Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chcete poznat evropský Karibik? Jeďte na Fuerteventuru!

Pláž Cofete

Pláž Cofete

Pokud pátráte po některém z Kanárských ostrovů, jehož největší předností jsou nádherné pláže, pak nemusíte dlouho váhat – vaší destinací je Fuerteventura! Přestože, stejně jako všechny ostatní Kanárské ostrovy, nabízí i Fuerteventura mnoho dalších krás, jsou to právě pláže, kterými ke svým břehům láká turisty.

Fuerteventura je co do rozlohy druhým největším ostrovem Kanárských ostrovů – ve vodách Atlantského oceánu zabírá 1 660 km2. Společně s Lanzarote se navíc jedná o nejvýchodnější z Kanárských ostrovů a od břehů afrického Maroka leží jen asi 100 km. Samotná historie ostrova započala před 20 miliony lety, když mořské dno zachvátily první sopečné erupce. Mnohé geologické důkazy naznačují, že se tak jedná o vůbec nejstarší ostrov z celého kanárského souostroví.

Zaleťte na ostrov Fuerteventura

Záhadné osídlení

Sopečná krajina na Fuerteventuře

Sopečná krajina na Fuerteventuře

O počátcích lidského osídlení ostrova se toho dodnes mnoho neví. Původními obyvateli byly pravděpodobně berberské kmeny, které se sem dostaly ze severní Afriky. Otázka ovšem zůstává, jak – neexistují totiž důkazy o tom, že by tyto kmeny ovládaly mořeplavbu nebo vůbec uměly stavět lodě. Velké historické změny na ostrově se začaly dít až roku 1402, kdy se francouzský mořeplavec pod vlajkami španělského království, Jean de Bethéncourt, rozhodl celý ostrov dobýt. Po krutých bojích se nakonec původní obyvatelé ostrova vzdali a přijali křesťanskou víru.

Zpustošit a utéct...

Kostel Nuestra Senora de la Pena

Kostel Nuestra Senora de la Pena

Hlavní zdroj obživy – zemědělství – se stal obyvatelům Fuerteventury na přelomu 17. a 18. století osudným. Nadměrná těžba dřeva a necitlivé hospodářství mělo za následek ničivé eroze půdy a s tím spojený razantní úbytek vody. Značná část obyvatel se proto rozhodla v 19. století ostrov opustit a začít nový život buď na okolních ostrovech, anebo v nových španělských koloniích v Jižní Americe. Vzrůstající prosperity se tak ostrov v podstatě dočkal až v polovině 20. století, kdy se zde začaly pěstovat průmyslové plodiny, a kdy především začali dechberoucí krásu ostrova objevovat první evropští turisté. V dnešní době je turistický ruch bezkonkurenčně největším zdrojem příjmů ostrova, a místní obyvatelé tak na něj nedají dopustit.

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Čtěte také:

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Celoroční destinace

Morro Jable

Morro Jable

Za velký zájem turistů vděčí Fuerteventura nejen své úchvatné přírodě a dokonalým plážím, ale také velmi příznivým klimatickým podmínkám, které zde vládnou po celý rok. Průměrné zimní teploty okolo 17° C, letní kolem 25° C, více než 3 000 hodin slunečního svitu a méně než 150 mm srážek ročně činí z Fuerteventury destinaci, kterou můžete bez obav navštívit v kterémkoli ročním období.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Dokonalé pláže i písečné duny

Písečné duny v Corraleju

Písečné duny v Corraleju

Ať už zavítáte na kteroukoli část ostrova, můžete se těšit na překrásné písečné pláže, díky kterým se Fuerteventuře právem přezdívá Karibik Evropy. Na pobřeží dlouhém 340 km se rozprostírá více než 200 km písečných pláží. Převažující východní větry, které vanou právě od afrického pobřeží ze Sahary, sem za ty dlouhé roky existence ostrova nanesly tuny jemného bílého písku, který dnes dobí místní pláže i mohutné duny.

Ráj windsurfingu

Šampionát ve windsurfingu

Šampionát ve windsurfingu

Kromě nádherných scenérií si zdejší pláže vydobyly celosvětovou slávu především díky perfektním podmínkám k windsurfingu. Na celém ostrově je mnoho pláží, které jsou pro tento sport jako stvořené. Za windsurfingem můžete vyrazit třeba na El Cotillo, Majanicho, Punta Blanca anebo na asi nejznámější pláž Sotavento, kde se každoročně koná jedna ze zastávek světového šampionátu. Pokud vás windsurfing neláká, pak vyražte na pláž Corralejo, kde si budete bez nadsázky připadat, jako byste se ocitli uprostřed ráje.

Vydejte se s námi na Kanárské ostrovy

Magické vnitrozemí

Betancuria

Betancuria

Fuerteventura nabízí mnohem víc!. Divoké, nezkrocené vnitrozemí ostrova láká k fantastickým jednodenním výletům za skrytými vesničkami. Za návštěvu stojí například 600 let stará vesnice Betancuria, která kdysi bývala hlavním městem celého ostrova. Zdejší krásná architektura a magická atmosféra činí z Betancurie nepochybně jedno z nejkrásnějších míst na ostrově. Ujít byste si neměli nechat ani městečka Lajares, La Oliva Antigua, Casillas de Morales či Pájara.

05.10.2020 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín