Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejoblíbenější tuniská letoviska

Tuniská architektura

Tuniská architektura

Jedním z nejdůležitějších rozhodnutí při výběru dovolené v Tunisku je volba toho správného letoviska. Na své si zde přijdou milovníci rušného městského života, krásné přírody i romantických procházek křivolakými uličkami.

Elegantní Mahdia

Zbytky opevnění na pobřeží Mahdie

Zbytky opevnění na pobřeží Mahdie

Traduje se, že skuteční znalci Tuniska se rádi vrací do Mahdie, ležící 35 km na jih od Monastiru. Historické město bylo založeno Féničany, ale až Arabové vybudovali mohutné hradby, oddělující historickou část letoviska, ležící na poloostrově vyčnívajícím do moře, od pobřeží. Srdce milovníka památek zde zaplesá. Určitě nezapomeňte navštívit pevnost Borj Mahdia postavenou v 16. století, monumentální bránu Skifa Kahla nebo romantický rybářský přístav. Hlavním magnetem přitahujícím turisty do Mahdie jsou místní nádherné pláže. Bělostný písek tu ostře kontrastuje s tyrkysově modrým mořem. Pozvolný vstup do vody potěší méně zdatné plavce i rodiny s menšími dětmi.

Zažijte tuniskou Mahdiu

Pohodový Monastir

Mauzoleum v Monastiru

Mauzoleum v Monastiru

Dalo by se říci, že Monastir je takové normální tuniské město. Velkou výhodou je blízkost mezinárodního letiště i dobré spojení se sousedními letovisky (Sousse, Mahdia). Při procházkách městem určitě navštivte staré město (Medina), které vám učaruje množstvím obchůdků, kaváren i křivolakými uličkami. Já jsem neodolala návštěvě majestátního, nádherně zdobeného mauzolea prvního tuniského prezidenta Habiba Bourguiby. Pěkná, 10 km dlouhá, písčitá pláž lemovaná palmami je dostatečně široká a tak není problém najít si klidnější zákoutí. Četná střediska vodních sportů nabízí pestrou paletu motorizovaných i nemotorizovaných aktivit. Pokud máte rádi golf, tak jste zajisté slyšeli o nedalekém mistrovském osmnáctijamkovém hřišti Palm Links Golf.

Nechte se okouzlit Monastirem

Historická perla Sousse

Západ slunce v Sousse

Západ slunce v Sousse

Třetí největší město Tuniska, Sousse, bylo založeno Féničany v 11. století př. n.l. a na historii zde narazíte na každém kroku. Opevněná mešita z 9. století zaujme absencí minaretu (vstup je povolen pouze muslimům). Nádherné výhledy na celé pobřeží i staré město jsou z Khalefovy věže, která je součástí městské pevnosti. Na starobylé centrum navazují malá náměstíčka se zastřešenými tržnicemi i nablýskanými výlohami luxusních obchodů. Na předměstí můžete zahlédnout neutěšenou atmosféru chudinských čtvrtí. Nezvyklý zážitek nabízí i návštěva vyhlášeného rybího trhu. Bělostný písek místních pláží lemují vzrostlé palmy i geometricky přesné řady hotelových slunečníků.

Relaxujte v Sousse

Zelená Tabarka

Tabarka

Tabarka

Kopcovitý terén, mírnější podnebí i moře vhodné pro potápění to vše nabízí tento severní cíp Tuniska, ležící na hranicích s Alžírskem. Menší, poklidné městečko má s ostatními letovisky společnou snad jen písčitou pláž, místy přerušenou skalisky. Tabarce si můžete dosyta užít zelené kopce protkané říčkami, pokojnou prázdninovou atmosféru i potápění. Já jsem si projela vypůjčeným autem i menší romantické plážičky, ležící jen několik kilometrů od letoviska. Pokud máte rádi přírodu a nevadí vám kratší koupací sezóna (květen – říjen), tak vás Tabarka určitě nezklame.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Romantický Port el Kantaoui

Port El Kantaoui

Port El Kantaoui

Relativně mladé letovisko Port El Kantaoui, postavené koncem 70. let po vzoru vesničky Sidi Bou Said, vás nadchne svou romantickou atmosférou. Nízké budovy hotelů se střídají s pečlivě upravenými parky. Místní přístav nabízí přehlídku luxusních jachet. Netoužíte-li po ruchu tuniských tržišť, pak bude toto městečko vaší oázou klidu. Široká písčitá pláž přímo vybízí k odpočinku.

Objevte romantiku v Port El Kantaoui

6. Oblíbená Djerba

Djerba

Djerba

Největší tuniský ostrov je pro Čechy evergreenem. I mě překvapila krása místních pláží, které mohou směle soupeřit i s těmi řeckými. Hotelové resorty se předhánějí v nabídkách sportovních aktivit, zkrášlujících procedur i animačních programů. Pokud jste jako já spíše introverti, tak navštivte třeba čajovnu, kde můžete nad šálkem sladkého mátového čaje naslouchat divokým hovorům místních mužů. Zajímavá je i procházka městem Houmt Souk s tradičními trhy, mešitami, židovskou synagogou i pěkným přístavem.

Vyrazte na Djerbu

Praktické informace:

  • Hotelové resorty bývají nezřídka postaveny několik kilometrů od městské zástavby. Nebojte se vystoupit z uměle vytvořených hotelových rájů a zažít tu pravou orientální atmosféru. V místních kavárnách klábosí muži zahalení v kouři z vodních dýmek, výlohy řeznictví či pekáren jsou pomalovány dětsky naivními kresbami.
  • Nejlevnější dopravou v Tunisku jsou autobusy. Jezdi poměrně pravidelně, ale na jízdní řád se není radno příliš spoléhat. Do autobusu se nastupuje zadními dveřmi. V zadní části vozu sedí průvodčí u něhož si zakoupíte lístek.
  • Já jsem pro přesuny mezi resortem a městem využívala služeb spolehlivých žlutých taxíků. O ceně můžete smlouvat, ale není to nutné. Jízdné není drahé.
  • Nejtypičtějším dopravním prostředkem jsou osmimístné mikrobusy zvané louage, jezdící po pravidelných trasách. Bez problémů si je můžete stopnout. Mají vždy bílou barvu s modrým či červeným pruhem.
  • Tunisko je muslimská země a i když jsou Tunisané velmi tolerantní není vhodné pohybovat se po městě v příliš odhaleném oblečení. 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín