Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cesta kolem světa na talíři aneb Nejlepší pokrmy z dalekých zemí

Cesta kolem světa na talíři

Cesta kolem světa na talíři Shutterstock

Ideální zahraniční dovolená se pro většinu z nás nese v duchu odpočinku, poznávání nových míst a exotického jídla. Stačí si jen opatřit ty správné suroviny a jako mávnutím kouzelného proutku provoní váš byt známá vůně grilovaných ryb, pečené zeleniny, řízného chilli i svůdně sladkého kokosového mléka. Nezapomeňte ani na sklenku lahodného moku, ať se vaše kulinářská cesta kolem světa nese ve velkém stylu.

Voňavé Řecko 

Řecké Tzatziki

Řecké Tzatziki Shutterstock

Kdo jednou navštívil Řecko, pravděpodobně nikdy nezapomene na neuvěřitelně modré mořské hlubiny, úsměvy kolemjdoucích, líné kočky a taverny, kde více než na stylových dekoracích záleží na domáckém prostředí a autentické středomořské kuchyni. Praví gurmáni vyrážejí do zapadlých horských vesniček, kde jim větrem ošlehaný vrchní naservíruje nebesky dobré tzatziki, smažené chobotničky, lilkové pyré a jehněčí, které se rozplývá na jazyku. Pro hostinu v řeckém stylu budete potřebovat kromě hory čerstvé zeleniny, mořských ryb, olivového oleje, oliv, vína, jehněčího masa, hustého jogurtu, sýrů a medu také dostatek času. V kolébce antiky totiž dopřávají svým pokrmům čas. Začít můžete řeckým salátem s rajčaty, okurkami, paprikami, červenou cibulí, černými olivami, olivovým olejem, oregánem a sýrem feta. Jehněčí kleftiko s pečenými brambory a směsí středomořských bylin bude tím lepší, čím déle jej necháte marinovat. A večer ve stylu Řeka Zorby nejlépe zakončíte tučným bílým jogurtem, posypaným ořechy a politým řeckým horským medem. Gurmánské orgie důstojně zakončí přípitek. Jak jinak než retsinou – bílým vínem s přídavkem borovicové pryskyřice.

Vydejte se ochutnat Řecko

Ohnivé Španělsko

Španělská paella

Španělská paella Shutterstock

Španělská kuchyně není v českých domácnostech ani zdaleka tak frekventovaná jako téměř zlidovělá kuchyně italská. Na rozdíl od populární pizzy a těstovin připravovaných na tisíc způsobů je lahůdek původem z Pyrenejského poloostrova v našich talířích jako šafránu. Byla by škoda ochudit se o výtečnou paellu – velkou pánev s rýží, masem, mořskými plody a spoustou zeleniny. V horkých letních dnech výtečně osvěží rajčatová polévka gazpacho, jejíž příprava má svá krajová specifika. Na severu země si na směsi olivového oleje, rajčat, česneku a paprik mohou bez obav pochutnat i vegetariáni, v Andalusii už by gazpacho s přídavkem světlého chleba, šunky a vařeného vejce museli s díky odmítnout. Blýsknout se španělskou kuchyní může i úplný kuchařský začátečník – stačí připravit tapas – obdobu našich jednohubek. Zázrak studené kuchyně si zaslouží jen ty nejlepší ingredience. Na talířcích nesmí chybět španělské olivy, klobásky, nakládané mořské plody, krájené sýry, sušený salám chorizo, křupavá bagetka i čerstvá zelenina. A samozřejmě láhev dobře vychlazeného španělského vína. Tapas totiž vypovídá, více než jakékoli jiné jídlo, o duši Španělů. Není důležité, co zrovna jíme, důležitější je to, s kým se o své jídlo dělíme.

Dovolená u moře bude! Přehled oblíbených lokalit a aktuální situace

Čtěte také:

Dovolená u moře bude! Přehled oblíbených lokalit a aktuální situace

Exotický Mauricius

Chilli koláčky gateau pimet

Chilli koláčky gateau pimet Shutterstock

Rajské pláže i svět pod mořskou hladinou a opojná vůně tradičních tržnic. Kdo jednou ochutná čerstvé banány, mango, ananas či papáju, bude v našich zeměpisných šířkách hledat obdobně dokonalou šťavnatost a vůni jen s velkými obtížemi. Omamně vonící bylinky či zelený kokos vám svou chutí vyrazí dech. Nemusíte jen vzpomínat na hromady tykví, lilků, křupavých salátů, batátů, zelených fazolek, nahořklé margózy a další zeleniny. Trochou exotiky můžete okořenit i vaši domácí krmi. Mauricijská kuchyně v sobě nese vlivy kuchyní indické, kreolské, francouzské i čínské. Správně tušíte, že prim tu bude hrát především aromatické koření. Exotiky chtivou návštěvu zaručeně oslníte minne frites – smaženými nudlemi, jako vystřiženými z nabídky oblíbených čínských bister. Rýžové nudle se štědrou dávkou kvalitní sójové omáčky doplňuje strouhaná mrkev, čínské zelí, pak choy, vejce a podle chuti krevety, vepřové či kuřecí maso. Vyznavačům řízných chutí přijdou vhod titěrné chilli koláčky gateau pimet, které skvěle chutnají jak čerstvě upečené tak i druhý den. K jejich přípravě je zapotřebí hrách, zelené chilli, koriandr, cibule a kmín. Kuličky stačí vhodit do rozpáleného oleje a za pár minut už se vaším domem bude linout nezaměnitelná kořeněná vůně.

Objevujte s námi krásy naší vlasti 

Paprikové Maďarsko

Maďarský guláš

Maďarský guláš Shutterstock

Pokud si chcete užít v Maďarsku vyčerpávající debatu na téma jídlo, pak se zeptejte některého z domorodců, jaký je rozdíl mezi gulášem a perkeltem. Možná zjistíte, že si nevědomky dlouhá léta ve vaší oblíbené restauraci dáváte orosený půllitr a perkelt se šesti. Pravý maďarský guláš má s tím naším společnou cibuli, hovězí maso a papriku. Přísně zapovězenou surovinou je mouka. Výživové poradce naopak potěší přítomnost čerstvých paprik, rajčat, petržele, mrkve, brambor a řapíkatého celeru. Výsostné místo patří mleté paprice. Ta má v pravém guláši hned tři zástupce – papriku sladkou, pálivou a špetku chilli. Další nezbytnou ingrediencí, bez které by guláš nebyl gulášem je čas. Otevřete si dobře vychlazenou láhev lahodného tokajského vína, promíchejte guláš a přeneste se na chvilku do krásného prostředí maďarských lázní, širokých bulvárů Budapešti nebo na sluncem zalité pláže Balatonu.

Dovolená s chutí vína: Tato místa v Česku by vám neměla uniknout

Čtěte také:

Dovolená s chutí vína: Tato místa v Česku by vám neměla uniknout

Řízné Mexiko

Tacos s kukuřičnou tortillou

Tacos s kukuřičnou tortillou Shutterstock

Pokoušíte se zhubnout a přesto si nechcete odepřít špetku exotiky? Vsaďte na mexickou kuchyni, která je natolik specifická, že byla zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Vznikla spojením tradiční aztécké a španělské kuchyně ve které není nouze o zeleninu, kukuřici, luštěniny, ovoce a chilli papričky. Právě jejich palčivá chuť pomáhá organismu spalovat přebytečné tuky, snižuje chuť na sladké a zvyšuje produkci hormonů štěstí – endorfinu a serotoninu. Možná právě chilli paprička stojí za vždy usměvavými tvářemi Mexičanů. Pravá mexická párty se neobejde bez kukuřičných tortil, které se hodí ke každému jídlu a chutí vzdáleně připomínají náš chléb, nebo křupavých nachos. K nim výborně ladí populární omáčka guacamole – směs dokonale vyzrálého avokáda, cibule, šťávy z limety, koriandru, soli a pepře. Zabalené do tortily se podává i fajitas – kousky osmaženého kuřecího masa s cibulí, paprikou a rajčetem, doplněné o salsu nebo zakysanou smetanu. Stejně různorodé jako samo Mexiko jsou i recepty na chilli con carne.  Dušené mleté hovězí maso se směsí rajčat, cibule, červených fazolí, chilli papriček a dalšího koření bude zlatým hřebem vaší karibské hostiny. Pikantní hody si zaslouží také stylový doprovod. Řádná mexická fiesta se neobejde bez přípitku ohnivou tequilou.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Barevné Thajsko

Polévka Tom Yum Kung

Polévka Tom Yum Kung Shutterstock

V Thajském království si našinec může občas připadat tak trochu jako Alenka v říši divů. Vlhké tropické klima, odlišná kultura a nesrozumitelné jídelní lísky. I přes krkolomné názvy a mnohdy bizarní ingredience patří thajská kuchyně k nejoblíbenějším na světě. Pro své kuchařské začátky raději vynechte smažené moučné červy, dušené vodní blechy či polévku korunovanou restovanými štíry. Sladko-kyselou chuť typickou pro pokrmy z jihovýchodní Asie výborně reprezentuje pálivá polévka Tom Yum Kung s krevetami a citrónovou trávou, Tom Khá Gaj s kokosovým mlékem a kuřecím masem nebo kuřecí maso s kešu ořechy a zeleninou Gaj Phad Med Ma Muang. Doslova kokosové orgie si užijete při přípravě tradičních thajských dezertů. Výtečně chutná mléčná rýže s kokosovým mlékem Khao Niew Mamuang, kokosová zmrzlina slazená třtinovým cukrem nebo želé dortíky Khanom Chan.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín