Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Albánie pro plážové povaleče i dobrodruhy: Objevte bájnou Atlantidu!

Přístav Sarandin, Albánie

Přístav Sarandin, Albánie Shutterstock

Západní část Balkánského poloostrova byla před několika lety turismem nepoznamenanou krajinou, kam se s oblibou vydávali baťůžkáři a dobrodruzi, toužící po co nejoriginálnějších zážitcích. Dnes je Albánie trendy desetinací, která se může pyšnit nejen překrásnou přírodou, pozoruhodnými památkami, živými tradicemi či skvělým jídlem. Největším lákadlem jsou kilometry okouzlujících pláží, které si nezadají se svými řeckými protějšky. A kdybyste přeci jen zatoužili po troše dobrodružství - můžete zorganizovat výpravu za bájnou Atlantidou. Podle zaručených informací místních rodáků by měla být pohřbena v hlubinách nedaleko historického města Drač.

Panenské pláže bez tlačenic

Dovolená v Albánii

Dovolená v Albánii Shutterstock

Cestovní ruch není v Albánii zatím tak rozvinutý, jako v turističtějším Řecku nebo Itálii. Přestože tato skutečnost může vést k menším nedostatkům v infrastruktuře, má i své pozitivní stránky. Nikde jinde na Jadranu nenajdete tolik nádherných panenských pláží. Albánské pobřeží je situováno v jižním Jaderském moři, keré se u Otrantského průlivu vlévá do Jónského moře. Od konce května do poloviny října si tu můžete užívat radovánky ve sluncem prohřátém, blankytně modrém moři. Albánská riviéra už čeká, až ji objevíte. Zatím se nechte pozvat na malou exkurzi po nejkrásnějších albánských plážích.

Zájezdy do Albánie

1. Pláž Ksamil

Ksamil, Albánie

Ksamil, Albánie Shutterstock

Albánský Karibik, tak by se daly dvěma slovy shrnout půvaby této populární pláže, ležící v těsné blízkosti národního parku Butrint. Hledáte-li dokonalost, pak si ji na této pláži užijtete plnými doušky. Můžete se těšit na jemný bílý písek, průzračně čisté moře, pestrý podmořský život, bohatou nabídku vodních sportů i výhled na oblíbený řecký ostrov Korfu. Zkušení plavci mohou otestovat svou fyzickou kondici, pokusit se doplavat na některý z malých ostrůvků a dopřát si odpočinek ve stylu Robinsona Crusoe. Velmi pozvolný vstup do moře potěší méně zdatné plavce i rodiny s malými dětmi. Samotné letovisko Ksamil je naopak velmi rušné a není tu nouze o obchody, restaurace, kavárny, hotely i bary, kde si po protančené noci užijtete pohled na ten nejkrásnější východ sluce.

2. Pláž Livadhi

Saranda, Albánie

Saranda, Albánie Shutterstock

Na půl cesty mezi letovisky Saranda a přístavním městem Vlora leží široká písčitá pláž Livadhi. Tu s oblibou vyhledávají především rodiny s malými dětmi, které tu mají dostatek stavebního materiálu pro své smělé písečné stavby i mělké, sluncem prohřáté moře. Rodiče ocení množství obchodů, restaurací i kvalitního ubytování v okolí. Pláž je ideálním místem pro rodinný výlet i romantické dostaveníčko. Pohled na záliv Saranda a nedaleké řecké ostrovy vás bude hřát u srce ještě dlouho po návratu domů.

Divoká krása Albánie

Čtěte také:

Divoká krása Albánie

3. Pláž Buneci

Pláž Buneci, Albánie

Pláž Buneci, Albánie Shutterstock

Nedotčená, 800 metrů dlouhá, oblázková pláž je jako stvořená pro každého, kdo hledá klidnější atmosféru. Z tyrkysově modrého moře tu k nebi ční impozantní skaliska a pod hladinou se prohánějí hejna rybek. Nezapomeňte si sbalit piknikový koš, opalovací krém s vysokým UV filtrem a tlustou knihu. Dokonalá relaxace zaručena! To vše jen několik minut jízdy od živého centra známého letoviska Saranda. 

4. Pláž Pogradec

Pogradec, Albánie

Pogradec, Albánie Shutterstock

Nečekejte popis další malebné části albánského pobřeží. Pláž Pogradec má na našem seznamu zvláštní místo. Divoký mořský příboj byste tu hledali marně. Leží u jezera Ohrid, které tvoří přírodní hranici s Makedonií. V okolí jednoho z nejstarších jezer na světě je k vidění celá řada unikátních zástupců rostlinné i živočišné říše. Chladné vody jezera přímo vybízejí k osvěžení v parném letním dni. Nezapomenutelné jsou i zdejší dramatické scenérie. Můžete se tu koupat a opalovat, nahodit udici a zkusit své rybářské štěstí nebo navštívit nedaleké muzeum Pogradec, kde se dozvíte mnoho zajímavostí o historii města a jeho okolí, tradičních řemeslech či albánském umění. Máte-li dobrodružného ducha, pak neváhejte a udělejte si výlet na toto jedinečné místo.

Dovolená v Albánii

5. Pláž Gjipe

Gjipe. Albánie

Gjipe. Albánie Shutterstock

O tom, že albánská příroda je skutečně divoká se přesvědčíte, vypravíte-li se na oslnivě krásnou písčitou pláž Gjipe. Velkolepý zážitek slibuje už samotná cesta. Zapomeňte na široké promenády. Od plážového parkoviště k pláži vede strmá, klikatá cesta. Po třiceti minutách se před vámi otevře panorama, které vás nenechá na pochybách, že všechny útrapy stály za to. Právě odlehlost dodává pláži punc exkluzivity. Vysoké skály, bělostný písek, šumění moře a všudypřítomná vůně bylin vám budou tou nejlepší odměnou.

6. Pláž Durrës

Přístav v Durrës, Albánie

Přístav v Durrës, Albánie Shutterstock

I městská pláž může mít něco do sebe. Ač je Durrës druhým největším městem v zemi, oplývá příjemně línou atmosférou. Významný přístav je vzdálen jen 30 kilometrů od metropole Tirana. Chcete-li zažít skutečnou Albánii, pak se tu zastavte během víkendu, kdy si tu dávají dostaveníčko místní obyvatelé. Pobyt na pláži vám zpříjemní vůně grilovaného masa, silné turecké kávy i množství sportovních aktivit. Těšit se můžete i na měkký písek, akvamarínovou vodu i nádherný výhled na zelené hory v povzdálí. Nedaleko pláže jsou k vidění pozůstatky starověkéhých lázní i amfiteátru.

8 důvodů, proč navštívit Černou Horu

Čtěte také:

8 důvodů, proč navštívit Černou Horu

7. Pláž Narta

Ostrůvek Zvernec, Albánie

Ostrůvek Zvernec, Albánie Shutterstock

Malebná zátoka s krásnou písčitou pláží a pozvolným vstupem do moře. Pláž Narta leží nedaleko přístavního města Vlora, které je považováno za místo, kde končí Jaderské moře a začíná moře Jónské. Tři kilometry dlouhá pláž poskytuje dostatek soukromí i během hlavní sezóny a s oblibou ji vyhledávají i Albánci. Občerstvit se můžete v některém z místních barů či v tradiční restauraci. Klidnou relaxaci na pláži si můžete zpestřit návštěvou malého ostrova Zvernec, přístupného po dřevěném můstku, na kterém se nachází ortodoxní klášter z 15. století. 

8. Pláž Sarandë

Hlavní pláž v Sarandë, Albánie

Hlavní pláž v Sarandë, Albánie Shutterstock

Je-li některá z pláží symbolem Albánie, pak je to Sarandë, ležící poblíž hranic s Řeckem. Stejnojmenné pobřežní město je považováno za metropoli albánské riviéry a řadí se k nejoblíbenějším turistickým cílům. Rozlehlou oblázkovou pláž, omývanou vodami Jónského moře, obklopují zalesněné kopce a vytváří tak dokonale fotogenickou kulisu. Rušnou pláž lemuje množství barů a restaurací, nabízející širokou škálu specialit místní i mezinárodní kuchyně. Velmi oblíbené jsou i zdejší noční kluby. Z pláže je možné podnikat lodní výlety a prozkoumat okolní ostrovy. Návštěvníkům je k dispozici pestrá paleta vodních sportů.

Chci do Albánie

9. Pláž Sazan

Západ slunce nad ostrovem Sazan, Albánie

Západ slunce nad ostrovem Sazan, Albánie Shutterstock

Odlehlý ostrůvek Sazan, leží v Jónském moři, jen 15 kilometrů od albánského pobřeží. Rajský ostrov zatím vzdoruje náporu masového turismu a hrstce návštěvníků, kteří sem připlouvají z letovisek Vlora a Saranda, se dostane vytouženého klidu. Nemusíte zůstávat jen na pláži. Na ostrově se nachází mnoho pozůstatků vojenských bunkrů z dob studené války, kdy byl ostrov využíván jako námořní základna. Nepříliš rozlehlou písčitou plážičku, skrytou mezi útesy, si zamilujete na první pohled. Díky pozvolnému vstupu do moře si mohou dobrodružství na ostrově užít i nejmenší cestovatelé.

10. Pláž Porto Palermo

Hrad v Porto Palermo, Albánie

Hrad v Porto Palermo, Albánie Shutterstock

Snově krásná písčitá pláž leží poblíž stejnojmenné pevnosti, která je oblíbeným výletním cílem. Z kopce, na němž se tyčí impozantní skvost vojenské architektury z 19. století, je decberoucí výhled na jedno z nejmalebnějších míst na albánském pobřeží. Na nevelké písčité pláži si kromě příjemného koupání a okouzlujícího výhledu užijtete i bohatou nabídku vodních sportů.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín