Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vatikán a jeho klenoty aneb Průvodce nejmenším státem světa

Vatikán

Vatikán Shutterstock

Nejmenší uznaný stát na světě skrývá obrovské množství zajímavostí. Vatikán je centrem katolické víry a můžete tu obdivovat nádherné kostely plné světoznámých uměleckých děl. Sídlo papeže je také výkladní skříní architektury a kultury. Níže přinášíme přehled vatikánských klenotů, které byste si při návštěvě Říma rozhodně neměli nechat ujít.

Stát ve státě, město ve městě

Svatopetrské náměstí, Vatikán

Svatopetrské náměstí, Vatikán Shutterstock

 Ačkoliv tuto zemi o rozloze pouhých 0,44 km čtverečních navštíví miliony lidí ročně, žije zde pouze zhruba 800 obyvatel. Výhodou je, že pro vstup do země nejsou potřeba víza a ani žádné další dokumenty. Pokud tedy navštívíte Řím, můžete se do Vatikánského státu vypravit kdykoli, protože v podstatě leží uprostřed hlavního města Itálie. Hlavním důvodem návštěvy bývá bazilika svatého Petra a Vatikánská muzea, která ukrývají světoznámá umělecká díla. Baziliku svatého Petra můžete vidět už zdálky a možná vás naláká i fakt, že tu slouží mše samotný papež. Přesto ji doporučujeme navštívit raději v době, kdy se mše nekoná, protože tam bývají dlouhé fronty.

Vatikán je uzavřený stát, většina míst je tedy pro turisty nepřístupných. Je možné navštívit Svatopetrské náměstí, zmíněnou baziliku Sv. Petra a Vatikánská muzea. Ale rozhodně to neznamená, že Vatikán zvládnete projít za hodinku. Pokud k výčtu přidáte i prohlídku Sixtínské kaple, s velkou pravděpodobností tu strávíte dlouhé hodiny.

Zájezdy do Říma

Bazilika svatého Petra

Bazilika Sv. Petra uvnitř, Vatikán

Bazilika Sv. Petra uvnitř, Vatikán Shutterstock

Bazilika svatého Petra (basilica di San Pietro in Vaticano, česky také Svatopetrský dóm či Vatikánská bazilika) se pokládá za největší atrakci Vatikánu a vstoupit do ní smí každý a zdarma za předpokladu, že má zakrytá ramena a chová se uctivě. Vatikán je v průběhu roku vzhledem k oblíbenosti turistů poměrně rušným místem a pokud nemáte rádi davy lidí, je dobré vyhnout se období během velikonoční mše a také středám. To totiž papež (je-li zrovna ve městě) poskytuje audienci.

Počítejte s tím, že si budete pravděpodobně muset počkat ve frontě. Před vstupem musíte projít bezpečnostní kontrolou. Dovnitř je vždy v jednom momentu vpuštěno omezené množství návštěvníků, takže můžete v klidu a bez davů obdivovat kopuli vytvořenou Michelangelem Buonarrotim, Vatikánskou Pietu, bronzovou sochu svatého Petra či Berniniho baldachýn vysoký úctyhodných 29 metrů. Nenechte si ujít také Vatikánské jeskyně (Grotte Vaticane), která slouží jako hrobka a je místem odpočinku 23 zesnulých papežů.

Svatopetrské náměstí

Piazza San Pietro, Vatikán

Piazza San Pietro, Vatikán Shutterstock

Svatopetrské náměstí (Piazza San Pietro) bude to první, co vás přivítá při vstupu do Vatikánu. Měří 240 metrů na šířku a 340 metrů na délku, což jej činí jedním z největších na světě. Kuriózní fakt, když vezmete v potaz, že se nachází v nejmenším státě světa. V parných letních dnech se můžete příjemně zchladit u kašny na náměstí. Za pozornost stojí také sluneční hodiny na podlaze poblíž obelisku. Jen si dejte pozor na kapsáře. Náměstí Piazza San Pietro navrhl Gian Lorenzo Bernini v letech 1656–1667. Rámují ho sloupové haly zvané portiky, které jsou rovněž součástí vatikánských hradeb.

Špagety Carbonara: recept na pravou italskou pochoutku

Čtěte také:

Špagety Carbonara: recept na pravou italskou pochoutku

Vatikánská muzea

Schody ve Vatikánském muzeu

Schody ve Vatikánském muzeu Shutterstock

Cesta k Sixtínské kapli či Raffaelovým sálům vede skrze Vatikánská muzea (Musei Vaticani). Jsou zde k vidění umělecké sbírky, které byly střádány od dob starověkého Egypta až po moderní dobu. Vatikánská muzea tvoří celkem 15 spojených muzeí s 30 sbírkami, rozhodně si tedy na tento umělecký zážitek vyhraďte dostatek času. Doporučujeme využít možnost audioprůvodce, ať vám neunikne žádná zajímavost.

Sixtinská kaple

Malby na stropě Sixtinské kaple

Malby na stropě Sixtinské kaple Shutterstock

Sixtinská kaple (Cappella Sistina) ukrývá nejen díla slavných umělců renesance jako jsou Botticelli, Michelangelo, Rosselli a Signorelli. Hraje také podstatnou roli při výběru nového papeže. Právě na tomto místě totiž probíhají volby nové hlavy křesťanské církve.

Jedním z hlavních důvodů, proč Sixtinská kaple láká miliony turistů z celého světa, je Michelangelova stropní freska Stvoření Adama, která znázorňuje výjev z knihy Genesis. Možná se vám vybaví hlavní motiv tohoto díla, které se stalo symbolickým – dva natažené prsty, které se téměř dotýkají (okamžik, kdy dal bůh Adamovi život). Za oltářem si můžete prohlédnout další Michelangelovu fresku, monumentální dílo zvané Poslední soud, na kterém je vyobrazeno 390 postav.

Dovolená v Itálii

Laterán

Lateránský kostel, Řím

Lateránský kostel, Řím Shutterstock

Kromě baziliky svatého Petra je ve Vatikánu, potažmo v Římě, dalším významným místem Laterán. Nachází se přibližně 4 km od Vatikánu a bývalo to sídlo papežů. Vlastníkem je Svatý Stolec, tedy úřad římského biskupa. Skládá se z baziliky San Giovanni, Lateránského paláce a babtisteria. Kromě samotného paláce, který je návštěvníkům běžně uzavřen, můžete obdivovat Svaté schody, Svaté dveře, babtisterium a papežskou kapli Sancta Sanctorum.

Aktivity ve Vatikánu i okolí

Kromě výše zmíněných atrakcí, nabízí Vatikán a přilehlé okolí spoustu dalších možností. Přečtěte si následující typy a nechte se inspirovat k zajímavým výletům.

Vyhlídka z baziliky svatého Petra

Při návštěvě baziliky si rozhodně nenechte ujít výstup na její kopuli. Vydat se můžete po schodech či výtahem, ten vás však vyveze pouze do prvního patra. Z kopule se můžete kochat výhledem na Vatikán a Řím, což rozhodně stojí za to. Stejně jako pro vstup do samotné baziliky budete potřebovat vstupenku.

Výlet na hrad Castel Sant'Angelo

Dalším příkladem budovy, která neleží přímo ve Vatikánu je kruhový Andělský hrad. Ke Castel Sant'Angelo se dostanete procházkou přes most. Hrad je ukázkou bohatství papežů a v hradním muzeu se dozvíte podrobnosti o historii jeho stavby.

Andělský hrad byl postaven v letech 135–139 n. l. a původně sloužil jako mauzoleum císaře Hadriána. Dodnes se tu dochovala hrobka císařské rodiny. Od 15. století si tu papežové stavěli honosné apartmány, které jim dekorovali významní umělci. Za zmínku stojí obzvlášť zachovalý knihovní sál se 16. století s klenutým stropem a motivy z římské antiky. Z hradního okruhu se můžete pokochat bronzovou sochu archanděla Michaela a vyhlídkou na Vatikán. Zajímavostí je, že ačkoliv není hrad součástí sídla papeže, je s ním propojen 800 m dlouhou chodbou, která poskytovala papežům v případě potřeby únikovou cestu. Passetto di Borgo, jak se propojovací chodba italsky nazývá, ale není vždy přístupná.

Vatikánské zahrady

Vatikánské zahrady

Vatikánské zahrady Shutterstock

Pokud si budete chtít po prohlídce kostelů a muzeí odpočinout v zeleni, vydejte se do Vatikánských zahrad. Zabírají téměř polovinu území Vatikánského státu a na Vatikánském kopci květou už od roku 1279. Relaxovat tu můžete obklopeni květinovými záhony, lesíky, fontánami i sochami. Turisté mohou vstoupit pouze jako součást oficiální prohlídky.

Země sladkého nicnedělání aneb Kam vyrazit na dovolenou v Itálii

Čtěte také:

Země sladkého nicnedělání aneb Kam vyrazit na dovolenou v Itálii

Hřbitov Campo Santo Teutonico

Speciálním tipem pro německy mluvící cestovatele je Campo Santo Teutonico, německý hřbitov Svatého Stolce. Místo posledního odpočinku je zelenou oázou obehnanou vysokými zdmi. Do hrobek, zahrad a historických budov, mezi které patří také kostel Santa Maria della Pietà z roku 1501, je povolen vstup pouze německy mluvícím osobám.

Výlet do Castel Gandolfo

Hezkým výletem je městečko Castel Gandolfo v Albánských vrších, asi hodinu a půl od Říma. Malé městečko s jezerem spadá od 16. století pod jurisdikci Vatikánu a patří mezi nejmalebnější oblasti země. Není divu, že je oblíbeným dovolenkovým cílem papežů.

Nejlepší způsob, jak se do Castel Gandolfo dostat, je nasednout na vlak. Kyvadlovým autobusem se následně dostanete k zahradám Papal Villas, které rozhodně stojí za procházku. Prohlédnout si můžete také Apoštolský palác, prázdninové sídlo papeže, do kterého se však nabízí pouze omezený počet vstupenek. Se sklenkou místního vína a houbovými fettuccine na břehu jezera Albano zapomenete na okolní svět. Na památku si můžete odvézt místní ručně malovanou keramiku.

Petrova věznice

Méně známé místo mimo Vatikán, přesto úzce spojené se Svatým stolcem, najdete hned vedle Fora Romana. Tato památka je stará téměř 3000 let a rozhodně byste si ji neměli nechat ujít, stejně jako Kolosseum. 

Legenda praví, že právě zde vrhl císař Nero Petra do žaláře během pronásledování křesťanů. Petra z vězení vysvobodili andělé. Místo se tak stalo poutním cílem věřících. V kostele San Pietro in Vincoli jsou dodnes k vidění řetězy, kterými byl Petr spoután. Samotný žalář se příliš nezachoval, ale spásu připomíná oltář se sochami Petra a Pavla a fresky. V přízemí budovy je malé muzeum.

Cestovní informace

Stráže ve Vatikánu

Stráže ve Vatikánu Shutterstock

Při návštěvě Vatikánu se musíte ubytovat v Římě, ve Vatikánu to totiž nelze. Každopádně do městského státu se dostanete snadno pěšky a není třeba mít žádné speciální dokumenty. Platí se zde eurem, jako v celé Itálii.

Příjezd a pohyb na místě

Nejjednodušší způsob jak se sem dostat je pochopitelně leteckou dopravou do Říma. Pokud se nacházíte v historickém centru italské metropole, bez problému sem dojdete pěšky. Vatikán totiž leží přímo v srdci Říma.

V horkém létě, můžete také využít metra, kterým se dopravíte do stanice Ottaviano a po 5 minutové procházce jste na místě. Další možností je cesta autobusem na zastávku Risorgimento či Largo di Porta Cavalleggeri.

Známky na památku

Přestože je Vatikán nejmenší stát světa, má vlastní poštu a také své poštovní známky, které se nejen vyjímají ve sbírkách, ale běžně se používají. Můžete tedy domů poslat pohlednici s tváří papeže a vatikánskou známkou.

Kdy se vydat na cestu?

Řím je oblíbenou destinací pro eurovíkendy, s menším počtem lidí se tak setkáte spíše přes týden. Výjimkou je středa, kdy se koná papežská audience a přístup do baziliky sv. Petra a její kopule je uzavřen.

Vyrazit můžete skutečně kdykoliv. Jen je potřeba vědět, že během vánoční sezóny tu bude docela přelidněno. Pokud si tedy můžete vybrat, objevujte Vatikán na podzim, nebo na jaře. V létě může být nepříjemné horko.

Objevte Itálii jako cestovní destinaci

Kulinářské speciality

Pokud se chcete stravovat přímo ve Vatikánu, příliš mnoho možností tady nenajdete. V okolí je však spousta restaurací, kde si můžete pochutnat na pizze, těstovinách a výtečných dezertech. 

Hotely a ubytování

Vatikán nenabízí ubytování pro veřejnost, ale v těsné blízkosti máte spoustu možností ve formě hotelů a penzionů.

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

03.12.2022 Invia

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín