Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

7 důvodů, proč byste měli konečně vyrazit na Mauricius

Mauricius

Mauricius

Mark Twain měl zřejmě pravdu, když napsal, že Mauricius byl stvořen jako první a teprve až potom vznikl ráj, jako jeho věrná kopie. Malý tropický ostrov v Indickém oceánu leží východně od Madagaskaru a zaručeně předčí všechna vaše očekávání!

1. Výtečné jídlo

Mauricijská kuchyně

Mauricijská kuchyně

Mauricijská kuchyně je velmi rozmanitá. Promítají se do ní vlivy francouzských, indických, afrických i asijských kuchyní, které společně utvářejí jedinečné kulinářské zážitky. Ochutnejte např. lahodnou omáčku vindaye, pikantní jehněčí polévku halim, tradiční kořeněný chléb plněný hráškem a podávaný s čatní a mnoho dalšího.

Plantáže cukrové třtiny na Mauriciu

Plantáže cukrové třtiny na Mauriciu

Hlavním vývozním artiklem Mauricia je cukrová třtina, sladká plodina životně důležitá pro místní ekonomiku. Prohlédněte si staré cukrárny na ostrově, poznejte zdejší historii zpracování cukru a nezapomeňte ocenit důležitý vedlejší produkt – fantastický rum.

Zájezdy na Mauricius

2. Vzrušující festivaly

Jezero Grand Bassin

Jezero Grand Bassin

Festivaly jako Thaipusam, Ganesh Chathurthi, Ugadi a čínský Nový rok jsou široce oslavovány a každý z nich umožňuje nahlédnout do rozličných kultur, které společně utvářejí Mauricius. Chcete-li zažít největší hinduistickou pouť mimo Indii, naplánujte si návštěvu ostrova během oslav svátku Maha Shivaratri neboli Velké Shivovy noci. Každý únor se zhruba 500 000 lidí vydává pěšky k jezeru Grand Bassin, poblíž kterého stojí velká socha boha Shivy (Mangal Mahadev). Můžete také navštívit festival světla Diwali, jenž se koná každý podzim. 

Rajská příroda ostrova Mauricius

Čtěte také:

Rajská příroda ostrova Mauricius

3. Tradiční tanec Sega

Tradiční tanec Sega

Tradiční tanec Sega

Tradiční tanec pochází z Afriky a pravidelně se tančí po celém ostrově. Je hudebním vyjádřením radosti a štěstí. Sega se obvykle zpívá v kreolském jazyce, rodné řeči Mauricijců. Začíná jemným pohupováním na pomalou a vážnou melodii. Postupně se pohyb stává živějším, jak se tempo zvyšuje. Původní hudební nástroje pomalu mizí a nahrazují se konvenčním orchestrem. Nicméně ve vesnicích podél pobřeží se stále používají tradiční nástroje jako ravanne, triangl, maravanne a kytara.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

4. Pozoruhodné trhy

Rybí trh na pláži v Grand Baie

Rybí trh na pláži v Grand Baie

Prodejci ovoce a zeleniny, řemeslníci nabízející své výrobky, obchodníci s kořením – to je typický kousek veselého mauricijského života. Nabídka míst, která můžete navštívit, abyste si vychutnali jeho pestré kouzlo, zahrnuje trhy v Port Louis, Rose Hill a Vacoas, Quatre Bornes, Flacq, Curepipe a rybí trh na pláži v Grand Baie.

Nejkrásnější pláže ostrova Mauricius

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže ostrova Mauricius

5. Dobrodružné aktivity

Zkuste třeba canyoning u vodopádů

Zkuste třeba canyoning u vodopádů

Pokud vás už nudí polehávání na slunci, vydejte se na výlet do rezervace Domaine de l'Étoile na čtyřkolce nebo v bugině, na koni, horském kole či prostě jen pěšky. Vyrazte do deštného pralesa, vyzkoušejte náročný adrenalinový sport canyoning u vodopádů nebo jízdu na kajaku, windsurfing, kitesurfing i plachtění. 

Objevujte Mauricius všemi smysly

6. Ráj golfistů

Golfové hřiště na Mauriciu

Golfové hřiště na Mauriciu

Golf se stal na Mauriciu jedním z nejvyhledávanějších sportů. Mauricius byl vlastně třetí zemí na světě, kde se začal hrát golf (po Spojeném království a Indii). První golfový klub otevřel tu v roce 1902 člen královského námořnictva. Golfový klub Mauritius Gymkhana je tedy nejstarším na jižní polokouli a čtvrtým nejstarším hřištěm na světě. Od té doby platí Mauricius za žádanou golfovou destinaci, v níž se nalézá překvapivě vysoký počet hřišť, od základních devíti jamkových až po world-class golfová hřiště s osmnácti jamkami, navržená předními světovými golfisty, jako je Ernie Els, Bernard Langer či David Leadbetter.

Zažijte Mauricius jako místní aneb Lekce radosti ze života v ráji

Čtěte také:

Zažijte Mauricius jako místní aneb Lekce radosti ze života v ráji

7. Barevné vrstvy písku

Chamarel - sedmibarevná země

Chamarel - sedmibarevná země

Chamarel, malá vesnice na Mauriciu vás okouzlí všemi barvami duhy. Půdu tu totiž brázdí víry a střídají se na ní pruhy červených, zelených, žlutých i fialových odstínů. Není zcela jasné, jak byly tyto unikátní řady barev vytvořeny. Někteří se domnívají, že se tak stalo ochlazováním vulkanické lávy při různých rychlostech, jiní spatřují příčinu v přítomnosti různých oxidů kovů. Vyhledávaným suvenýrem bývají zkumavky naplněné sedmi barevnými písky. 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín