Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Adrenalinové lanovky na nejkrásnějších místech planety: Vyzkoušejte 10 nejlepších zipline

Zipline

Zipline Shutterstock

Vznášet se jako pták, a přitom být v dokonalém bezpečí – takový pocit můžete zažít na zipline dráhách po celém světě. Užijete si netradiční výhledy na nekonečné husté lesy, vysoké hory nebo divoký exotický svět džungle – přesně podle toho, která zipline dráha z naší nabídky vás nejvíc osloví.

Díky stále populárnější adrenalinové atrakci se budete cítit volní jako ptáci, bezstarostně plachtící krajinou. Zipline je anglický název pro lanovou skluzavku, skládající se z ocelového lana, spojujícího dva vzdálené body. Odvážní zájemci se nechají připoutat a sviští vysokou rychlostí z horního úseku do cílového stanoviště ve spodní části atrakce. Během velmi krátké doby tak často urazí několik stovek metrů a dosahují rychlosti až 150 km/h. Některé dráhy se skládají z několika různě dlouhých úseků. Počátky těchto populárních turistických atrakcí byly o poznání prozaičtější. Jednalo se totiž o jedinou možnost, jak mohli místní obyvatelé překonávat obtížný terén (soutěsky) a lanovka tak byla vítanou zkratkou, díky níž se dostali bezpečně do cíle.

Zábavné zipování

Zipline lanovka

Zipline lanovka Shutterstock

Dnes si můžete užít jedinečný pocit volnosti a dobrodružství na mnoha nezapomenutelných místech. Ziplining můžeme směle doporučit všem vyznavačům adrenalinových sportů. Nechte se od nás pozvat na 10 nejlepších zipline drah po celém světě. Možná vás některá z nich okouzlí natolik, že si vyslouží zápis na váš cestovatelský bucket list.

Zabavte se s rodinou v Dubaji: Představujeme nejlepší aquaparky

Čtěte také:

Zabavte se s rodinou v Dubaji: Představujeme nejlepší aquaparky

1. Jebel Jais Flight (Emiráty)

Pohoří Jebel Jais, Emiráty

Pohoří Jebel Jais, Emiráty Shutterstock

Máte rádi výzvy? Nejdelší zipline dráha na světě vás zavede do drsné krajiny pohoří Jebel Jais, rozkládajícího se v emirátu Ras al Khaimah. Z úpatí nejvyššího pohoří Spojených Arabských Emirátů přeletíte zavěšeni na pevném ocelovém laně vzdálenost 2,8 kilometru. Během vaší spanilé jízdy poznáte divokou krásu Spojených Arabských Emirátů ze zcela nové perspektivy. Váš let bude rozdělen na dvě části s mezipřistáním na průhledné plošině, kde si budete moci odpočinout a užít si netradiční výhled ze závratné výšky. Pak už se budete řítit do cílové stanice závratným tempem 120 kilometrů za hodinu. Kromě skvělého pocitu z posunutí vlastních limitů vás bude hřát i fakt, že jste pokořili atrakci zapsanou v Guinessově knize rekordů.  

Včetně cesty z vašeho resortu v Ras al Khaimah byste si na zážitek měli naplánovat nejméně půl dne. Plusové body pro atrakci Jebel Jais: Můžete využít možnosti dvou paralelních lan pro společný adrenalinový let. Tak na co ještě čekáte?

  • Délka: 2,8 km
  • Nadmořská výška: 1 680 metrů
  • Rychlost jízdy: až 150 km/h
  • Zvláštnost: nejdelší souvislá zipline dráha na světě

Zájezdy do Emirátů

2. Zipline Bovec (Slovinsko)

Bovec, Slovinsko

Bovec, Slovinsko Shutterstock

Další nezapomenutelný zážitek na vás čeká v malebné slovinské přírodě, kterou jste možná už poznali během pěší turistiky nebo raftingu. V oblíbené destinaci všech vyznavačů pěší turistiky i cyklistiky máte na výběr hned z několika možností. Dolina Krnica, v Julských Alpách, vás potěší sjezdem o délce až tří kilometrů, rozděleným do několika etap. Učja Park nabízí největší evropský zipline park, klenoucí se nad malebnou soutěskou řeky Učja. Obklopeni panenskou přírodou si tu užijete 4,5 kilometru zábavy s hlavou v oblacích. Celý areál je rozdělen do deseti sekcí. Dvouhodinové projížďky parkem tu v hlavní sezóně začínají několikrát denně. Odměnou za překonání strachu z výšek vám budou okouzlující výhledy na prosluněné vrcholky slovinských hor.

  • Délka: až 4,5 km
  • Nadmořská výška: 200 metrů
  • Rychlost: až 60 km/h
  • Zvláštnost: největší evropský zipline park

Slovinsko: Malebná země, kterou letos musíte zažít!

Čtěte také:

Slovinsko: Malebná země, kterou letos musíte zažít!

3. Wildplay zipline To the Falls (Kanada)

Horsehoe Falls, Kanada

Horsehoe Falls, Kanada Shutterstock

Let bez křídel nad bouřícími Niagarskými vodopády patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co můžete ve světě zipline drah zažít. Ikonické Niagarské vodopády, ležící poblíž kanadského Toronta, posouvají oblíbenou kratochvíli na zcela novou úroveň. Kanadský zipline začíná ve výšce 67 metrů a končí u úpatí Horsehoe Falls, jedné z největších turistických atrakcí země. Hřmění vodopádů jen znásobí pocit volnosti a naprosté svobody. Lanovka vede v těsné blízkosti legendárních American Falls a umožňuje tak úchvatný 360stupňový panoramatický výhled na celou Niagarskou soutěsku. Zavěšeni na pevném ocelovém laně se dostanete k Niagarským vodopádům tak blízko, jak jen to je možné. Ať už v létě nebo v zimě – cesta vzduchem se určitě vyplatí v průběhu celého roku. V zimě, kdy jsou vodopády částečně pokryty sněhem a ledem, má místo zvláštní, magickou atmosféru.

  • Délka: 670 m
  • Výška: 67 m
  • Rychlost: až 70 km/h
  • Zvláštnost: výhled na Niagarské vodopády

4. Zipline Plan de Corones (Itálie)

Plan de Corones, Itálie

Plan de Corones, Itálie Shutterstock

San Vigilio v Jižním Tyrolsku je destinace známá především milovníkům zimních radovánek v okouzlujícím prostředí Dolomit. Hora Plan de Corones, která se nachází v přírodním parku Fanes-Sennes-Braies, překvapí také možností zipliningu. A nejen tak ledajakého! Dočkáte se tu nejdelší zipline dráhy v Evropě. Lanová dráha, rozdělená na několik úseků, měří v souhrnu 3,2 kilometry. Trasa je zajímavá nejen úctyhodnou délkou, ale také panenskou krajinou zasněžených horských údolí. Vaše jízda odstartuje v nadmořské výšce 1 600 metrů a rychlostí až 80 kilometrů v hodině prosvištíte svěžím horským vzduchem jen 100 metrů nad korunami stromů.

  • Délka: 3,2 km
  • Nadmořská výška: 1 600 m
  • Rychlost: až 80 km/h
  • Zvláštnost: nejdelší zipline dráha v Evropě

Dovolená v Itálii

5. Hirschgrund zipline (Německo)

 Hirschgrund, Německo

Hirschgrund, Německo Shutterstock

Plánujete-li dovolenou v Německu, pak byste si neměli nechat ujít jedinečný přírodní areál s nejdelší přírodní zipline dráhou v zemi. Každá ze sedmi originálních lanovek vás rozmazlí jiným stupněm obtížnosti i jízdnou na vzdálenost minimálně 200 metrů. Pomyslná okružní trasa vede od stanoviště ke stanovišti a dopřeje vám pohled na to nejlepší z chráněné krajinné oblasti Schwarzwald. Z výšky 80 metrů se před vámi otevřou netušené výhledy na husté lesy a hluboká údolí. Jízdu na této dráze je nutno absolvovat v doprovodu zkušeného profesionálního průvodce. Raději si ji zarezervujte online s dostatečným předstihem.

  • Délka: 570 m
  • Výška: 83 m
  • Rychlost: až 60 km/h
  • Zvláštnost: Nejdelší přírodní zipline na území Německa

6. Arenal Volcano zipline (Kostarika)

Arenal Volcano, Kostarika

Arenal Volcano, Kostarika Shutterstock

Chystáte se na dovolenou do Kostariky a těšíte se na svět plný exotických vůní, barev a hřejivých slunečních paprsků? Váš zážitek ze všudypřítomné krásy můžete ještě znásobit, když se vydáte na zipline dráhu, umístěnou přímo uprostřed džungle. Nejprve vás pohodlná gondola vyveze do výchozího bodu vaší jízdy, kde vás usměvaví průvodci připraví na divokou jízdu. Z výšky 200 metrů proletíte nad soutěskami Volcano Parku, který si důkladně prohlédnete na každé ze sedmi zastávek. Celá dráha je zkonstruována tak, abyste neměli možnost vidět na další ze stanovišť. Pocit naprosté volnosti se tak ještě znásobí.

  • Délka: 760 m (v nejdelší variantě)
  • Výška: 200 m
  • Rychlost: neznámá
  • Zvláštnost: výhled na sopku Arenal, vodopády i prales

Dokonalá Kostarika: Jak chutná život v oáze zeleně a klidu?

Čtěte také:

Dokonalá Kostarika: Jak chutná život v oáze zeleně a klidu?

7. Zipline Stolová hora (Jižní Afrika)

Stolová hora v Kapském městě, Jihoafrická rep

Stolová hora v Kapském městě, Jihoafrická rep Shutterstock

Další z našich tipů vás zavede až k nezaměnitelné dominantě Jihoafrické republiky – slavné Stolové hoře, tyčící se nad Kapským Městem. Ve stejnojmenném národním parku se nachází také zipline dráha s dvanácti zastávkami. Z nejvyššího bodu, ležícího ve výšce 155 metrů se vám otevře dechberoucí výhled na Kapské Město i panenskou přírodu národního parku. Po ocelových lanech dlouhých až 500 metrů sjedete až do základní stanice, kde na vás čeká opravdová divočina.

  • Délka: až 500 m
  • Výška: až 155 m
  • Rychlost: neznámá
  • Zvláštnost: všestrannost díky jízdě v terénu

8. Zip World Penrhyn Quarry (Wales)

Penrhyn Quarry, Wales

Penrhyn Quarry, Wales Shutterstock

Neopakovatelnou kulisu pro vaši vzrušující jízdu v Zip World Penrhyn Quarry dokresluje nádherná příroda i starý lom. Můžete si vybrat, zda svou jízdu absolvujete v sedě, v poloze na břiše, nebo s hlavou směřující k zemi. Lanovky s dvojitými lany, které lze zdolávat i ve skupinách, si užijí i rodiny s dětmi nebo začátečníci. V části nazvané Velocity 2 si přijdou na své vyznavači divokých adrenalinových atrakcí. Díky stěží představitelné rychlosti až 160 km/h zapomenete na okolní svět a budete se soustředit jen na vzduch svištící kolem vaší hlavy. Připravte se na bohatou dávku čerstvého vzduchu. Velocity 2 se pyšní titulem nejrychlejší zipline dráhy na světě.

  • Délka: až 500 m v závislosti na trase
  • Nadmořská výška: 500 m
  • Rychlost: až 160 km/h
  • Zvláštnost: nejrychlejší zipline na světě (Velocity 2)

9. Chocolate Hills Adventure Park (Filipíny)

Chocolate Hills, Filipíny

Chocolate Hills, Filipíny Shutterstock

V ohromující výšce až 200 metrů se můžete vznášet na zipline dráze v Chocolate Hills Adventure Parku na filipínském ostrově Bohol. Vítanou alternativou je možnost zdolat trasu na speciálně upraveném kole. Na Rush Bike Zipline zažijete triumfální pocit z jízdy v oblacích. Neopakovatelný zážitek můžete sdílet i se svými nejbližšími, díky dvěma lanům upevněným těsně vedle sebe. Další možností je nebeský surfing na Wave Runner Surf Zipline. Stále nemáte dost? Pak je pro vás připravena ještě jedna lahůdka – extra dlouhá Suislide Zipline s délkou 480 metrů, na které se rozklepou kolena i těm největším dobrodruhům.

  • Délka: 480 m
  • Výška: 200 m
  • Rychlost: neznámá
  • Zvláštnost: ziplining na kole nebo surfu

Zájezdy na Filipíny

10. EcoZip Adventures (Nový Zéland)

Ostrov Waiheke, Nový Zéland

Ostrov Waiheke, Nový Zéland Shutterstock

Máte namířeno na Nový Zéland a chcete zažít něco speciálního? Nechte se pozvat do poklidného světa vinic, lesů a mořského příboje. A jak jinak než z ptačí perspektivy! Tři obří zipline dráhy se nacházejí na ostrově Waiheke, jen půl hodiny jízdy od Aucklandu. Dvě lana, každé dlouhé přes 200 metrů, jsou umístěna těsně vedle sebe a umožňují tak společný zážitek. Oslní vás magická krajina, nekonečné mořská hladina, zvlněné vinice i příval adrenalinu.

  • Délka: 200 m
  • Výška: neznámá
  • Rychlost: neznámá
  • Zvláštnost: Zipline s výhledem na moře

Otázky a odpovědi aneb proč je zipling tak populární?

Adrenalin při zipliningu se nedá srovnat s žádnou jinou aktivitou. Zároveň však nevyžaduje tolik odvahy jako například seskok padákem. Protože díky uchycení na ocelové lano je zaručen nejvyšší stupeň bezpečnosti. Díky poloze na břiše se můžete cítit volní jako ptáci. Kromě vzrušujících zážitků si užijete ještě nádherné výhledy. Z ptačí perspektivy vypadá krajina o poznání úchvatněji než během procházky.

Existuje minimální věk pro ziplining?

V zásadě neexistuje požadavek na minimální věk, někteří provozovatelé jej však uvádějí. Děti často musí být doprovázeny alespoň jedním dospělým, který také jede na ziplinu. Z bezpečnostních důvodů mají některé zipline také požadavek na minimální hmotnost a/nebo výšku.

Jaké požadavky musí být splněny?

Pokud trpíte srdečními problémy, máte strach z výšek nebo jste těhotná, zipliningu byste se měli raději vyhnout. Přesné požadavky se liší v závislosti na poskytovateli a destinaci. Někdy vyžadují minimální hmotnost (např. 40 kilogramů) či maximální hmotnost (do 150 kilogramů). Jedním z požadavků může být také minimální/maximální výška.

Jaká jsou bezpečnostní opatření?

Každý, i ten největší adrenalinový projekt, je zábavný pouze tehdy, jsou-li splněna přísná bezpečnostní opatření. Při plánování byste měli klást velký důraz na renomé poskytovatele, který vám vysvětlí, jak se na atrakci chovat. Kromě toho provádí pravidelné kontroly bezpečnostního vybavení (helma, karabina). Ocelové lano samotné skluzavky je navrženo tak, aby udrželo požadovanou váhu. Takže nemusíte mít obavu z pádu.

Vyrazte se ohřát do exotiky: 3 destinace, 3 kontinenty a jediná Hakuna matata

Čtěte také:

Vyrazte se ohřát do exotiky: 3 destinace, 3 kontinenty a jediná Hakuna matata

Existuje nejvhodnější sezóna pro ziplining?

Ne, ziplining je obvykle možné provozovat za všech povětrnostních podmínek. Během hlavní sezóny (převážně v létě) je vhodné si dobrodružství zarezervovat s velkým předstihem, protože nápor zájemců bývá obvykle velký.

Co se hodí k zipliningu?

Ziplining může být skvělým doplňkem výletu za památkami, do města či na wellness pobyt. Lze jej spojit také s výlety do přírody či aktivní dovolenou. Podle lokality jsou pak vhodné doplňkové aktivity jako rafting, horolezectví nebo canyoning.

Jak se co nejlépe připravit?

Nezapomeňte na pevné, uzavřené, dobře padnoucí boty, které jsou stejně důležité jako pohodlné oblečení. To by mělo být přizpůsobeno aktuálnímu počasí. V zimě je ideální dostatečně teplá bunda na zip.

Jak zachytit zážitky při zipliningu?

Z bezpečnostních důvodů se při jízdě na ziplinu nesmí držet v ruce žádný předmět, proto je možné fotit a točit jen s akčními kamerami, umístěnými na ochranných helmách. Někteří provozovatelé je poskytují jako součást vybavení, abyste si mohli z vaší cesty dovézt ty nejexkluzivnější fotografické vzpomínky.

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín