Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cestování v době covidové aneb co vás čeká a nemine

Cestování v době covidové

Cestování v době covidové Shutterstock

Brzdí současná epidemiologická opatření vaše obvyklé cestovatelské touhy? Nenechte se odradit a bez obav naplánujte svoji letošní dovolenou. Bez front na letištích, tlačenic v uličkách historických měst i pláží přecpaných k prasknutí. Právě teď nastává ideální čas spatřit vaše vysněná místa v docela jiném světle. Okouzlující ve své přirozenosti. Než začnete snít, provedeme vás prakticky vším, co vás čeká, od příprav po návrat. 

Před cestou

Plánování dovolené

Plánování dovolené Shutterstock

Dříve než začnete balit kufry, zjistěte si, jaká opatření jsou vyžadována ve vaší destinaci. Ta se totiž velmi rychle mění. Naprostou samozřejmostí by mělo být kvalitní pojištění, zahrnující i krytí léčebných výloh spojených s onemocněním covid-19. Nové podmínky s sebou přinášejí i nutnost testování pomocí PCR testů. Zjistěte si, jak staré testy akceptuje cílová destinace. Standardem je potvrzení o negativním PCR testu, provedeném 48–72 hodin před odletem, vydané akreditovanou laboratoří. Některé destinace požadují také vyplnění zdravotního formuláře. Do kufru si kromě plavek a opalovacích krémů přibalte ještě dostatečnou zásobu respirátorů, jednorázové rukavice, bezoplachovou dezinfekci na ruce i dezinfekční ubrousky. 

Aktuální situace v oblíbených lokalitách: Kam a za jakých podmínek můžete cestovat

Čtěte také:

Aktuální situace v oblíbených lokalitách: Kam a za jakých podmínek můžete cestovat

Na letišti

Rodina na letišti

Rodina na letišti Shutterstock

Se změněnými pravidly se setkáte také na letišti. Všechny prostory pro cestující jsou pravidelně dezinfikovány a při odbavení je nutné dodržovat dvoumetrové rozestupy. Pro cestující, kteří si musí před vstupem do letištní haly nasadit respirátor, jsou připraveny také stojany s dezinfekcí. Bedlivě kontrolována je i vzduchová filtrace, zajišťující cirkulaci vzduchu v terminálech. Stolky v letištních kavárnách a restauracích jsou rozmístěny s ohledem na minimalizaci kontaktů. Upřednostňovány jsou bezkontaktní platby i odbavení.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

V letadle

V letadle s respirátorem

V letadle s respirátorem Shutterstock

Tak trochu jiná bude i samotná cesta letadlem. Můžete se těšit na dokonale vydezinfikované prostory, čisté vzduchové filtry, jež spolehlivě zachytí téměř 100 % bakterií i virů. Technologie filtrace vzduchu v kabině je na úrovni kvality vzduchu v nemocnicích. Vzduch se totiž nasává přes vysoce účinný filtr částic. HEPA filtry odstraní 99,9 % všech mikroskopických částic (bakterií, virů a plísní). Vzduch v kabině je takto vyměněn každé 2–3 minuty, což je častěji než v nemocnici. Všichni cestující s výjimkou dětí do 2 let věku musí mít nasazen respirátor s filtrační účinností alespoň 95 %. Stejná povinnost platí i pro palubní personál. V zájmu bezpečnosti tak zůstanete ochuzeni o úsměvy letušek a stevardů, stejně tak jako i o nákup suvenýrů či četbu palubních magazínů. Zeštíhlila i nabídka občerstvení, které je navíc podáváno vždy hygienicky zabalené. Potvrzení o negativním testu, očkování či prodělaném onemocnění covid-19 se kontroluje už před vstupem na palubu.

Dovolená v období pandemie aneb Dubaj vám dobije baterky i s rouškou

Čtěte také:

Dovolená v období pandemie aneb Dubaj vám dobije baterky i s rouškou

Na hotelu

Rodina v hotelovém bazénu

Rodina v hotelovém bazénu Shutterstock

Kvalitní ochranu dýchacích cest budete potřebovat i během transferu do hotelu. Konečný přesun a vaše dovolená může začít! Pravděpodobně vás čeká nezbytná dezinfekce a měření tělesné teploty při vstupu do hotelové recepce. Ochuzeni však nezůstanete o bohatě prostřené švédské stoly. Jen s malou změnou – z hygienických důvodů vám jídlo na talíř nandají ochotní číšníci. Bazén, pláž, hotelové bary, wellness centra i střediska vodních sportů fungují ve většině hotelů beze změny, jen s větším důrazem na hygienická opatření. Pravidelnou očistou procházejí všechny společné prostory, lehátka u bazénu i na pláži.

Užijte si s námi léto

V letoviscích 

Rodina u moře

Rodina u moře Shutterstock

Procházka plážovou promenádou, lemovanou stylovými restauracemi a obchůdky, představuje ideální zakončení dne plného vodních radovánek. Svou oblíbenou kratochvíli si nemusíte odpírat ani v letošním roce. S ohledem na vlastní bezpečnost se řiďte zdravým selským rozumem. Stačí se vyhýbat případným davům, držet si sociální odstup a v uzavřených prostorách si nasadit respirátor. Na výlet si přibalte svačinu z hotelu pro případ, že by nebylo k dispozici hygienicky zabalené jídlo. Zaměřte se na venkovní aktivity a pusťte se do objevování přírodních krás. Do přírody i za památkami se můžete vydat po vlastní ose nebo využít nabídky organizovaných výletů s průvodcem, v některých destinacích je jejich kapacita z preventivních důvodů omezena na 50 %.

7x báječná dovolená: Žhavé destinace pro léto 2021

Čtěte také:

7x báječná dovolená: Žhavé destinace pro léto 2021

Před návratem

Testování před návratem

Testování před návratem Shutterstock

Dříve než se pokocháte posledním západem slunce se slanou příchutí, možná budete muset podstoupit nezbytný PCR či antigenní test. Výjimka platí pokud jste naočkovaní alespoň 22 dní první dávkou vakcíny, nebo jste v uplynulých třech měsících prodělali onemocnění covid-19. Záleží také, ve které kategorii cestovatelského semaforu je zařazena konkrétní destinace v době vašeho návratu (semafor se upravuje každých 7–14 dní). Pokud se vracíte vlastní dopravou ze zemí oranžových a červených, test před návratem také nepotřebujete. Všechny potřebné informace vám podá váš delegát, případně se můžete informovat na webu Ministerstva zdravotnictví, případně v našem přehledu

Vyberte si letní dovolenou

Zpátky doma

Vzpomínky na dovolenou

Vzpomínky na dovolenou Shutterstock

Po příletu z tmavě červených zemí platí povinnost pětidenní samoizolace následované PCR testem. PCR test nejpozději pátý den po návratu či doklad o očkování je vyžadován po příletu z červených destinací. Výjimku mají ještě cestující, kteří prodělali v uplynulých třech měsících onemocnění covid-19. Po návratu z oranžových a zelených destinací test po návratu ani samoizolaci podstupovat nemusíte, ani když nejste očkovaní. S výjimkou zelených zemí platí pravidlo po návratu z dovolené nosit 14 všude mimo domov respirátor. 

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín