Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blog o cestování, tipy kam vyrazit na dovolenou

Cesta kolem světa: Tradiční velikonoční pokrmy

Cesta kolem světa: Tradiční velikonoční pokrm

Cesta kolem světa: Tradiční velikonoční pokrm Shutterstock

Také už se těšíte na Velikonoce a přemýšlíte, čím byste je letos ozvláštnili? Můžete koledníky překvapit nabarvenými křepelčími či pštrosími vejci, vyšperkovat rodinný recept na nádivku třeba medvědím česnekem, nechat velikonočního beránka hrát všemi barvami duhy nebo se inspirovat svátečními pochoutkami z celého světa.  

Polsko: posvěcená sváteční tabule a dezert z ohně

Tradiční polská velikonoční polévka

Tradiční polská velikonoční polévka Shutterstock

U našich sousedů jsou Velikonoce především časem modliteb a koncem dlouhého půstu. Posvěcené jsou tak i některé pokrmy na sváteční hostině. O Bílé sobotě míří do kostelů věřící s koši plnými jídla, kterému po bohoslužbě farář požehná. Těla půstem vysílených strávníků potěší pečené jehněčí, pestrý výběr klobásek i husté polévky. Sladkou tečku obstará bábovka z kynutého těsta nebo super kalorický Sekacz – nad ohněm připravovaný dezert z velkého množství vajec, cukru, smetany a mouky.

Řecko: lampiónový průvod, červená vejce a pečené kůzle

Řecký velikonoční sladký chléb

Řecký velikonoční sladký chléb Shutterstock

Pravoslavným Velikonocům předchází 40denní půst, po kterém následuje týden zasvěcený modlitbám, rozjímání, lampiónovým průvodům, rodinným sešlostem a hodování. Stoly zdobí červeně obarvená vejce a posvěcené zelené ratolesti. Na talířích nesmí chybět kuřecí polévka avgolemono, jehněčí či kůzlečí pečeně, špenátový koláč se sýrem, pečené brambory s citronem a oreganem, olivy, tzatziki či hroznové listy plněné rýží. Pro šťastlivce, kterým zbude místo na dezert, je připraven sladký řecký chléb, vzdáleně připomínající náš mazanec.

Čtěte také: Jak vybrat ideální dovolenou pro muže

Francie: Víno, pečínka a hříšně sladké dezerty

Francouzská čokoládová pěna

Francouzská čokoládová pěna Shutterstock

Francouzská kuchyně je považována za nejlepší na světě, a tak velikonoční tabuli ozdobí jehněčí pečínka, symbolizující Kristovu oběť, restovaná jarní zelenina, baby brambůrky, vaječná omeleta s houbami. Samozřejmě nesmějí chybět ukrutně dobré, hříšně sladké dezerty. Hostina by rozhodně nebyla kompletní bez sklenky dobře vychlazeného vína.

Itálie: radostná rodinná setkání, bohoslužby i pikniky v přírodě

Italský velikonoční koláč Colomba

Italský velikonoční koláč Colomba Shutterstock

A spousta skvělého jídla. Tak by se daly stručně charakterizovat italské Velikonoce. Tradičně skvělou středomořskou kuchyni obohatí během svátků jehněčí pečeně, colomba – kynutá buchta ve tvaru holubice, čerstvé fazolky se sýrem pecorino nebo pizza di Pasqua – slaný koláč z mouky, vajec, parmazánu a ovčího sýra pecorino.

Inspirujte se: Země zaslíbené vegetariánům a veganům

Švédsko: rej čarodějnic a směnárna umění za čokoládu

Variace velikonočních ryb ze Švédska

Variace velikonočních ryb ze Švédska Shutterstock

Také jste jako děti milovali knihu Děti z Bullerbynu a s nadšením při jejím čtení prožívali každodenní trampoty malých švédských školáků? Právě děti si ve Švédsku užijí během svátků nejvíc legrace. Převlečeni za čarodějnice obchází domy v sousedství a směňují vlastnoručně nakreslené obrázky za čokoládové dobroty. Doma na ně po koledě čeká pokrm zvaný Påskbord, složený z masových koulí, vajec a marinovaných mořských ryb.

Španělsko: muži v kápích, smutné ženy a kosti světce

Marcipánové trubičky Huesos de Santo

Marcipánové trubičky Huesos de Santo Shutterstock

Španělé mají rádi oslavy všeho druhu. Velikonoce, jakožto nejvýznamnější křesťanský svátek, jsou tu oslavovány s velkou pompou. Ulicemi měst i vesnic prochází průvody mužů, oděných do vysokých kápí. Ženy se halí do černé barvy, vyjadřující smutek nad ukřižováním Krista. Tradičním velikonočním pokrmem je solená treska, masové pečeně či speciality z luštěnin. V žádné rodině nesmí chybět velikonoční věnec s vejci uvařenými na tvrdo a ukrytým panáčkem pro štěstí. Skvěle chutnají i anýzové věnečky, smažené postní koblížky nebo poněkud morbidně nazvaný dezert Huesos de Santo, jež v překladu znamená kosti světce. Nenechte se odradit názvem, jedná se o vynikající marcipánové trubičky, plněné krémem z vaječných žloutků, navrch bohatě posypané cukrem.

Objevujte: Jak se pije káva ve světě

Peru: pečené morče, nakládané srdce a smažené banány

Ceviche a smažené banány z Peru

Ceviche a smažené banány z Peru Shutterstock

Pro našince mají velikonoční pokrmy této jihoamerické země poněkud bizarní nádech. Na dvanácti chodovém menu nesmí chybět v celku pečené morče s bylinkovou nádivkou, zeleninová polévka, ryba s pikantní omáčkou z plodů moře, nakládaná jehněčí srdce, smažená brambora plněná zeleninou, smažené banány, vařená kukuřice či bramborová kaše s krevetami.

Autor článku Petra Eliášová

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento blog