Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

7 důvodů proč vyrazit na dovolenou na Sicílii

Dovolená na Sicílii

Dovolená na Sicílii Shutterstock

Posíláte rádi pohlednice z cest? Vězte, že největší z italských ostrovů vás dost možná přiměje poslat slunný pozdrav všem příbuzným, známým i sousedům. Svéráz Sicílie si totiž žádá více než jen pár řádků. Otevřete lahev Marsaly a nechte promluvit své srdce.

Ostrov na konci světa

Středověké město Caccamo, Sicílie

Středověké město Caccamo, Sicílie Shutterstock

A  čím, že se Sicílie liší od luxusní Sardinie, termálního ráje na Ischii či potápěči milované Elby? Nečekejte romantické vesničky, roztroušené po kopcích, pulzující letoviska ani lunaparky. Místní rádi tvrdí, že Sicílie leží na konci světa, a tak není kam spěchat. Sicílie má bezesporu nádhernou přírodu, průzračně čisté moře, fascinující vulkány a pozoruhodné památky, ale to pravé kouzlo jí dodávají její obyvatelé.

Vyberte si zájezd na Sicílii

V každém městě se vám naskytne stejný obrázek – hloučky mužů, posedávající před kavárnami, tu zpěvnou italštinou s těžko srozumitelným sicilským dialektem probírají aktuální počasí, fotbal i půvab kolemjdoucích žen. Zeptáte-li se na cestu, pak vás s největší pravděpodobností čeká příjemná půlhodinka živé debaty, doprovázená množstvím divokých gest, zakončená vyvoláváním jmen našich slavných fotbalistů. Že jste se vlastně nedozvěděli kudy máte jít? Nevadí, pro příště si raději kupte mapu.

Potěšte chuťové buňky 

Dobroty na každém rohu, Sicílie

Dobroty na každém rohu, Sicílie Shutterstock

Než se vydáte za poznáním, nezapomeňte se posilnit v některé z místních restaurací. Sicilská kuchyně potěší milovníky ryb a mořských plodů, vegetariány i děti, kterým nabídne těstoviny na tisíc způsobů, smetanovou zmrzlinu v briošce i tu nejnadýchanější pizzu. Chybět nesmí ani šálek silné černé kávy, ledově vychlazené Limoncello nebo sladké víno Marsala. 

Nejkrásnější pláže Sicílie

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže Sicílie

Dřímající Etna

Spící sopka Etna, Sicílie

Spící sopka Etna, Sicílie Shutterstock

Vinné révě se na Sicílii skvěle daří už od dob starých Řeků. Teplé klima a úrodná sopečná půda nabízí ideální podmínky také pro pěstování citrusů, fíků, meruňek, opuncií, pistácií i mnoha druhů zeleniny. Ten nejlepší obrázek o pestrosti zdejší flóry si uděláte na některém z místních trhů nebo během výletu do národního parku Madonie, ležícím ve vnitrozemí. Až vás omrzí toulky panenskou přírodou, zkuste pokořit nejzářivější symbol ostrova – sopku Etna. K vrcholu nejvyšší evropské činné sopky, ležícímu v nadmořské výšce 3 329 metrů, můžete vyjet v džípu, na čtyřkolce nebo si vyjít měsíční krajinou po svých.

Zažijte s námi Sicílii

Liparské ostrovy

Liparské ostrovy

Liparské ostrovy Shutterstock

Po náročném výšlapu si zasloužíte relaxaci. Třeba na černém lávovém písku, pokrývajícím Liparské ostrovy. Sem se můžete vydat na jednodenní výlet lodí nebo se tu ubytovat a kochat se pohledem na východ slunce nad činnou sopku Stromboli.

Zapomeňte na Benátky a Koloseum: 7 míst v Itálii, která musíte vidět

Čtěte také:

Zapomeňte na Benátky a Koloseum: 7 míst v Itálii, která musíte vidět

Romantické pláže

Scopello, Sicílie

Scopello, Sicílie Shutterstock

Dáváte-li přednost spíše zlatavému písku, pak si na ostrově můžete vybírat z nepřeberného množství dlouhých pláží i romantických zálivů. Ty nejkrásnější najdete na východním pobřeží. Až kýčovitě krásná je pláž Mondello v Palermu, okouzlující zátoku a tyrkysově zbarvené moře nabízí Isola Bella v Taormině a romantiku nedotčené přírody zažijete na Cala della Disa.

Zájezdy na Sicílii

Živoucí učebnice historie

Chrám Tempio della Concordia

Chrám Tempio della Concordia Shutterstock

Po gastronomické, turistické a plážové jízdě přichází čas na kulturu. A té si na největším, nejlidnatějším a nejúrodnějším ostrově Středozemního moře užijete dostatek. Syrakusy, rodiště řeckého učence Archimeda, lákají na pozůstatky jednoho z největších antických divadel na světě. O tom, že civilizace kráčí vpřed mílovými kroky, se přesvědčíte v Údolí chrámů v Agrigentu. Z komplexu antických chrámů můžete pozorovat rozrůstající se moderní městkou zástavbu. Údiv nad mistrovstvím dávných umělců ve vás vyvolá monumentální Tempio della Concordia – nejzachovalejší řecký chrám světa. Působivou mystickou atmosférou vás přivítá skalní město Erice, ležící na západním pobřeží. Pečlivě udržované domy jsou živoucí učebnicí architektury. Kamenné budovy v románském, gotickém i barokním stylu lemují dlážděné uličky a můžete si být jisti, že tu i uprostřed léta panuje příjemný chládek.

Představujeme charismatické obry Středomoří: Sicílii, Sardinii a Korsiku

Čtěte také:

Představujeme charismatické obry Středomoří: Sicílii, Sardinii a Korsiku

Kolébka mafie

Palermo, Sicílie

Palermo, Sicílie Shutterstock

Máte-li Sicílii neodmyslitelně spjatou s nestárnoucím románem Kmotr, pak zamiřte do Corleone. Právě sem zasadil Mario Puzo děj svého mistrovského díla. Na mafii tu dnes narazíte už jen v obchodech se suvenýry. Ospalé město vám místo adrenalinu nabídne několik zajímavých kostelů i vynikající sušená rajčata odrůdy Corleone. Zdá se vám, že už jste viděli všechno? Ani zdaleka ne. Nesmíte zapomenout na živou metropoli Palermo, přístavní město Sciacca s mnoha keramickými dílnami nebo třeba barokní skvost Naro. Že je toho na jednu návštěvu až příliš? Nevadí. Osobitá Sicílie vám pokaždé poskytne dostatek témat na další setkání nad sklenkou vína.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín