Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená u moře bude! Přehled oblíbených lokalit a aktuální situace

Aktualizováno 9. 10. 2020

Oprašte pasy, vyndejte kufry, moře volá! Navzdory opatřením u nás i ve světě se všichni chceme co nejvíce přiblížit normálnímu životu. K němu rozhodně patří dovolená v rytmu mořských vln, slastné lenošení na pláži, objevování cizích chutí a kultur… Kam a kdy můžete vyrazit a jaký je aktuální stav v nejoblíbenějších lokalitách?     

V rámci postupného otevírání hranic se můžete v rámci Evropy vydat na dovolenou autem. V některých státech je vyžadováno na hranicích potvrzení o rezervaci ubytování, podepsání čestného prohlášení, že jste zdraví, případně, že zemí pouze projíždíte.  

Od kdy nabízíme letecké zájezdy?

Řecko                      1. 7. 

Bulharsko                 1. 7. 

Malta                        1. 7.

Mallorca                    1. 7. 

Sardinie                    2. 7.

Tenerife                    3. 7.

Baleárské ostrovy    15. 7.

Gran Canaria           18. 7. 

Madeira                   24. 7.

Fuerteventura          26. 7. 

Lanzarote                26. 7. 

Tunisko                   15. 8.

Dominikánská rep.   15. 9.

Egypt                       3. 10.

Cestovatelský semafor

Vznikl tzv. cestovatelský semafor, podle kterého bude možné cestovat po Evropě bez nutnosti testu či karantény po návratu zpět do ČR. Tento plán je platný od 15. června a zahrnuje vybrané státy Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru. Upozorňujeme, že tato opatření platí pro Českou republiku a možnost vycestování do daného státu je vždy třeba ověřit.

Podle dat Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) budou země označeny zelenou, oranžovou nebo červenou barvou dle rizika nákazy.

Zelené státy: Polsko, Finsko, Německo, Česká republika, Estonsko, Rakousko, Bulharsko, Lotyšsko, Litva, Maďarsko, Švýcarsko, Andorra, Norsko, Kypr, Řecko, Slovensko, Chorvatsko, Island, Slovinsko, Lucembursko, Belgie, Portugalsko, Irsko, Malta, Španělsko, Nizozemí, Itálie, Dánsko, Francie, Švédsko, Rumunsko

Do zemí s nízkým rizikem (zelená barva) můžete od 15. června cestovat bez udání důvodu, tedy i na dovolenou, a to bez nutnosti vstoupit po návratu do karantény nebo předložení negativního testu. 

Červené státy: Španělsko (s výjimkou Baleárských a Kanárských ostrovů)

Při návratu ze zemí označených červenou barvou musíte podstoupit desetidenní karanténu, případně se prokázat negativním PCR testem.

Další významná lokální ohniska ze zvýšeným rizikem nákazy představují oblasti Zadar, Split (Chorvatsko), Bavorsko (Německo) a Slezské vojvodství (Polsko). 

Od 21. 9. vzniká všem, kteří přijedou do ČR z rizikových zemí (včetně občanů ČR), vyplnit speciální formulář.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Zelené země mimo EU:

Od středy 1. července se řadí mezi bezpečné státy Thajsko, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Japonsko a Jižní Korea. Nutnost předložení negativního testu na Covid-19 či podstoupení karantény po příjezdu podléhá pravidlům a nařízením konkrétních států.

Jaký je aktuální stav v nejoblíbenějších lokalitách?

Egypt

Pyramidy v Gíze, Egypt

Pyramidy v Gíze, Egypt Shutterstock

Zahraničním turistům se země otevírá od 3. 10. Po jejím otevření budou muset hotely splnit podmínky Světové zdravotnické organizace a budou v nich platit přísná hygienická opatření. Ty se budou týkat kromě hotelů např. i muzejních exponátů. Zaměstnancům i hostům hotelů se bude povinně měřit teplota.

Od 1. 9. 2020 je třeba při vstupu do Egypta předložit negativní PCR test, který není starší než 48 hodin. Děti do 6 let tuto povinnost nemají.  Negativní test potřebujete i po návratu zpět do ČR. 

Vyberte si zájezd do Egypta

Tunisko

Sidi Bou Said, Tunisko

Sidi Bou Said, Tunisko Shutterstock

Tuniská vláda oznámila otevření vzdušných, pozemních a námořních hranic od 27. 6. Ve veřejné dopravě je povinnost nosit roušky a respektovat bezpečné odstupy.

Podle aktuálních informací mohou z ČR vycestovat do Tuniska pouze držitelé pasu České republiky. Čeští občané mohou cestovat do Tuniska bez testu na Covid-19, avšak pouze v rámci zájezdů organizovaných CK. Tito turisté budou muset dodržovat sanitární protokol, tedy se mj. budou moci pohybovat pouze v hotelu, případně se mohou účastnit organizovaných zájezdů. Individuální program nebude možný.

Dovolená v Tunisku

Dominikánská republika

Dominikánská republika

Dominikánská republika Shutterstock

Od 15. 9. je možné vyjet do exotické Dominikánské republiky bez testů a karantény. Navíc až do konce roku mají hoteloví hosté zdarma speciální asistenční službu, která pokrývá mimořádné události spojené s COVID-19, tedy případné testy, výdaje na ubytování i změnu letu v případě nákazy a prodloužení pobytu a servis telemedicíny. Toto cestovní pojištění plně hradí vláda Dominikánské republiky.

Objevte Dominikánskou republiku

Řecko

Santorini, Řecko

Santorini, Řecko Shutterstock

Řecko oficiálně zahájilo turistickou sezónu 15. června a od 1. července se obnovily mezinárodní lety. Na řecké hranici musíte předložit negativní výsledek molekulárního PCR testu na Covid-19, který nesmí být starší 72 hodin od doby odběru vzorku. Toto platí pro leteckou i pozemní dopravu pro všechny občany ČR, a to i v případě, že využívají letecké spojení ze třetí země. Zároveň je třeba mít potvrzení negativní diagnózy v anglickém jazyce vystavené akreditovanou laboratoří s uvedením jména cestujícího a čísla jeho cestovního dokladu. Povinnost testu se nevztahuje na děti narozené po 1. 1. 2011.

Od středy 1. 7. je nutné nejpozději 24 hodin před vstupem na území Řecka vyplnit oficiální elektronický formulář – tzv. Passenger Location Form (PLF), který je povinný pro každého cestujícího (nezávisle na státní příslušnosti a výchozí destinaci). Formulář je nutné vyplnit v anglickém jazyce. Je třeba uvést všechny plánované pobyty, přesuny a kontakty v Řecku. Po jeho vyhodnocení obdržíte elektronicky unikátní čárový kód, kterým se následně prokážete při vstupu do Řecka (letecky, trajektem nebo po silnici). Odkaz na formulář a podrobnější informace najdete zde nebo na stránkách Ministerstva zahraničních věcí. Doporučujeme mít kód pro každého cestujícího, bez ohledu na věk (tedy i děti).

Momentálně platí tato speciální opatření: vzdálenost mezi slunečníky s lehátky musí být minimálně 4 metry, pod jedním slunečníkem mohou být pouze dvě lehátka (rodiny mají výjimku), pokrmy podávané formou švédských stolů nabírá podle vašeho přání obsluha.

Objevte malebné řecké ostrovy

Chorvatsko

Makarska, Dalmácie, Chorvatsko

Makarska, Dalmácie, Chorvatsko Shutterstock

Země se otevřela turistům a zrušila povinnost předkládat negativní test či nutnost čtrnáctidenní izolace. Jedinou podmínkou přicestování je vyplněný formulář, kde pouze poskytnete své kontaktní údaje. Předložení rezervace ubytování nebo nájmu lodi už není nutné. Formulář je lepší vyplnit dopředu online, abyste si ušetřili zdržení na hranicích.

Na webu https://entercroatia.mup.hr najdete příslušný formulář a aktuální epidemiologická opatření platná v Chorvatsku.

Cizinci musí také během pobytu dodržovat speciální pokyny: omezit kontakt s dalšími osobami a každé ráno si měřit teplotu. Pokud bude vyšší než 37,2° C, musíte neprodleně kontaktovat místní hygienickou stanici. V zemi jsou otevřené restaurace i obchody, nadále platí povinnost nosit roušku ve vnitřních veřejných prostorech. Na plážích, stejně jako všude jinde, by lidé měli dodržovat rozestupy 2 metry.

Vyberte si zájezd do Chorvatska

Bulharsko

Silistar, Bulharsko

Silistar, Bulharsko Shutterstock

Od 15. 6. můžete volně vycestovat do Bulharska bez povinnosti nastoupit karanténu nebo dokládat negativní test. Nošení roušky je znovu povinné. Při příjezdu je třeba předložit prohlášení, že nemáte symptomy onemocnění COVID-19 a jste seznámeni s epidemiologickou situací a riziky onemocnění. Na základě rozhodnutí bulharských úřadů mohou být cestující po příletu do Bulharska (Burgas, Varna) z důvodu podezření na onemocnění COVID-19 odesláni na zdravotní kontrolu. V takovém případě je cestující povinen na místě uhradit poplatek ve výši 80 EUR.

Vydejte se s námi do Bulharska

Rakousko

Hallstatt, Rakousko

Hallstatt, Rakousko Shutterstock

Do Rakouska můžete momentálně bez omezení, tedy bez testu a karantény. Výjimku tvoří obyvatelé Prahy. Od 28. 9. 2020 zařadilo Rakousko Prahu mezi rizikové oblasti. Znamená to, že osoby přijíždějící z Prahy jsou povinny při vstupu do Rakouska předložit test o neinfikovanosti koronavirem, který nesmí být starší 72 hodin. Pokud jej cestovatelé nemají, musí se sami izolovat ve vhodném ubytování (na vlastní náklady) a do 48 hodin požádat o provedení testu na koronavirus. V případě negativního výsledku testu bude karanténa ukončena.

Při návratu s Chorvatska či Slovinska přes Rakousko, nemusíte předkládat atest o neinfikovanosti ani jít do karantény, ale tranzit musí proběhnout bez zastávky (že chcete zemí pouze tranzitovat, dokládáte např. dostatkem paliva v nádrži). Cestující jsou povinni vyplnit a podepsat formulář pro vstup a tranzit (německy zde nebo anglicky zde).

V Rakousku platí povinnost nosit roušku v uzavřených veřejných prostorech. Osoby, které Rakouskem pouze projíždějí, nemusejí předkládat atest o neinfikovanosti ani jít do karantény, pokud průjezd proběhne bez zastávky. Tranzit zemí musíte doložit například dostatkem paliva v nádrži. 

Nabídka zájezdů do Rakouska

Itálie

Amalfi, Itálie

Amalfi, Itálie Shutterstock

Italská vláda rozhodla o zařazení ČR mezi rizikové země. Při vstupu na italské území tedy musíte předložit negativní test ne starší než 72 hodin. Cestující do Itálie musejí vyplnit formulář spojený s čestným prohlášením.

Při vstupech do uzavřených prostor nebo na pláže vám mohou preventivně změřit teplotu a můžete být vyzvání k uvedení kontaktních údajů. Jinak v Itálii platí obecná hygienická opatření: vzájemný odstup 1 metr a více (liší se dle regionů), pravidelná hygiena rukou, povinné nošení roušky v uzavřených prostorách. Na ostrově Capri jsou roušky povinné i venku. 

Pokud se chystáte na Sardinii, před odjezdem na ostrov je povinná registrace. Stačí vyplnit online formulář. Po odeslání vám přijde potvrzení, které předložíte při nástupu na palubu letadla nebo trajektu. Společně s potvrzením dostanete k vyplnění zdravotní formulář, který je třeba vyplnit před odjezdem (ne déle než 48 hodin). Cestujícím bude měřena tělesná teplota, v případně hodnoty 37,5 a více může být odepřen vstup na palubu. Veškerá data poskytnuta při registraci budou smazána do 14 dnů od odjezdu cestujícího. Přímé lety z Prahy na Sardinii jsou zatím potvrzeny pouze do Cagliari od 2. července do konce sezóny a to 2x týdně (čtvrtek a neděle).

Vyrazte do Itálie

Slovinsko

Hrad a jezero Bled, Slovinsko

Hrad a jezero Bled, Slovinsko Shutterstock

Slovinská vláda zařadila Českou republiku znovu na seznam červených zemí. S platností od 29. 9. tedy opět platí povinnost karantény. Pokud se prokážete negativním testem, který není starší víc než 36 hodin, do karantény nemusíte. Tranzit přes Slovinsko je možný bez omezení, pokud proběhne v časovém rámci menším než 12 hodin.

Doporučujeme si ověřit, přes které hraniční přechody můžete do Slovinska vjet či z něj vyjet. Více informací ZDE.

Zvláště upozorňujeme, že pro přechod chorvatsko-slovinské hranice můžete využít pouze mezinárodní hraniční přechody, jejichž seznam je uveden ZDE (Border crossing points for international traffic). V případě překročení nepovoleného hraničního přechodu hrozí udělení vysokých pokut ze strany slovinské policie.

Zažijte krásu Slovinska

Nová doba letová:

  • V letadlech a na letištích i nadále platí opatření zakrýt si nos a ústa svou osobní ústenkou
  • Odbavení by mělo být vyřízeno dopředu on-line
  • Některé letecké společnosti budou (pokud kapacita letadla dovolí) usazovat cestující s rozestupy
  • Může být omezený servis na palubě během letu
  • Upřednostňuje se bezkontaktní platba kartou

Španělsko

Costa del Sol, Malaga

Costa del Sol, Malaga Shutterstock

Od 24. 8. se Španělsko zařadilo na seznam států s vysokým rizikem nákazy. Od 5. 10. se toto opatření netýká Kanárských a Baleárských ostrovů. Po návratu zpět do ČR je nutný test či karanténa pouze při pobytu v kontinentálním Španělsku. Pokud se vydáte na Kanáry či Baleáry, test při návratu ani karanténu nepotřebujete.

Od 1. července musí každý před příletem do Španělska vyplnit formulář nebo použít mobilní app SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH. Na základě toho obdržíte QR kód, který ukážete po příletu na španělském letišti při kontrole dokladů. Do 31. 7. 2020 platí přechodné období a cestující mohou předložit i vytištěný formulář. Kromě toho se na španělských letištích provádí kontrola teploty. Na všech veřejných místech jsou roušky povinné.

Dne 5. srpna 2020 podepsala Centrála pro cestovní ruch Kanárských ostrovů, Promotur, a pojišťovna AXA Seguros speciální smlouvu o pojištění, které garantuje zahraničním turistům, kteří před příjezdem na Kanárské ostrovy neměli žádné příznaky a nebylo u nich podezření na onemocnění na Covid-19, krytí nákladů na lékařské výlohy, repatriaci a pobyt spojený s karanténou na Kanárských ostrovech. Autonomní oblast Kanárské ostrovy je tak první španělskou oblastí, která garantuje zahraničním návštěvníkům pomoc a úhradu nákladů spojených s eventuálním onemocněním způsobeným koronavirem a hospitalizací. Ochrana turistů nabývá účinnosti od 10. srpna a její platnost je stanovena na 12 měsíců.

Mrkněte na nabídku zájezdů ve Španělsku

Maďarsko

Budapešť, Maďarsko

Budapešť, Maďarsko Shutterstock

Maďarsko prodloužilo zavření hranic do konce října. V současné době mohou vstoupit na území Maďarska občané Česka, Slovenska a Polska, kteří si před 6. 10. rezervovali alespoň jednodenní pobyt s datem do 31. 10. a prokáží se negativním testem SARS-CoV2-PCR starým maximálně 5 dnů.

Tranzit přes Maďarsko je možný, musíte mít platné doklady pro vstup do schengenského prostoru (platný OP nebo pas), prokázat, že se jedná o tranzit přes Maďarsko do cílové země a musí být také možný průjezd ostatními zeměmi na trase. Při vstupu do Maďarska následně podstoupíte zdravotní kontrolu. Pokud budete mít příznaky nákazy, nebudete vpuštěni na maďarské území. Při tranzitu je nutno dodržet určité podmínky: rychlý průjezd (opustit Maďarsko do 24 hodin), vyhrazené hraniční přechody, trasy a odpočívadla (viz mapa na stránkách maďarské policie) a v určené časové intervaly.   

Vydejte se s námi do Maďarska

Egypt

Pyramidy v Gíze, Egypt

Pyramidy v Gíze, Egypt Shutterstock

Zahraničním turistům se země otevírá od 3. 10. Po jejím otevření budou muset hotely splnit podmínky Světové zdravotnické organizace a budou v nich platit přísná hygienická opatření. Ty se budou týkat kromě hotelů např. i muzejních exponátů. Zaměstnancům i hostům hotelů se bude povinně měřit teplota.

Od 1. 9. 2020 je třeba při vstupu do Egypta předložit negativní PCR test, který není starší než 48 hodin. Děti do 6 let tuto povinnost nemají.  Negativní test potřebujete i po návratu zpět do ČR. 

Vyberte si zájezd do Egypta

Turecko

Antalya, Turecko

Antalya, Turecko Shutterstock

Při vstupu na území Turecké republiky musíte absolvovat lékařskou kontrolu. Testy PCR pak budou absolvovat pouze ti, u kterých to stanoví lékař. Cestující musejí mít roušku při pobytu na letišti i během letu a před odletem vyplnit formulář. 

Postupně se obnovuje provoz mezinárodních linek. Pro hotely byl zaveden speciální certifikační program, který garantuje, že je konkrétní hotel bez nákazy. Kromě běžných opatření a hygienických pravidel by v hotelu měly být i speciální kamery, které budou měřit teplotu hostům i zaměstnancům.

Rodinná dovolená bez starostí: Objevte dětské hotelové kluby v Česku

Čtěte také:

Rodinná dovolená bez starostí: Objevte dětské hotelové kluby v Česku

Slovensko

Štrbské pleso, Slovensko

Štrbské pleso, Slovensko Shutterstock

Slovensko 18. 9. přeřadilo Českou republiku mezi červené země. Osoby přijíždějící z České republiky se musejí prokázat negativním testem RT-PCR na onemocnění COVID-19 ne starším 72 hodin, nebo se registrovat prostřednictvím formuláře e-hranice (http://korona.gov.sk/ehranica),  nastoupit domácí karanténu a nejdříve 5. den se nechat otestovat.

Dovolenkujte na Slovensku

Německo

Hrad Neuschwanstein, Bavorsko

Hrad Neuschwanstein, Bavorsko Shutterstock

Česká republika byla ze strany Německa zařazena mezi rizikové země. Při příjezdu z ČR do Německa se musíte povinně izolovat a informovat místní hygienickou stanici (Gesundheitsamt) o svém příjezdu. Ve většině spolkových zemích platí možnost výjimky z povinné karantény v případě, že byl proveden PCR test s negativním výsledkem. Test musí být proveden v jedné ze zemí uvedených na stránkách Institutu Roberta Kocha, a to maximálně 48 hodin před příjezdem.

Následná opatření si jednotlivé spolkové země regulují samostatně, týká se to povinnosti nošení roušky v uzavřených veřejných prostorech a v hromadných dopravních prostředcích (vlaky, metro, tramvaje, autobusy). Povinnost nosit roušku nemají děti do 6 let a osoby, u kterých to ze zdravotních důvodů nelze vyžadovat. 

Vyjeďte si odpočinout do Německa

Polsko

Poloostrov Hel, Polsko

Poloostrov Hel, Polsko Shutterstock

Od 13. června Polsko ukončilo hraniční kontroly. Občané Evropské unie mohou volně cestovat bez omezení v obou směrech. Polsko také obnovuje mezinárodní autobusovou a vlakovou přepravu se sousedními státy EU.

Odpočiňte si na pláži v Polsku

Cenově dostupná exotika: 6 tipů kam vyrazit v zimě za sluncem

Čtěte také:

Cenově dostupná exotika: 6 tipů kam vyrazit v zimě za sluncem

Francie

Normandie, Francie

Normandie, Francie Shutterstock

Od 15. 6. můžete do Francie volně vycestovat bez nutnosti testu a karantény, stejné podmínky platí i pro návrat do ČR. Dále platí povinnost nosit roušku v uzavřených veřejných prostorech a v dopravních prostředcích. 

Vyberte si zájezd do Francie

Velká Británie

Cornwall, Anglie

Cornwall, Anglie Shutterstock

Britská vláda oznámila zavedení karanténních opatření pro občany ČR na území Spojeného království s platností od 29. srpna 2020. Před příjezdem na území Spojeného království musí každý cestující vyplnit kontaktní formulář a cestovní itinerář (nejdříve 48 hodin před příjezdem, nejpozději PŘED hraniční kontrolou).

Britská vláda apeluje na to, aby si každý turista nainstaloval aplikaci NHS Covid-19 a používal ji během celého pobytu. Po ukončení karantény je nutné nadále dodržovat vládní nařízení o povinném dodržování rozestupu mezi lidmi. Místní úřady budou v rámci dodržování karantény provádět namátkové kontroly.

Island

Island

Island Shutterstock

Od 15. 6. se Island otevřel turistům. Podmínkou pro vstup je negativní PCR test nebo 14-ti denní karanténa. Test musíte absolvovat jen na Islandu. Do konce června je zdarma, od července bude stát 11.000 ISK.

Před odletem jsou cestující povinni vyplnit formulář, kde kromě osobních a kontaktních informací uvedete také údaje o letu, termínu a adresu pobytu na Islandu. Doporučujeme aplikaci Rakning C-19, ve které se dozvíte veškeré oficiální informace a také výsledek vašeho testu.

Testování bude probíhat na letišti v Keflaviku a v Seydisfjorduru. Cestující, kteří přilétají na jiná letiště (Reykjavik, Akureyri, Egilsstadir) nebo do přístavů mohou být testováni v nejbližším zdravotnickém centru. Po provedení testu se mohou cestující volně pohybovat na Islandu. Test na COVID ani karanténu nemusí po příletu absolvovat děti narozené v roce 2005 a později.

Počínaje 19. srpnem se bude moci cestovatel na letišti rozhodnout, zda nastoupí na 14ti denní karanténu či se nechá na vlastní náklady otestovat a setrvá v karanténě jen 5-6 dní do druhého testování, které je zdarma. 

Poznejte kouzlo Islandu

Švýcarsko

Švýcarsko

Švýcarsko Shutterstock

Švýcarsko zařadilo Českou republiku mezi rizikové státy. Po příjezdu z ČR musíte nastoupit povinnou desetidenní karanténu. Negativní test nijak neovlivňuje povinnost nastoupit karanténu ani její délku.

Ve veřejné dopravě je povinné nošení roušek. Hotely, restaurace, veřejní dopravci a lanovky jsou certifikovány označením Clean & Safe. Opatření se mohou v jednotlivých kantonech lišit.

Odpočiňte si ve Švýcarsku 

Malta

Valletta, Malta

Valletta, Malta Shutterstock

Od pátku 28. 8. musejí všichni cestující z České republiky předložit negativní PCR test, ne starší než 72 hodin. 

Všichni cestující musí vyplnit následující dva formuláře. The Public Health Travel Declaration Form se týká prohlášení, že cestující strávil posledních 14 dní v jedné z povolených zemí (pokud ne, je třeba kontaktovat check-in letecké společnosti). The Passenger Locator Form slouží k poskytnutí kontaktních údajů.

Vyrazte s námi na Maltu 

Kompletní přehled všech opatření ve všech zemích najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí. Před cestou doporučujeme zaregistrovat se v systému DROZD.

Nepublikováno Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín