Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

5 míst na Lanzarote, která musíte navštívit

Vulkanická krajina Lanzarote

Vulkanická krajina Lanzarote

Přestože se říká, že každý z Kanárských ostrovů je vlastně malým jedinečným světem, o Lanzarote to platí nejspíš dvojnásob. Díky sopečné činnosti, která ostrov dříve utvářela, je Lanzarote dodnes místem s neuvěřitelnými krajinnými scenériemi. Která místa byste si neměli nechat ujít? Nechte se inspirovat naším výběrem!

1. Jameos del Agua

Jameos del Agua

Jameos del Agua

Jameos del Agua je výjimečná vulkanická formace, kterou mnozí považují za nejúchvatnější místo na ostrově. Jedná se o obrovský skalní tunel, který kdysi vznikl tak, že se proud žhavé lávy vylil do moře a ztuhl. S postupem času začal vnitřek lávového proudu postupně erodovat, až z něj zůstaly jen vnější stěny a z lávového proudu se stal tunel.

Jameos del Agua

Jameos del Agua

Když toto místo objevil lanzarotský designer a architekt César Manrique, rozhodl se spektakulárnost místa podtrhnout svými originálními nápady. V harmonickém souladu s okolními skalními formacemi tu vybudoval pozoruhodnou restauraci a aulu, která dělá celé místo ještě výjimečnější. Po chodníku, který vede celým tunelem, se dá dojít až k malému přírodnímu jezírku, v němž díky průzračně čisté vodě žijí dodnes endemičtí bílí krabi.

Nechte se okouzlit Lanzarote

2. Národní park Timanfaya

Timanfaya

Timanfaya

Na jihu Lanzarote, na ploše větší než 50 km2 se rozprostírá vulkanický národní park Timanfaya. Právě tento park může posloužit jako dokonalá ukázka toho, jak asi dříve vypadal celý ostrov, když jeho povrch vytvářela horká sopečná láva. Ostatně, vůbec poslední vulkanická činnost na ostrově byla zaznamenána právě zde, a to mezi lety 1730 až 1736. Celý národní park se skládá z několika sopek, lávových polí i sopečných kuželů zbarvených to pozoruhodných odstínů žluté, červené i modré. S takto neobvyklým vzhledem možná při toulkách po parku začnete brzy přemýšlet, zda se vůbec ještě pohybujete po planetě Zemi. Ovšem žádný strach, nebudete v tom sami – právě díky svému „vesmírnému“ vzhledu se stala Timanfaya dějištěm již několika filmů z pravěkého i vesmírného prostředí.

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Čtěte také:

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

3. El Golfo a jezero Lago Verde

El Golfo a jezero Lago Verde

El Golfo a jezero Lago Verde

Na západním pobřeží Lanzarote v zátoce El Golfo na vás čeká další podívaná. Na samém pobřeží se totiž nachází zbytky starého sopečného kráteru, z jehož obvodu zbyla vlivem povětrnostních podmínek už jen asi polovina. Mocné vlny, které si kdysi dokázaly poradit i se sopečnými kameny, se tak dnes už jen poklidně rozlévají po černé oblázkové pláži až v samém středu kráteru. Co je ovšem na této zátoce nejpozoruhodnější, to je jezero, které se rozprostírá podél vnitřní stěny kráteru. Celé jezero je totiž díky specifickým mikroorganismům zbarvené do sytě zelených barev, které společně s modrými odstíny moře, černou pláží a hnědočervenými skalami v okolí tvoří úchvatný kontrast, z kterého vás bude přecházet zrak.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

4. Lanzarotské vinice

Vinice na Lanzarote

Vinice na Lanzarote

Vulkanické erupce, které Lanzarote poznamenávaly v průběhu celé své historie, mají mimo jiné za následek také velmi úrodnou půdu na ostrově. Díky sopečné činnosti je totiž v některých oblastech povrch země pokryt vrstvou dvou až tří metrů černé pemzy, které se zde říká picón. V pemze se pod zemí dokáže udržet dostatečné množství na to, aby mohly rostliny čerpat vláhu i v tom největším teple. Takové podmínky tu dokáže znamenitě ocenit mimo jiné i vinná réva, které se zde náramně daří. Nepředstavujte si ovšem tradiční vinohrady, jaké známe všude po světě. Jednotlivé rostliny révy jsou tu zasazené v malých trychtýřovitých prohlubních, které jsou z jedné strany jsou obložené nízkou kamennou zídkou, aby byly chráněné před větrem. Víno z místních vinic se vyznačuje vysokou kvalitou, kterou oceňují vinaři z celého světa.

Co má společného Indiana Jones, Angelika a Hvězdné války? Fotogenickou krajinu Tuniska!

Čtěte také:

Co má společného Indiana Jones, Angelika a Hvězdné války? Fotogenickou krajinu Tuniska!

5. Mirador del Río

Vyhlídka Mirador del Río

Vyhlídka Mirador del Río

Protože severozápadní pobřeží Lanzarote je charakteristické poměrně těžko přístupnými horami, málokdo by asi čekal, že bude tato část ostrova oblíbeným cílem turistů. Opak je ovšem pravdou – právě zde, ve výšce 479 metrů nad mořem, se totiž nachází impozantní vyhlídka, za jejíž současnou slávu můžeme opět vděčit legendárnímu lanzarotskému umělci a designerovi Césaru Manriquemu. Jedná se totiž o rekonstrukci starověké dělostřelecké základny, která odsud kdysi dohlížela na ochranu severního pobřeží ostrova. Právě Manrique se rozhodl v první polovině 20. století toto místo znovu oživit, a vybudoval v této „pustině“ restauraci. Z vyhlídek kolem restaurace se naskýtají naprosto úchvatné rozhledy na celé severní pobřeží Lanzarote, slavná saliniště Las Salinas i na okolní oceán včetně ostrova la Graciosa.

29.10.2020 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín