Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Africká divočina ve stínu Kilimandžára aneb 7 důvodů, proč vyrazit do Tanzanie

Kilimandžáro, Tanzanie

Kilimandžáro, Tanzanie Shutterstock

Hltali jste v dětství se zatajeným dechem dobrodružství Lvího krále a později s napětím sledovali televizní dokumenty, mapující fascinující životní pouť velkých afrických savců? Pravá africká divočina na vás čeká v Tanzanii. Zemi ležící ve stínu Kilimandžára, kde spolu v tisícileté symbióze žijí obávaní predátoři i jejich kořist a kde si na plážích jako vystřižených z reklamy na romantiku můžete začít psát své vlastní vzpomínky na Afriku.

Ideální počasí

Safari v Tanzanii

Safari v Tanzanii Shutterstock

Při plánování dovolené v Tanzanii nemusíte brát ohledy na počasí. Poloha v blízkosti rovníku je zárukou příjemného slunečného podnebí v průběhu celého roku. Nejvyšší teploty tu panují v období od prosince do března, nejvíce srážek spadne v dubnu a květnu. Krátké osvěžující deštíky můžete očekávat v listopadu a prosinci.

Objevte s námi Tanzanii

Divočina na dosah ruky

Rajská zahrada, Ngorongoro

Rajská zahrada, Ngorongoro Shutterstock

Tanzanie se pyšní největší koncentrací a rozmanitostí divokých zvířat v Africe. Na území národních parků jsou k vidění tisícihlavá zebří stáda, odpočívající lví rodinky, ostražití gepardi, sloni, žirafy, hyeny, kriticky ohrožení nosorožci černí, elegantní plameňáci i krokodýli, čekající na svou nic netušící kořist. Perlou mezi národními parky je kráter Ngorongoro, často označovaný jako rajská zahrada. Na malé ploše tu žije přes 30 tisíc velkých savců.

Noemova archa ve stínu baobabů: Objevte království divočiny v Tanzanii

Čtěte také:

Noemova archa ve stínu baobabů: Objevte království divočiny v Tanzanii

Nebeské výšky i temné hlubiny

Jezero Tanganika, Tanzanie

Jezero Tanganika, Tanzanie Shutterstock

Moment, kdy poprvé spatříte skupinky žiraf, spásající větve stromů na pozadí nejvyšší africké hory Kilimandžáro (5 895 m. n. m.) se vám navždy vryje do paměti. Nejvyšší volně stojící horu světa, jejíž vrchol zdobí sněhová čepice, s oblibou zdolávají zkušení turisté. Odměnou za náročný výstup vedoucí přes oblast mlžných lesů, vřesovišť, močálů, alpinské pouště i sněhová pole jim je pohled na nejkrásnější východ slunce.

Pokud se vám v Tanzanii zasteskne po rybaření, pak by vaší pozornosti nemělo uniknout jezero Tanganika. Z temných vody nejhlubšího afrického jezera s rozlohou 34 000 km2 se vám s největší pravděpodobností podaří vylovit cenný originál – endemickou rybu, jejíž fotka bude ozdobou vašeho rybářského alba.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19 

Na slovíčko k Masajům

Válečník z kmene Masajů

Válečník z kmene Masajů Shutterstock

Dříve obávaní válečníci, dnes hrdí pastevci dobytka a oblíbená turistická atrakce. Návštěva tradičních vesniček, spojená s prohlídkou primitivních obydlí, uvítacím tancem mladých Masajů a nákupem pestrobarevných šperků je příjemným zpestřením exotické dovolené.

Masai Mara v Keni – po stopách Masajů i divé zvěře

Čtěte také:

Masai Mara v Keni – po stopách Masajů i divé zvěře

Serengeti v pohybu

Národní park Serengeti

Národní park Serengeti Shutterstock

Každý rok se v Národním parku Serengeti rozehrává fascinující přírodní divadlo. Nezkrotná stáda čítající až 1,5 milionu pakoní a 250 000 zeber se vydávají na 1 900 km dlouhou pouť za šťavnatými pastvinami. Pro všechny predátory tak nastává období hojnosti. Návštěvníci tak mohou na vlastní oči sledovat největší migraci zvířat na světě.

Zájezdy do Tanzanie

Baobaby Malého Prince

Baobaby, národní park Tarangire

Baobaby, národní park Tarangire Shutterstock

Gigantické kmeny tisíciletých baobabů, jež svou rozpínavostí potrápily i Malého Prince, jsou k vidění v Národní parku Tarangire. Jejich měkká a šťavnatá kůra je vyhledávanou lahůdkou dalších velikánů – slonů afrických. Hodující stáda divokých slonů zanechávají na kmenech baobabů hluboké jizvy. O umělecké fotografie tak určitě nebude nouze.

Podmanivá krása Zanzibaru aneb Proč vás ostrov koření chytí za srdce

Čtěte také:

Podmanivá krása Zanzibaru aneb Proč vás ostrov koření chytí za srdce

Rajský Zanzibar

Pláž Jambiani, Zanzibar

Pláž Jambiani, Zanzibar Shutterstock

Nejlepším způsobem, jak zakončit dobrodružnou safari výpravu je návštěva Zanzibaru. Ostrov koření láká na bělostné pláže, průzračně čisté vody Indického oceánu, fascinující svět korálových útesů – ty zdejší patří k nejdelším na světě. Pod hladinou tu lze pozorovat hejna pestrobarevných rybek, tuňáky, tresky, mořské želvy, delfíny i žraloky kladivouny. Na své si na Zanzibaru přijdou i milovníci historie. Procházka hlavním městem Stone Town nabízí pestrou směs evropské, arabské, asijské i africké architektury. Nejen kuchařky potěší návštěva tradičních tržnic, vonících kořením. Vanilka, skořice, pepř, muškátový oříšek, kardamon, hřebíček i zázvor mají to štěstí, že mohou vyrůstat v malebném prostředí rajského ostrova Zanzibar.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín