Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazílie: Země plná chytlavých tónů a pozitivní energie

Dovolená v Brazílii

Dovolená v Brazílii Shutterstock

Ve chvílích, kdy se rtuť teploměru šplhá k nízkým hodnotám a sluneční paprsky jen sporadicky pohladí vaši zasmušilou tvář, je nejvyšší čas sbalit kufr a vydat se vstříc tropickému dobrodružství. Pokud nasednete na letadlo směřující do Brazílie, těšte se nejen na krásné počasí, ale i na nálož živočišného temperamentu. Latinskoamerická velmoc vás překvapí překrásnými přírodními úkazy, pulzujícími městy, nabije vás pozitivní energií a nakazí chytlavými tóny. Můžete se tu přiučit, jak se smyslně vlnit boky v rytmu samby či bossa nova, nebo na vlastní oči spatřit kolébku slavného brazilského fotbalu. Je čas chopit se pera a připsat tuto podmanivou destinaci na seznam vašich cestovatelských přání.

Nespoutané Rio de Janeiro

 Rio de Janeiro, Brazílie

Rio de Janeiro, Brazílie Shutterstock

Pokud byste na pomyslné mapě hledali nejvíce živelná města planety, na předních příčkách by se rozhodně umístilo Rio de Janeiro. Metropole je lemována písečnými plážemi, skalnatými hřebeny a zalesněnými kopci. Nad jedním z nich se tyčí ikonická kolosální socha Krista Spasitele. Chcete se kochat stejným výhledem jako železobetonový Ježíš? Vystoupejte na vrchol Corcovado procházkou národním parkem nebo se svezte po ozubené dráze. Naskytne se vám nepřekonatelný pohled na město a právě tady si můžete naplánovat, kam povedou vaše další kroky. Jako jedna z možností se nabízí okouzlující umělecká část města Santa Teresa, historická čtvrť Centro, kde na vás dýchne původní ráz města, nebo rušná Lapa, která je obsypaná bary, kluby a tančírnami. Hledáte lék na nákupní horečku? V Riu si budete připadat jako v ráji všech shopaholiků. Nakupovat tu můžete jak v luxusních buticích, tak na obřích tržištích, kde při smlouvání vyzkoušíte, zda ve vás dřímá duše obchodníka. 

Dovolená v Brazilii 

V předjaří se do útrob metropole hrnou davy návštěvníků, aby na vlastní oči spatřili největší pestrobarevný karnevalový průvod plný oslnivých tanečníků. Celý svět každoročně přihlíží tomu, jak Brazilci kralují tanečním rytmům, zábavě a noblesním oslavám, které trvají 5 dní. Pokud toužíte nasát zdejší kulturu, zhlédnout nezapomenutelnou show a zatančit si na největší párty svého života, vydejte se v únoru do ulic Ria. 

Ikonické pláže

Pláž Ipanema v Rio de Janeiro

Pláž Ipanema v Rio de Janeiro Shutterstock

Brazilské pobřeží táhnoucí se tisíce kilometrů nabízí nikdy nekončící plážové dobrodružství. Lokalit vhodných ke koupání v průzračných vodách Atlantiku, je tu více než hub po dešti. Nejkrásnější pláže najdete na východě země, kde se nachází i jedna z nejslavnějších. Copacabana sousedí s Rio de Janeirem a line se jako 4 km dlouhý pás podél tyrkysové mořské hladiny. Její měkký, sněhově bílý písek přímo vybízí vyzout boty a užít si příjemnou procházku pod palmami naboso. Vlny tu dokážou být pěkně divoké, což ocení hlavně surfaři nebo milovníci extrémního plavání. Díky bohatému zázemí barů i restaurací tu můžete posedávat, chytat lelky a prozkoumávat taje brazilské kuchyně.

Neméně slavnou pláží je Ipanema, která proslula písní Dívka z Ipanemy. Najdete tu široké spektrum vyžití s výhledem na šumící oceán. V klidné zóně si přijdou na své rodiny s dětmi, sportovní nadšenci zajásají u půjčoven vybavení na surfování nebo kitesurfing. Milovníci živých hudebních vystoupení a bujarých tanečních večírků tu najdou zalíbení v nočních podnicích. Až vás polehávání na pláži omrzí, vydejte se do víru nákupů na promenádu, kde budete míjet jeden luxusní butik za druhým. Přepadla vás na horkém slunci žízeň? Uhaste ji výtečnou kokosovou šťávou, kterou tu nabízí ve všech barech i kavárnách.

Protančete karneval v Riu v rytmu samby!

Čtěte také:

Protančete karneval v Riu v rytmu samby!

Lopes Mendes se stane vaší oázou klidu a míru daleko od všech starostí i ruchu moderního světa. Kulisy křišťálově čisté vody, bílého písku a hladiny oceánu v několika odstínech smaragdové modře přispějí k chvílím plným pohody, ze které vás vyruší jen kvílení racků. Nenajdete tu stopy lidské činnosti, bary ani plážová lehátka. Toto místo vás však uchvátí svou autentičností a divokostí, působí jako neopracovaný diamant. Odpočívat můžete ve stínu vzrostlých mandloní a kochat se výhledem na horský reliéf, který se nad tříkilometrovým písečným pásem táhne. Dopravíte se sem snadno pomocí vodního taxi z nejbližší vesnice Abrau.

Maso na všechny způsoby

Maso připravené metodou churrasco

Maso připravené metodou churrasco Shutterstock

Čerstvá, pestrá a plná rozmanitých exotických chutí, taková je brazilská kuchyně. Na své si tu přijdete obzvláště, pokud patříte mezi milovníky masa. Většina pokrmů se totiž neobejde bez pořádného kusu flákoty z grilu. Kuře, hovězí nebo vepřové se často připravuje také v páře. Chybět nesmí ani hromada zeleniny, ovoce nebo čerstvé mořské plody. Národním pokrmem je feijoada, kde si do měkka dušené hovězí a vepřové maso perfektně notuje s rýží a fazolemi. Pokud zavítáte na večeři do brazilské restaurace, možná vám na stůl přinesou maso připravené metodou churrasco, kdy se jednotlivé kusy napíchnou na dlouhou vidlici, nechají ošlehat plameny ohně a pak postupně okrajují na talíř. Přímo z grilu vám naservírují i zeleninu nebo ovoce. Takový grilovaný ananas je učiněná lahůdka, která perfektně doplní steak a vydá i za dezert.

Objevujte s námi svět

Brazilci svou žízeň nejraději uhasí minerálkou, kokosovou vodou nebo šťávou z guarany. Ta nejen, že příjemně svlaží hrdlo, ale také nabudí tělo díky obsahu kofeinu. Vyzkoušejte i oblíbené ovocné šťávy, hrají všemi barvami a jejich chuť vás překvapí. Tropické tóny acai, gravioly nebo tamarindu vás pohladí po jazyku a zároveň rozšíří chuťové obzory. Na zdraví si tu musíte připít vyhlášenou caipirinhou z třtinového rumu, limetek a cukru.

Volání divočiny Amazonského pralesa

Západ slunce nad Amazonským pralesem

Západ slunce nad Amazonským pralesem Shutterstock

O mocných kouzlech matky přírody se můžete přesvědčit při pohledu na zelený Amazonský prales, který se díky hustému zalesnění a obrovské rozloze chlubí přezdívkou plíce planety. Svůj výlet do džungle si naplánujte už na časné ranní hodiny. Pozorovat, jak slunce vychází nad obzor a poslouchat pomalu se probouzející divočinu, je nezapomenutelný zážitek. Do útrob deštného lesa se můžete vydat ve společnosti zkušeného průvodce, dozvíte se pak mnoho zajímavostí nejen o bujné vegetaci, ale i o tisícovkách druhů zvířat, pro které je toto biologicky rozmanité místo domovem. Procházet budete pod palmami, kaučukovníky nebo akáciemi, v jejich korunách můžete zahlédnout dřímat lenochoda nebo poskakovat opice černé. Mezi hlubokými lesy se klikatí řeka Amazonka, jejíž syrovou divokost si nejlépe vychutnáte při projížďce lodí. Pozorní návštěvníci mohou s trochou štěstí ve vodách zahlédnout volně žijící piraně, elektrické úhoře nebo barevné žáby.

Koktejlová cesta kolem světa

Čtěte také:

Koktejlová cesta kolem světa

Nekonečná párty v São Paulo

Park Ibirapuera, Sao Paulo

Park Ibirapuera, Sao Paulo Shutterstock

V největší brazilské metropoli, kterou byste při svých cestách rozhodně neměli minout, se mísí nejrůznější kulturní vlivy i národy. Přivítá vás kosmopolitní atmosféra, čilý ruch a mnoho zajímavých zastávek z kulturní i gastronomické scény. Pulzující město se nesnaží zapůsobit na turisty, každý návštěvník tu může snadno zapadnout a stát se přirozenou součástí hemžení v ulicích aglomerace. Pro ty, kteří touží městskému chaosu uniknout, je ideální procházka parkem Ibirapuera označováného jako zelené srdce metropole. Můžete tu rozjímat v klidném prostředí u jezera nebo následovat nadšené běžce či cyklisty, kteří se prohání spletí cestiček a stezek. Pokud budete mít štěstí, narazíte tu na bezplatné lekce jógy nebo capoeiry přímo uprostřed svěží zeleně. Vězte, že příjemné cvičení v těchto kulisách, je zážitkem na celý život. 

São Paulo je nejen hlavním kulturním centrem Brazílie, ale také městem tržnic. Trhy se tu konají na různých místech téměř nepřetržitě. Ten nejvyhlášenější najdete v sobotu na náměstí Benedita Clixta a z nabízeného sortimentu vám bude přecházet zrak. Pochutnáte si tu na čerstvém tropickém ovoci a dalších národních specialitách. Nevynechejte ani návštěvu Muzea fotbalu, která přináší fascinující výpravu do historie tohoto sportu. Seznámíte se s nejslavnějšími hráči, týmy, prohlédnete si sbírky dresů a trofejí. Návštěva potěší nejen zaryté fotbalové fanoušky, ale hodí se i pro ty kopanou nepolíbené, je to ideální příležitost jak se podívat na zoubek nejpopulárnějšímu brazilskému sportu.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Jakmile se slunce přehoupne za obzor, nastává chvíle, kdy se město skutečně probouzí k životu. Bary a kluby tu najdete na každém rohu, takže o posezení u chlazeného piva nebo míchaného drinku nebudete mít nouzi. Proudí vám v žilách krev tanečníka? Pak se v São Paulo budete cítit, jako ryba ve vodě. Kdo ví, možná tu protančíte noc až do bílého rána.

Velkolepá vodní show

Vodopády Iguanzú, Brazílie

Vodopády Iguanzú, Brazílie Shutterstock

Na hranici s Argentinou je ukrytý překrásný div přírody, vodopády Iguanzú. V místech, kde se stejnojmenná řeka blíží k soutoku s Paraná, překonává protékající masa vody mocný geologický zlom, který dal za vznik největšímu systému vodopádů. Velkolepá podívaná čítá na 270 vodních kaskád. Společně s modrým nebem a bujnou zelení okolních národních parků vytváří velkolepou scenérii, před kterou vám snadno spadne brada a tvář oněmí úžasem. Pokud máte chuť prozkoumat i argentinskou stranu řeky, na prohlídku si vyhraďte alespoň dva dny. Nezapomeňte si s sebou přibalit opalovací krém s vysokým SPF, sluneční paprsky tu mají velkou sílu.

Poznejte Kolumbii, zemi dvou oceánů a tisíce rytmů

Čtěte také:

Poznejte Kolumbii, zemi dvou oceánů a tisíce rytmů

Potěšení z dobré brazilské kávy

Kávová plantáž v Brazílii

Kávová plantáž v Brazílii Shutterstock

Brazílie je také kávovou velmocí, patří k největším pěstitelům plantážní kávové odrůdy arabika. Zrnka pocházející z tohoto kusu země se stala synonymem kvality pro celý svět. Pokud si objednáte šálek brazilské kávy, můžete se těšit na nadstandartní chuť v každém jejím doušku. Své měkké a jemné chuti s různorodými variacemi vděčí přírodním podmínkám na úrovní tří klimatických pásem, které jsou pro pěstování kávovníku ideální. Převážná část produkce pochází od drobných pěstitelů. Díky obrovské ploše pěstování se setkáte s velkým množstvím druhů, nejlepší a nejoblíbenější je Brazil Santos, ze které vám připraví váš oblíbený nápoj v těch nejlepších kavárnách. Mezi domorodými obyvateli je populární příprava nápoje zvaného cafezinho, kdy se mletá káva vaří s velkým množstvím cukru, filtruje se přes plátýnko a nechá odstát v termosce. Špičkou v kávové branži je Coffee Lab v São Paulo, specializovaná pražírna, kavárna a prodejce výhradně brazilských zrnek. 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín