Kofta

Kofta

Kofta

Milovníci dobrého masa v Egyptě rozhodně strádat nebudou! Přestože název pokrmu skrývá dva druhy masa připravované na dva různé způsoby, Kebab a Kofta se často podávají společně. Kebab jsou šťavnaté kostky grilovaného telecího a Kofta jsou válečky z nasekaného jehněčího opečeného na špejli na grilu.

Vyberte si zájezd do Egypta

2. Molokhia

Molokhia

Molokhia

Od pohledu sice může Molokhia připomíná špenát ze školní jídelny, chuťově je to ale zcela odlišný pokrm. Připravuje se z lístků jutovníku a spolu s masovým vývarem a směsí koření vzniká pochoutka, která se nejčastěji podává s rýží nebo chlebem.

3. Kushari

Kushari

Kushari

Jedním z nejoblíbenějších jídel v Egyptě (a zdaleka ne jen mezi vegetariány) je Kushari. Jedná se o poněkud různorodou směs rýže, špaget, černé čočky, cizrny a husté rajčatové omáčky, která je navrchu posypaná osmahnutou cibulkou.

Dovolená v Egyptě: Představujeme nejoblíbenější hotely našich klientů

Čtěte také:

Dovolená v Egyptě: Představujeme nejoblíbenější hotely našich klientů

4. Tameya

Tameya

Tameya

Téměř každý, kdo zná alespoň trochu arabskou kuchyni, už slyšel o cizrnové kuličce zvané falafel. Tameya je v podstatě jeho egyptskou verzí, jejíž hlavní rozdíl spočívá v základní spojovací surovině. Tou v případě Tameyi není cizrna, ale bob obecný.

5. Hamam Mahshi

Hamam Mahshi

Hamam Mahshi

Pečení holoubátek není výsadou jen těch nejlepších šéfkuchařů v Evropě. Grilovaní holubi se v Egyptě připravují už dlouhá staletí a dodnes je tento pokrm považován za velkou delikatesu. Holubi se nejčastěji nadívají bulgurem se směsí bylin.

Poznejte Egypt všemi smysly

6. Ful Mudamas

Ful Mudamas

Ful Mudamas

Tento pokrm, pocházející z dob samotných faraonů, je v Egyptě velmi oblíbený. Kašovitá pochoutka z bobu, oleje, česneku a citronové šťávy se nejčastěji podává s pita chlebem nebo bagetou a často se přidává i do sendvičů.

7. Shawarma

Shawarma

Shawarma

Pokud máte rádi Kebab, pak byste měli ochutnat jeho egyptskou obdobu Shawarmu, která je oblíbená rovněž na celém Blízkém východě. Maso ochucené specifickým kořením se na rožeň napichuje vždy v celku (zatímco maso na Kebab bývá někdy mleté) a po ořezání se balí do tenkého pita chlebu. K dochucení slouží nejčastěji omáčky hummus, tahini, česnekový dip a sezónní zelenina.

Egypt sportovní: Které aktivity si užijete u Rudého moře?

Čtěte také:

Egypt sportovní: Které aktivity si užijete u Rudého moře?

8. Hawawshi

Hawawshi

Hawawshi

Na první pohled sice možná trochu neatraktivní, ovšem o to chuťově zajímavější jídlo s názvem Hawawshi by měl ochutnat každý. Směs mletého jehněčího masa s cibulkou, fazolemi a kořením se zapéká uvnitř chleba, díky čemuž je Hawawshi ideální i jako rychlé jídlo do ruky.

9. Fatta

Fatta

Fatta

Toto jídlo doprovází většinu významných životních či náboženských (křesťanských i muslimských) událostí v Egyptě. Rýže, opečený chléb a velké množství ostrokyselé řídké omáčky tvoří základ, ke kterému se nejčastěji podává šťavnaté hovězí maso nebo smažené sázené vejce.

10. Konafa

Konafa

Konafa

A kdo si dobré jídlo nedokáže představit bez něčeho sladkého na závěr, ten by měl rozhodně vyzkoušet Konafa. Tento dezert, připravovaný z velmi tenkých křupavých nudlí zalitých rozpuštěným máslem a cukrovým sirupem, potěší i ty nejvytříbenější chuťové pohárky.

10.11.2020 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín