Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cestování v březnu aneb Destinace, kde si užít začátek jara

Dovolená na pláži

Dovolená na pláži Shutterstock

Vlézt v březnu za kamna, je jedním z řešení vrtkavého jarního počasí, které nabízí okřídlená pranostika. Pokud kamna nevlastníte, není vám vlastní peciválství nebo si prostě chcete prohřát zimou ztrápené tělo někde jinde, nezoufejte! Existuje mnoho destinací, které vás v březnu přivítají záplavou slunce, královským servisem i divy přírody, ze kterých se vám zatočí hlava.

Turecko

Letovisko Bodrum, Turecko

Letovisko Bodrum, Turecko Shutterstock

Patříte do skupiny těch, kteří by se do země přezdívané brána orientu, vydali spíše v období letních prázdnin? Pak vězte, že o hodně přicházíte. Vydejte se do Turecka na jaře a užijete si nádhernou přírodu, architekturu i ruch arabských tržišť bez davů a tlačenic. Objevte antickou tvář letoviska Bodrum s římským amfiteátrem, Myndoskou bránou a malebnými bílými uličkami, které přímo vybízí k fotografování. Byli jste někdy na letní dovolené v pulsujícím letovisku Side? Možná vás překvapí, jak klidné a poetické toto místo může být v měsících, kdy tu není hlava na hlavě. Prozkoumejte zdejší Apollonův chrám, akvadukt, amfiteátr, městské hradby i útulné restaurace a kavárny. Nebo se vydejte na výlet k blízkému širokému vodopádu Manavgat, který je dokonalou oázou zurčící divoké přírody. Vezměte si deku, udělejte si malý piknik a jen pozorujte burácející krásu kolem vás.

Zájezdy do Turecka

Fuerteventura

Přístav v Gran Tarajal, Fuerteventura

Přístav v Gran Tarajal, Fuerteventura Shutterstock

Kanárská ostrovní krasavice je místem, kde se střetává španělský temperament s africkým sluncem a divoká příroda s ruchem oblíbených turistických letovisk. Svěží vítr ve vlasech si zamilují nejen vyznavači vodních sportů. Divoké pláže s jemným bílým pískem vábí i největší lenochy k nekonečným procházkám a romantické duše láká dokonale čistá noční obloha posetá tisícovkami zářivých hvězd. Národní parky s více než dvěma stovkami značených stezek ocení všichni dobrodruzi a při pozorování západu slunce uprostřed zlatých písečných dun pořídíte nejen dokonalé fotky, ale zažijete romantiku jako z hollywoodského filmu. Nechte se okouzlit krásou vesničky Gran Tarajal, která láká mnoha fotogenickými zákoutími s typickými bílými a barevnými domky, ale hlavně exoticky vyhlížející pláží s černým sopečným pískem. Přírodní rezervace Cuchillos De Vigán se zase pyšní krajinou, která místy připomíná návštěvu na měsíci a místy americký divoký západ, jehož scenérie připomínají mohutné hory s řídkou vegetací.

Dovolená na Fuerteventuře

Thajsko

Zátoka Phang Nga, Phuket

Zátoka Phang Nga, Phuket Shutterstock

Když se řekne Thajsko, mnohým z nás se možná začnou sbíhat sliny při vzpomínce na některý z asijských gastronomických majstrštyků. Vězte, že vysoce návykové není jen zdejší jídlo, ale i kultura, atmosféra, příroda a lidé. Veselí Thajci se s úsměvem od ucha k uchu snad narodili a pokud se vydáte do jejich domoviny, slovo „problém“ můžete rovnou vyškrtnout ze slovníku. Rozhodně neprohloupíte, když si jako cíl své dovolené vyberete provincii Phuket, pro mnohé světoběžníky je totiž tento kousek země symbolem Thajska jako takovým. Dokonalé pláže a bujarý noční život není zdaleka jediným lákadlem, které tu na vás čeká. Hlavní město ostrova si zachovalo svůj původní půvab, a tak tu na každém rohu můžete obdivovat autentické kulisy orientální architektury. Ujít si nenechte ani fotogenickou zátoku Phang Nga, kde vápencové skály doslova trčí z průzračné mořské vody. Pro duchovně založené cestovatele bude živou vodou návštěva chrámu Wat Khao Rang, který se kromě nádherného výhledu po okolí pyšní obří sochou zlatého Buddhy.

Zájezdy do Thajska

Spojené arabské emiráty

Relax na pláži v Dubaji

Relax na pláži v Dubaji Shutterstock

Začátek jara je ideální přiležitost k objevování největší krásky Arabského poloostrova. Tou jsou Spojené arabské emiráty, které se v poslední dekádě uvelebily na předních příčkách cestovatelského seznamu mnoha našinců. A není divu. Sedm pohádkově krásných emirátů, nacházejících se v subtropickém pásmu, láká všechny milovníky tepla a slunečných pláží. Rozvoj země nabral neuvěřitelné tempo díky obrovským ložiskům nerostného bohatství, a tak tu najdete nejluxusnější hotely světa, nejvyšší výškové budovy, zábavní parky i přepychové obchody či restaurace. Kontrast ke světu technologií budoucnosti pak nabízí tradiční arabská tržiště i mešity. Emiráty si však můžete užít takřka s jakýmkoliv rozpočtem. Najdete tu ubytování ve všech cenových kategoriích a mnoho populárních atrakcí je zcela zdarma. Místní dbají na udržitelnost, ochranu životního prostředí, obnovitelné zdroje a snaží se, aby si krásu emirátů užily i příští generace. 

Dovolená v SAE 

Keňa

Masaj pasoucí stádo koz, Keňa

Masaj pasoucí stádo koz, Keňa Shutterstock

Na světě není mnoho zemí, kde můžete odpočívat na plážích v luxusních resortech, potkat válečníka z kmene Masajů, zahrát si golf na špičkových hřištích a vidět desítky druhů exotických zvířat v jejich přirozeném prostředí. Africká Keňa, jejíž břehy omývá Indický oceán, je označována jako kolébka života. Důvodem je vysoká koncentrace pohádkových národním parků plných ohrožených druhů. Mezi nejznámější patří Tsavo East & West, Nakuru & Naivasha a především Amboseli s vyhlídkou na horu Kilimandžáro. Ta se nachází na hranicích se sousední Tanzanií, na vrcholu se můžete pokochat výhledem na okolní savany a poznat místo, kde kdysi probíhala sopečná činnost. Sportovní nadšence čekají dokonalé podmínky pro plachtění, šnorchlování i paraglaiding. Rodiny s dětmi ocení mnoho resortů se zázemím pro malé raubíře, zamilované páry se mohou celé hodiny procházet po dlouhých plážích a pozorovat západy slunce jako z katalogu. A co vy? Vyslyšíte volání divočiny?

Zájezdy do Keni

01.03.2024 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín